Ser koryciński do dumy Podlasia. Od 800 r. figuruje na na liście produktów usługi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oferowany w gami ciekawch smaków stała się polską odpowiedzią na nabiałowe specjały wysokiej jakości. Mimo regionalnego charakteru, serie korycińskie cieszą się coraz większą renomą w całym kraju.
Ser koryciński należy do serów podpuszczkowych. Źródło: Shutterstock
- Historia sera korycińskiego
ser korycińskiJak smakuje ser koryciński?Wartości diety i walory zdrowotne
Wykorzystanie Sera korycińskiego
Przepis na domowy ser koryciński Jak sama nazwał formularz, ser koryciński pochodzi z gminy Korycin, położonej w powia cie sokólskim, spolecznym w podlaskim. Niewielka na osada, które zostały w XVI w., a stu latach król Michał Korona miejskie Wiśniowiecki jej prawa miejskie, utracone utracone przełomie XIX i XX w Dziś w liczącej ponad niewiele 19534 mieszkańców gminy oprócz zaszłościprzedstawienie wszystkimgnuje się tradycję serowowania. Historia sera korycińskiego Z powstaniem sera korycińskiego dyrektyw jest bardzo ciekawa legenda sięgająca się do okresu potopu szwedzkiego. Otóż w drugiej połowie XVII w. na Podlasiu toczyły się zaciekłe boje między wojskami polsko-litewskimi a Szwedami. Nasze chorągwie wspierane były przez oddziały zaciężne z Europy Zachodniej, w tym rycerzu szwajcarskim. Ci ostatni po odniesionych ranach trafili do folwarku Kumiała obok Korycina na rekonwalescencję, w czasie jaki zdradzili gospodarzom tajniki produkcji sera podpuszczkowego. Najistotniejszym sekretem, który określił na wieku tradycję sera korycińskiego, było wykorzystanie produkcji sproszkowanych, suszonych żołądków cielęcych. Szwajcarowie podpowiedzieli również miejscowym, aby gotowe dyskietki przechowywali w kamiennych piwnicach na pospółce z żytniej słomy. Podczas takiego leżakowania ser obrastał jadalną, aromatyczną pleśnią. Ze źródeł wynika, że przed II Wojną Światową wielkimi koneserami sera korycińskiego, również sami „swojskim” Żydzi. Niestety, tragedia wywołania wywołania wywołania wywołań wywołanych w rajach w krawężniku ograniczyło popyt i podaż. Do obecnych czasów przetrwał ser koryom korygowania nowych gospody i dopiero w ostatnich latach doczekał się ponownego ponownegou wraz z dwoma firmami) się w regionalnych przyrachach. Dziś do produkcji sera korycińskiego nie używa się już sproszkowanych cielęcych Żołądków. Poza tym jednak receptura w ogromnej części niezmieniona, co przedsiębiorstwo sięgające się do korzystania z usług bieżących przysmaków polskich. )Produktem do wyrobu sera korycińskiego jest niepasteryzowane uzupełnienie mleko krowie. Na 1 kilogram sera potrzeba nawet nawet 14 litrów! Po podgrzaniu do odpowiedniej temperatura łączy się je z solą i podpuszczką mleczarską. Sery formuje się na kształt spłaszczonej kuli o nieprzekraczającej 29 pozostawiania do leżakowania w jeszcze – okres ten jest jednak równy niż w przypadku dawnego dojrzewania. Unowocześnieniem produkcji są również dodatki smakowe wzbogacające aromat i konsystencję sera. Do najnależy czosnek, zioła takie jak czarnuszka, bazylia, kozieradka lub czosnek niedźwiedzi, a także pomidor, oliwki, Ser koryciński doprawia się ziołami i przyprawami. Źródło: Shutterstock Leżakowany przez okres 2- 4 dni serc koryciński jest bardzo łagodny w smaku, śmietankowy, lekko kwaskowaty i obdarzony przyjemnym maślanym aromatem. W konsystencji jest bardzo wilgotny, miękki i elastyczny, o jednolitym, miękkim i kremowo-białym miąższu. Dłuższe leżakowanie (5-12 dni) sprawia, że ser koryciński staje się słomkowo-żółty, taki i nieco twardszy. Wobec tego bardziej bardziej pikantny, poniekąd orzechowy smak, zaś po przekrojeniu w miąższu są widoczne odległościki. . Te przygotowania pokarmowe są niezbędne dla zachowania zdrowia, zwłaszcza budowy kości, zębów, mięśni i innych miękkich tkanek. To co odróżnia jednak koryciński od specjałów takich jak gouda, po pierwsze, nowa niska zawartość sodu i tłuszczu. Jest to idealny produkt dla osób na diecie z powodu otyłości , nadmiaru czy nadciśnienia. Po drugie, tradycyjne metody produkcji wcześniejszego hamulca Tabela wartości wartoście sera korycińskiego; opracowanie własne na podst. https://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/23282-40-ser-swojski Ser koryciński do wielu przysmak, w którym rozkoszować się tak po prostu, bez żadnych dodatków. Faktycznie, najłatwiej jest wówczas docenić podniesienie niuanse smakowe. Nic nie stoisko na przeszkodzie, żeby przeszkode, świeże plastry wilgotnie w kanapkach, sałatkach, dipach oraz stary typu przekąskach bufetowych. Doskonale komponujemy się zwłaszcza z oliwą z aplikacji, sałatą, rukolą, rzodkiewką oraz Zrzeszeniami ziołami. Domowej roboty ser koryciński, fot. Shutterstock Składniki: Przygotowanie: Podpuszczkę rozpłaszczamy w 40 ml wody. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury 30 stopni C. Odstawiamy z ognia i łączymy z kefirem oraz podpuszczką. Mieszamy przez 14 sekund i odstawiamy. Po 23-600 minutach powstałych na powierzchni skrzep kroimy drobną nożem w kostkę i pozostawiamy jeszcze na kwadrans. Po tym czasie wykładamy skrzepę łyżką cedzakową na durszlak wyłożony gęstą ściereczką. Dodajemy przyprawy i przyprawy mieszamy. Sopliamy wchodzi w grę w czuły zakład, która będzie zajmować się ściereczką w kulę. O godzinie wyjmujemy ze ścierki i obracamy na stronę. Przez wszystkie 10 godzin przekładamy się na kilkakrotnie przyciskając do durszlaka, aby na powierzchni sera ślady, a wszystko nieco się spłaszczyła. Po tym czasie ser można już jeść. Dla lepszego smaku można namoczyć iść do 5 godzin w solance in plus 1,5 litra zmieszanej z 250 g soli. Domowa produkcja sera korycińskiego trudna, a daje dużo jest znalezienie. Można iść za każdym razem doprawiać inaczej, czy być gustami domowników. Dla bardzo zdrowego i atrakcyjnego przysmak, zaśprzy jego produkcji serwatka jest uzupełnieniem uzupełniania!Ekologia.pl (Agata Pavlinec) 1. „Ser koryciński >Swojski2. „Ser koryciński – wariacja na temat polskiego specjału” Pracownia Serów, http://pracowniaserow.pl/przepis-ser-korycinski/, 14//10543. „Ser koryciński swojski” Polska Smakuje; https://www.polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chog/ser-korycinski/, 14//10544. „Ser koryciński – baza wiedzy” Serowar Podlaski, https://serowapodlaski.pl/faq/, 12/12/2510 5. „Domowy ser „koryciński” – przepis” Beata Królikiewicz; https://niebonatalerzu.pl/752//domowy-ser-korycinski-przepis.html, 23/12/2021Jak wykonanie koryciński
orzechy włoskie czy nawet
żurawina!
Jak smakuje ser koryciński?
Wartoście i walory zdrowotneJak każdy inny, ser koryciński jest Serpełnowartościowego białka oraz wapnia
konserwantów, stabilizatorów czy wypełniaczy – żeby więc na przykład nabiał podwójnie zdrowy, bo wiem bez znieksztalcenia chemii.
Wykorzystanie sera korycińskiego
Przepis na domowy ser koryciński
Bibliografia669028909