Nie wegetariański czy wegański posiłek jest od razu zdrowy. Ponieważ wiele pochodzi z roślin ultra-przetworzonych produktów, które mogą na skutek metę szkodzić. Niestety, według badań, weganie i wegetarianie konsumują niemało takiej żywności.
Ładnie pojawiły batonik czy zbożowe płatki z syropem glukozowo-fruktozowym, emulgatorami, konserwantami, barwnikami i sztucznymi aromatami to nie najlepszy pomysł. Mogą one pomóc na zdrowie, albo być nawet reklamowane jako sprzyjające szczupłej, figurze sportowej, warto się kierować przed ich spożyciem.
Grupa badaczy z Uniwersytetu w Nawarrze przez 15 lat obserwuje 20 tys. ochotników w wieku od 20 do 91 lat, analizując m.in. konsumpcja ponad ponad różnych produktów spożywczych. Sprawdź, czy wpływ na ultra-przetworzonego jedzenia na ogólne ryzyko śmierci.
Wyniki najwyraźniej są jasne, że lepiej takie dźwięki. „Większe spożycie ultra-przetworzonego jedzenia (ponad 4 wydatek dziennie) zobowiązuje się z 62 proc. większy zgon z tego powodu. Dla każdej porcji ryzyka śmierci rosło o 18 proc.” – piszą naukowcy w pracy wydaj w periodyku „The BMJ”.
To wynik, który wyodrębnił się już po uwzględnieniu ilości ilości. To spowodowało, że szkoda może już sam skład takiej żywności, nawet bez nadmiaru kalorycznego.
Uszkodzony metabolizm i inne problemy
Naturalny przypadek z powodu przypadkowego ryzyka zgonu jest zaburzony metabolizmem. Taką siłę wzmacniającą pracę z Uniwersytetu w São Paulo, którzy przeanalizowali 30 badań z różnych struktur, pod kątem wpływu na efekty skutecznie przetworzonej żywności właśnie na zdrowie źródło zasilania – na zasilaczu zasilania, zmiany w masie ciała i ryzyka, nadciśnieniepoziom glukozy, insulinoopornośćrozwój cukrzycy typu 2, a także na śmiertelność.
W tych przypadkach oprócz udziału ponad 100 tys. osoby w wieku od 18 lat. Jeśli badania nie pozwalają na korzystanie z całego wykorzystania relacji przyczynowo-skutkowych, to badacze piszą: zdrowie naturalne, w tym na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz nartelność. Coraz więcej badań naukowych na podstawie globalnego przetwarzania wysoko przetworzonej żywności na różne rodzaje życia”. Badania wskazujące również na związki ultra-przetworzonej żywności z alergiami, nowotworami, depresją, zaburzeniami układu, starczym zespołem zaleceń.
Weganie nie są święci
Często mówi się o zaletach diety wegetariańskiej czy wegańskiej, wskazując, że możliwe niedobory pojawiające się przy złym jadłospisie. Warto jednak zwrócić uwagę również na to, że z roślin wytwarza się wiele silnie przetworzonych, a przy tym, jak się dzieje – inne produkty.
Naukowcy z Uniwersytetu Paryskiego i innych francuskich badań sprawdzili udział ultra-przetworzonej żywności w żywieniu kilku grup osób żywiących się według różnych diet – przykładj mięsa, rybno-wegetariańskiej, wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Po pierwsze, ustalono, że w dietach wegetariańskich, im mniej jedzono produktów pochodzenia zwierzęcego, tym więcej uzyskiwano zdrowych składników. Jednak sprawa z ultra-przetworzoną żywnością inaczej. Takie składniki produktu 33 proc. dieta rybno-wegetariańska, 32,5 proc. – wegetariańskiej, 37 proc. – wegetariańskiej i aż 39,5 proc. wegańskiej. Więcej wysoko przetworzonych produktów jadły przy tym osobach młodych.
„Nie wszystkie wegańskie diety muszą przynosić korzyści zdrowotne, ponieważ na skutek szkodliwego wpływu ultra-przetworzonej żywności ma jakość i właściwości tej diety” – podsumowują wyniki badań.
Z kolei przeprowadzona na Liverpool John Moores University analiza zwyczajów niedużej – 129 osobowa grupa wegan wygląda trzy style żywienia – wygodny (26,8 proc.), tradycyjny (22 proc.) oraz nastawiony na dbanie o zdrowie (51,2 proc.). Pierwsze dwa style, określone w każdym z elementów, zawierają ilość ultra-przetworzonych produktów, takich jak słodycze, wegańskie słodycze i desery czy sosy.
Naturalna, przetworzona, ultra-przetworzona…
Jak się w tym złapać? Wiele już powie intuicja, ale można podeprzeć się klasyfikacją opracowaną przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jak podaje porządek obrad Narodów Zjednoczonych, nieprzetworzone, naturalne składniki to na przykład części roślin (owoce, liście, łodygi, korzenie, nasiona) czy elementy pochodzenia zwierząt (mięśnie, jaja, mleko), a także np. grzyby czy algi.
Minimalnie przetworzona żywność jest przez proste czynności, takie jak usuwanie niechcianych części, suszenie, mrożenie, miażdżenie, mielenie, pieczenie, gotowanie, fermentację czy pasteryzację.
Eksperci, którzy dzielą między żywnością nieprzetworzoną i minimalnie przetworzoną.
W żywności przetworzonej zamiast tego można znaleźć takie produkty, jak owoce w syropie, warzywa w zalewie – w puszce czy butelce, szynkę, bekon, wędzone ryby, pieczywo, sery. Do tego typu produktów często wprowadza się takie składniki jak sól, olej, masło, cukier.
Jest to kolejna grupa – ultraprzetworzona żywność. USD Z pochodzenia naturalnego pochodzenia ekstrahowane są zwykle wyodrębnione składniki – cukry, tłuszcze, białka pochodzenia czy błonnik. Często pozyskuje się je z kilku bogatych w dawano ofiarom, np. kukurydzy, pszenicy, soi, czy części zwierząt. Wykorzystywane zwykle przechodzą przez z chemiczną obróbkę. Powstające produkty często bogate są w cukier, tłuszcze i sól. Do całości nierzadko dodawane są jeszcze barwniki, aromaty, emulgatory, konserwanty i inne substancje. Gotowe produkty umieszczane są często w przyciągające wzrok, atrakcyjnych wyrobów syntetycznych z tworzyw sztucznych. Wśród produktów, które można zastąpić słodkimi składnikami, słodkimi, produktami czy produktami słodkimi, cukierki, ciastka, przemysłowo przetworzone mięso, kiełbasy, a także zupy w proszku, niektóre sery, makarony, masowo złożone, pakowane pieczywo, margaryny, płatki śniadaniowe, jogurty owocowe , nawet pokarmy dla niemowląt.
Jak dobra dobra żywność?
Warto mieć na piśmie, że różne produkty, mimo że należą do jednej kategorii, mogą różnić się między sobą. Na przykład wędlina czy ser może być mniej lub bardziej naturalny. W rozpoznaniu pomocy przetworzonej w pomoc pomoc składu podstawowego na urządzeniu.
Dla przykładu, przemysłowo wyrabiany chleb bierze udział tylko z mąki, wody, soli i drożdży, które stanowią dodatek do produktu przetworzonego, ale taki z dodatkiem emulgatorów i barwników już może działać za produkt ultra-przetworzony. Czyste płatki owsiane to żywność minimalnie przetworzona, ale np. płatki z dodanym mlekiem i barwnikami – ultra-przetworzony.
Warto zwrócić szczególną uwagę na elementy, których zwykle nie wykorzystuje się w kuchni, w tym takie, które wskazują produktowi szczególne, dodatkowe walory smakowe, zapachowe czy sprawdzające teksturę. Ogólnie rzecz biorąc, im mniej dodatków zawiera zawartość, tym jest bardziej naturalny.
Marek Matacz dla zdrowie.pap.pl
Źródła:
Opracowanie FAO na temat ultra-przetworzonej żywności
https://www.fao.org/3/ca5644en/ca5644en.pdf
Praca naukowa na temat ogólnego ryzyka śmierci
https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1949
Praca naukowa na temat funkcji wspomagających
https://journals.lww.com/co-lipidology/Abstract/2021/02000/Impact_of_ultra_processed_food_consumption_on.5.aspx
Praca naukowa na temat przetwarzania ultra-przetworzonej żywności przez wegan i inne grupy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32692345/
Praca naukowa na temat różnych stylów diety wegańskiej
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33971998
Prawo autorskie
Wszelkie materiały PAP (w każdym depesze, zdjęcia, grafiki, pliki wideo) używane w portalu “Serwis Zdrowie. Postaw na Wiedzę” chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie bazy danych. Treści opublikowane na portalu „Serwis Zdrowie. Postaw na Wiedzę!” Mogą być udostępniane przez media pod wpływem dodatkowego regulaminu „Serwisu Zdrowie. Postaw na Wiedzę!”. „Portal Serwis Zdrowie. Postaw na Wiedzę” ma charakter informacyjno-edukacyjny i nie może być traktowany jako źródło porad medycznych. W sytuacji problemów ze zdrowiem należy zwrócić się po pomoc do profesjonalnego leczenia.
Czytaj dalej…%%custom_html1%%