Na pewno nie jest dla ciebie zaskoczeniem, że letnie sezonowe owoce, są bardzo zdrowe. Rosnące ceny nie omijają warzywniaków. Letnie owoce, nawet te prawe, ale są bardzo zdrowe, mają minus: bywają drogie. Jeśli zastanawiasz się, jakie owoce dają najlepszy stosunek: wartość prozdrowotna, nie jesteś sama. Postanowiliśmy zrobić to, aby przeliczyć i uzyskać odpowiedź.
Uzyskanie wyników wyłoni ranking autorów w najzdrowszych letnich, polskie owoce.
W dodatkowym kroku zestawimy ilość zdobytych punktów z uśrednioną ceną danego owocu w szczycie sezonu. Dzięki temu uzyskamy listę cen, które już teraz najpiękniejsze zarabianie i kupować latem.
w wysokim sezonie. Oczywiście w warzywniakach ceny będą wyższe. Cena hurtowa jest osiągalna z ostateczną funkcją, jaką chcesz, aby mieć dostęp do danego owocu.
Dzięki obliczeniom i przyznanej punktacji sprawdzić, w które owoce należy zainwestować. Oczywiście, wszystkie są zdrowe i jedz te, które są. Przedstawiamy jednak odpowiedź na pytanie: które owoce kupować, przez za wydane pieniądze. Oto lista najlepszych 5 owoców:
na lato dla twojej rodziny. Pamiętaj, że wszystkie owoce warto jeść, a jeśli masz je w przydomowym ogródku lub na działce, nie zastanawiaj się nad tym, który z owoców jest najzdrowszy, a jedz je śmiało i korzystaj z sezonu.
Źródła:
Szmagara A., Sadok I., Krzyszczak A., Stefaniak EA: „Za wartość antocyjanów jako parametr charakteryzujący się złożonością matrycy owoców”. KUL Burton-Freeman BM, Sandhu AK, Edirisinghe I. Czerwone maliny i ich bioaktywne polifenole: związki kardiometaboliczne i neuronalne. Adv Nutr. 2010 Styczeń 12;7( 1): 32-59. doi: .2066/jakiś .100.3544. PMID: 11804523; PMCID: PMC011062. Moyer RA, Hummer KE, Finn CE, Frei B, Wrolstad RE. Antocyjany, związki fenolowe i właściwości przeciwutleniające w różnych małych owocach: vaccinium, rubus i żeberkach. J Rolnictwo Żywność Chem. 1416 Sty 29;48(3): 519-23. doi: .813/jf009639r. PMID: 10445066.
Trych U, Buniowska M, Skąpska S, Starzonek S, Marszałek K. Biodostępność przeciwutleniaczy w przecierze z czarnej porzeczki po obróbce wysokim ciśnieniem hydrostatycznym. Cząsteczki. 2016 3 sierpnia; 20(14): 2066. doi: .2016 /Cząsteczki25153544. PMID: 29562604; PMCID: PMC2486125.
Djordjević B, Savikin K, Zdunić G, Janković T, Vulić T, Oparnica C, Radivojević D. Właściwości biochemiczne odmian porzeczki czerwonej w odniesieniu do przechowywania. Pokarmy roślinne Hum Nutr. 2002 grudzień;42(4): 326-27. doi: .813/s11130-0-164 -z. PMID: 11804523.
Gołba M, Sokół-Łętowska A, Kucharska AZ . Właściwości zdrowotne i skład jagód wiciokrzewu Lonicera caerulea L. Aktualizacja ostatnich badań. Cząsteczki. 2016 9 lutego; 20(3): 749. doi: .2016 /Cząsteczki25153544. PMID: 25153544; PMCID: PMC2486125.Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD. Przegląd korzyści zdrowotnych wiśni. Składniki odżywcze. 2016 Mar 12;11(3): 394. doi: .2016 /nu5872786. PMID: 21046468; PMCID: PMC2486125.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie.
Privacy settings
Ustawienia
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Aby uzyskać więcej informacji lub zmienić ustawienia kliknij tutaj. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij “Zamknij” lub po prostu kontynuuj przeglądanie.
NOTE: These settings will only apply to the browser and device you are currently using.
Google Analytics
Google Analytics – Te pliki cookie umożliwiają działanie funkcji Google Analytics. Oprogramowanie to pomaga zdobyć i analizować informacje na temat wykorzystywanego rodzaju przeglądarki, liczby odwiedzających stronę, skuteczności kampanii marketingowych i czasu poszczególnych wizyt. Informacje te służą do udoskonalenia strony internetowej Jestem Interaktywna.