Wytyczne dietetyczne dla Amerykanów (DGA), opublikowane przez Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (HHS) oraz Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) przedstawia naukowe zalecenia dotyczące tego, co jeść i pić, aby promować zdrowie, zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych i zaspokajać zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Wytyczne stanowią ramy dla decydentów oraz specjalistów ds. Żywienia i zdrowia, aby pomóc osobom w spożywaniu zdrowej i odpowiedniej pod względem odżywczym diety. Pomagają również w planowaniu diety dla programów federalnych, w tym Narodowego Programu Lunchów Szkolnych, Programu Dodatkowej Pomocy Żywieniowej (SNAP) i Specjalnego Programu Żywienia Uzupełniającego dla Kobiet, Niemowląt i Dzieci (WIC).
DGA są aktualizowane co pięć lat, a każda aktualizacja opiera się na poprzednim zestawie wytycznych. Wytyczne 2015 – 2020 kładły nacisk na zdrowe wzorce żywieniowe nad poszczególnymi produktami. Wytyczne 2020 – 2025 zostały opublikowane w grudniu 2020.
Dla kogo są – i nie są – przeznaczone wytyczne żywieniowe
DGA to zalecenia dla ogółu społeczeństwa, w tym dla osób zdrowych , osoby z nadwagą i otyłością oraz osoby zagrożone chorobami przewlekłymi. Podczas gdy prawie każdy może skorzystać na wyborze żywności bogatszej w składniki odżywcze i przestrzeganiu zdrowego schematu odżywiania, osoby, które już cierpią na jedną lub więcej chorób przewlekłych związanych z odżywianiem, takich jak cukrzyca typu 2 lub choroba serca, mogą skorzystać na diecie bardziej dostosowanej do stanu zdrowia. poradnictwo. Zapytaj swojego lekarza o zalecenia; może skierować Cię do zarejestrowanego dietetyka w celu uzyskania bardziej szczegółowych porad.
Zalecenia dla kobiet w ciąży i karmiących, niemowląt i małych dzieci
Po raz pierwszy DGA obejmuje niemowlęta i małe dzieci od urodzenia do 24 miesięcy oraz kobiety w ciąży i karmiących. W szczególności wytyczne zawierają zalecenie zachęcające do wprowadzania potencjalnych alergenów, takich jak orzeszki ziemne, jaja i produkty z mleka krowiego, u niemowląt w wieku około 6 miesięcy. Zalecają również, aby dzieci w wieku poniżej 2 lat nie spożywały żywności zawierającej dodatek soli lub cukru. Ekspozycja na te pokarmy we wczesnym okresie życia może zwiększyć ich preferencje w późniejszym życiu, potencjalnie przyczyniając się do nadwagi i otyłości. (Przeczytaj ten wpis na blogu, aby uzyskać więcej informacji na temat zaleceń nowych wytycznych dla niemowląt, dzieci i nastolatków.)
Wytyczne promują zdrowe wzorce żywieniowe w zależności od preferencji i kultur
Większość Amerykanów spożywa dietę, która nie jest zgodna z DGA, co jest niewystarczające, jeśli chodzi o warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Często proste zamiany mogą pomóc ci jeść bardziej bogate w składniki odżywcze pokarmy, które są bogate w składniki odżywcze, ale stosunkowo mało kaloryczne. Na przykład zamień swój pełnotłusty jogurt z dodatkiem cukru na zwykły, niskotłuszczowy jogurt ze świeżymi owocami; podawaj makaron pełnoziarnisty zamiast białego makaronu; lub zamień fasolę na mięso w swoim ulubionym przepisie na chili.
Nowe DGA zapewniają ramy dla zdrowego odżywiania, które można dostosować do różnych kultur i preferencji żywieniowych. Na przykład ich wybór warzyw o dużej zawartości składników odżywczych obejmuje chamnamul, koreańską zieleninę wiosenną i jukę, bulwę o smaku orzechowym pochodzącą z Ameryki Południowej. DGA zauważają również, że aromatyzowanie żywności przy pomocy przypraw i ziół może pozwolić na zmniejszenie dodatku cukru, soli i tłuszczów nasyconych.
Bez zmian w zaleceniach dotyczących dodawania cukru
HHS i USDA wzięły pod uwagę niniejsze sprawozdanie naukowe Komitetu Doradczego ds. Wytycznych Żywieniowych 2020 oraz opinię publiczną podczas aktualizacji wytycznych. W raporcie zalecono zmniejszenie ilości dodawanego cukru z 10 do 6% całkowitej dziennej ilości kalorii. Jednak wytyczne 2020 – 2025 nie wprowadziły tej zmiany, pozostawiając na miejscu zalecenie, że „zdrowe wzorce żywieniowe dodały cukry do mniej niż 10 procent kalorii dziennie. ”
Głównym źródłem dodatku cukru w diecie Amerykanów są napoje słodzone cukrem. Badania wykazały, że napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko nadciśnienia i stłuszczenia wątroby. Cukier nie zawiera składników odżywczych i przyczynia się do otyłości, zwiększając ryzyko chorób serca.
American Heart Association zaleca kobietom ograniczenie dodatku cukru do 6 łyżeczek lub 100 kalorii dziennie i około 9 łyżeczek do herbaty lub 150 kalorii dziennie w przypadku mężczyzn. Rekomendacja DGA w wysokości 10% z 2, 000 – dieta kaloryczna to około 50 gramów (12 łyżeczek) cukru dziennie. USDA i HHS twierdzą, że nauka na temat dodatku cukru nie zmieniła się i że pozwala 10% kalorii z dodatek cukru pozwala na elastyczność w diecie.
Z mojej perspektywy jako zarejestrowanego dietetyka, 50 gramów cukru jest za duża. Radzę swoim pacjentom, aby sprawdzali pakowane produkty pod kątem dodatku cukru, ponieważ wiele pakowanych produktów, które wydają się zdrowe, zawiera duże ilości dodatku cukru. Na przykład niektóre greckie jogurty mogą zawierać do 9 gramów na porcję, zimne płatki do 16 gramów na porcję oraz batoniki granola do 18 gramów na porcję.
Wytyczne nie zmieniać górnych limitów alkoholu dla mężczyzn
Komitet doradczy zachęcał również do zaostrzenia limitów alkoholu dla mężczyzn, sugerując obniżenie górnego limitu dziennego z dwóch drinków dziennie do jednego drinka dziennie ( równe aktualnej rekomendacji dla kobiet). Jednak nowe wytyczne nie przyjęły tego zalecenia.
Standardowy napój definiuje się jako 5-uncjową porcję wina, 1,5-uncjową porcję spirytusu destylowanego lub 12 – uncja piwa. Jeden drink zwykle odpowiada około 100 do 150 kalorii i zawiera mało składników odżywczych.
Obecne zalecenie do dwóch drinków dziennie dla mężczyzn zostało wprowadzone w 1990 i jest przestarzały. U tych, którzy piją, najniższe ryzyko śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny jest równe jednemu standardowemu drinkowi dziennie w USA dla mężczyzn i kobiet. Co więcej, nie ma dowodów na korzyści z dwóch drinków dziennie. American Institute for Cancer Research zauważa, że alkohol zwiększa ryzyko wielu rodzajów raka, nawet przy niewielkim spożyciu. W rzeczywistości 2020 American Cancer Society Guideline on Diet and Physical Activity for Cancer Prevention stwierdza, że „najlepiej nie pić alkoholu”.
Pomimo pojawiających się dowodów, USDA i HHS odrzuciły zalecenie, aby zaostrzyć wytyczne dotyczące spożycia alkoholu do jednego drinka dziennie w przypadku mężczyzn, opierając się na „braku przewagi dowodów”.