fat placement apple versus pear body shape

Wskaźnik masy ciała lub BMI od dawna jest standardowym narzędziem oceny stanu masy ciała i ryzyka zdrowotnego. Obliczanie rozmiaru, które bierze pod uwagę wzrost i wagę, BMI jest często używane, ponieważ jest to szybkie, łatwe i niedrogie narzędzie pomiarowe. Brakuje jednak jakiejkolwiek oceny tego, ile tłuszczu ma dana osoba lub jak jest on rozprowadzany w organizmie, z których oba są kluczowymi wskaźnikami zdrowia metabolicznego. Niedawne badanie opublikowane w The BMJ analizowało różne miary kształtu ciała – a dokładniej , tłuszczu centralnego lub brzusznego – w celu ustalenia, które miary były najbardziej predykcyjne dla przedwczesnej śmierci.

Tłuszcz brzuszny związany z wyższym ryzykiem zgonu

Badacze w tym badaniu przeanalizowali następujące pomiary otłuszczenia centralnego: obwód talii, bioder i uda; stosunek obwodu talii do bioder; stosunek talii do wzrostu; stosunek talii do ud; wskaźnik otyłości ciała (obejmujący obwód i wysokość bioder); i wskaźnik kształtu ciała (obliczany na podstawie obwodu talii, BMI i wzrostu).

Stwierdzili, że większy obwód bioder i ud (czasami określany jako kształt gruszki) był związany z niższym ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn. Wszystkie inne miary, które wskazywały na znajdujący się centralnie tłuszcz (czasami nazywany kształtem jabłka), wiązały się z wyższym ryzykiem zgonu. Oznacza to, że im więcej tłuszczu brzusznego ma dana osoba, tym większe jest ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.

Co oznaczają te wyniki?

Te odkrycia mówią nam, że nie tylko całkowita ilość tkanki tłuszczowej decyduje o ryzyku dla zdrowia, ale także o umiejscowieniu tego tłuszczu na ciele człowieka. Wcześniejsze badania wykazały, że otyłość brzuszna jest silniej związana niż otyłość ogólna z czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, takimi jak podwyższone ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów we krwi i cukrzyca typu 2. Badania wykazały, że jest nawet powiązany z demencją, astmą i niektórymi nowotworami.

Tłuszcz znajdujący się w okolicach brzucha, szczególnie tłuszcz trzewny otaczający wątrobę i narządy wewnętrzne, jest silnie zapalny i zaburza metabolizm: uwalnia cząsteczki zapalne, które przyczyniają się do insulinooporności, cukrzycy typu 2 i ostatecznie chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei tłuszcz znajdujący się na biodrach i udach działa ochronnie. Te efekty ochronne obejmują związek z niższym całkowitym cholesterolem, cholesterolem LDL (lub złym), trójglicerydami, zwapnieniem tętnic, ciśnieniem krwi, poziomem glukozy i insuliny we krwi oraz większą wrażliwością na insulinę.

łącznie te wyniki pokazują, jak ważne jest stosowanie BMI wraz z pomiarami tłuszczu brzusznego w celu pełnej oceny ryzyka zdrowotnego.

Czego brakowało w tej analizie?

Badacze biorący udział w badaniu BMJ przyjrzeli się danym z wielu punktów widzenia, dzieląc wyniki na różne kategorie, takie jak płeć, położenie geograficzne, palenie tytoniu, BMI, aktywność fizyczna i obecność chorób, takich jak cukrzyca i nadciśnienie.

W szczególności nie analizowali związku między otyłością brzuszną a śmiertelnością wśród różne rasy lub grupy etniczne. Badanie 2005 wykazało, że obwód talii był lepszym wskaźnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych niż BMI i zaproponowało różne granice obwodu talii w zależności od rasy / pochodzenia etnicznego i płci w celu dokładniejszej oceny tego ryzyka.

Niedawno oświadczenie 2015 Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego ostrzegało przed błędna klasyfikacja otyłości (i ryzyka sercowo-naczyniowego) w różnych grupach rasowych i etnicznych. W szczególności obecne progi mogą prowadzić do niedoszacowania ryzyka w populacjach azjatyckich i przeszacowania ryzyka w populacjach czarnych. W rezultacie osoby z tych grup mogą niedokładnie określić stan swojej wagi, a lekarze mogą nie zaproponować odpowiednich opcji leczenia.

Co możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko ?

Pytanie, na które każdy chce znać odpowiedź, brzmi: jak możesz zmniejszyć tłuszcz brzuszny? Cóż, są złe i dobre wieści. Starsze badanie dotyczące rozmieszczenia tkanki tłuszczowej wśród bliźniąt jednojajowych i bliźniąt po drugiej stronie ujawniło złą wiadomość, że sposób, w jaki organizm gromadzi tłuszcz, jest w dużej mierze zdeterminowany przez genetykę.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​tłuszcz brzuszny reaguje do tych samych nawyków behawioralnych i strategii zalecanych dla ogólnego stanu zdrowia i całkowitej utraty tkanki tłuszczowej. Strategie te obejmują:

  • Jedz zdrową dietę zawierającą chude białko, owoce, warzywa, i produkty pełnoziarniste.
  • Ogranicz przetworzone węglowodany, a zwłaszcza dodane cukry, które są cukrami niewystępującymi naturalnie w żywności.
  • Uzyskaj odpowiednią aktywność fizyczną, przynajmniej 150 minut umiarkowanej do intensywnej aktywności fizycznej tygodniowo.
  • Zapewnij sobie odpowiedni wypoczynek sen: dla większości dorosłych oznacza to od siedmiu do ośmiu godzin na dobę.
  • Ogranicz stres, ponieważ jest skorelowany z uwalnianie hormonu kortyzolu, co jest związane z przyrostem masy brzusznej.

Rasizm i czynniki społeczno-ekonomiczne utrudniają niektórym utratę tkanki tłuszczowej

Chociaż jednostki mają pewną kontrolę nad powyższymi czynnikami stylu życia, musimy przyznać, że istnieją czynniki systemowe, które wpływają na zdolność osoby do leczenia swoje pożywienie, podejmuj regularną aktywność fizyczną, zadbaj o odpowiednią ilość snu i zmniejsz poziom stresu. Te dysproporcje w dostępie są od dawna związane z dysproporcjami w opiece zdrowotnej.

Jest to szczególnie istotne, gdy wprowadzamy w samym środku pandemii koronawirusa i zaostrzone przez niepokoje społeczne i polityczne w Stanach Zjednoczonych. Jako naród musimy stawić czoła tym wyzwaniom i znaleźć systemowe rozwiązania w celu zmniejszenia barier społeczno-ekonomicznych i wyeliminowania rasizmu, aby poprawić indywidualną sprawczość i zdolność do prowadzenia zdrowszego życia.