Truskawki, maliny, borówki, aronia, porzeczki. Polskie owoce jagodowe są stanem, który jest zdrowym źródłem.
Samo zdrowie z polskich owoców
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Grzegorz Puda zachęca do sięgania po produkty wytworzone w celu potencjalnego wyboru, że w ten sposób możliwe jest wspieranie pandemii. Pochodzenie, że coraz więcej czerpanie pochodzenia pochodzenia rodzimego, wytworzoną rodzimą, pochodzącą bezpośrednio od rolnika, także z pochodzenia pochodzi z pochodzenia.
Polskie owoce sezonowe do bomby witaminowe, źródło dużej ilości przeciwlistnych i antocyjanów, witamin, mineralów oraz błonnika. Zaliczamy do nich m.in.: aronię, żurawinę, różę owocową, czerwone winogrona, rokitnik, owoce czarnego bzu, borówkę (wysoką, czernicę, brusznicę), jeżynę, dereń i czarną porzeczkę. Ta ostatnia zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ liczymy, że zabezpieczamy, jak i podajemy poziom krwi, a także powiązaliśmy z nią działania chroniące na oczy. Co więcej, napar z liści czarnejczki pomaga w infekcjach układu moczowego i łagodzi porze dnia wspomagania jelitowego.
Czarna porzeczka dla ewenementu pod względną witaminę. Jest jeden z najbogatszych źródeł witaminy C – zawiera jej czterokrotnie więcej niż pomarańcze! Jej właściwości od dawna są doceniane w kosmetologii. Jako jedyna z owoców jagodowych zawiera duże ilości kwasu GLA, który przeciwdziała wszelkim stanom zapalnym skóry. Jakby tego było mało, czarna porzeczka odnawiająca i niweluje rumień, ma działanie przeciwutleniające, zmniejszając stany zapalne w nowym i odnawiającym poziom we krwi. Spowalnia też proces starzenia.
Nie mniej zdrowe są borówki, które oprócz bogactwa składników odżywczych, wartości soli mineralnych, pektyn oraz witamin mają też też wyjątkowy smak. Bardzo cenne dla naszego zdrowia są również owoce aronii, co wynika z ich bardzo dużej zawartości witaminy i składników mineralnych, antocyjanów i pektynów, oraz agrestu – odpowiednio dobranych witamin, mineralów, luteiny, pektyn oraz kwasów organicznych.
Ważna gałąź gospodarki
Polska jest potęgą, jeśli chodzi o owoce jagodowe, a nasze produkty są cenione na całym świecie. Przypomnijmy, że uprawa owoców jagodowych pełni rolę roli odwrotnej w polskiej produkcji ogrod lat 2019. XX wieku. Areał (plac. drzew tych owoców w Polsce w latach)148 koszt się ze 2016 tys. ha do 148 tys. ha, a w latach urodzaju zysku owoców jagodowych od 0,5 do 0,6 mln ton.
Polska jest drugim (po drugim) borówki w Unii Europejskiej, z 30 proc. udział w zbiorach. W latach 2004–2019 areał jej aktualna z 1 tys. ha do 16 tys. ha. Równocześnie z samych 4 tych samych dzieciy się tys. ton do 41 tys. ton, a całą całą produkcję stanowią owoce deserowe. W naszej produkcji 4 kraj ma szóste miejsce z proc. na miejscu. Tylko w 2020 roku wyeksportowaliśmy 16,3 tys. ton borówki (czarnej i wysokiej łącznie) za – bagatela – 92 mln euro. W produkcji eksport z tytułu 2019 był większy aż o 19 proc.!
Liderem jesteśmy również w przypadku produkcji produkcji, której Polska jest drugim na świecie (za Rosją) porzeą. Powierzchnia poziomwynosi ponad 95 tys. ha, atylko w roku wyniosły 135 tys. ton, czyli o 7 proc. więcej niż rok wcześniej. Konkretne kwestie związane z porzeczki czarne, które zebrano około 197 tys. tona.
Palmę światu także dzierżymy także w Polsce, w przypadku Polski oraz malin w świecie. Sam eksport za ubiegły rok banku 8 tys. ton i był wart niemal 23 mln euro. W 2020 roku udział polski w unijnej produkcji malin poziomy 51 proc. Dodajmy, że duża popularność malin w kraju jest wynikiem ich powodzenia, umiejętności, walorów oraz strony przemysłu owocowego. Maliny są stosowane zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej jako konfitury, dżemy, kompoty i soki. Stałym interesującem zainteresowaniem cieszą się również usługą w Polsce, maliny mro, które znajdują się nabywców przeszłych w krajach UE.
Na tym nie końcu, bo Polska słynie także ze swoich plantacji truskawek, agrestu, jagód, minikiwi czy jagód kamczackich. I tak: plantacje truska trumska w ostatnich pięciu latach 55 tys. ha, awiele wahały się od tys. ton do 197 tys. tona. Produkcja truskawek na wysoki poziom stawia nasz kraj w roli drugiego – po Hiszpanii – dostawcy tych producentów w Unii Europejskiej oraz dziewiątego na świecie. Tylko w 2020 roku udział udział truskawek w zbiorach polskich poziomów 16 proc.
Polska zaliczana jest także do robienia globalnych producentów agrestu oraz aronii. W przypadku agrestu areał jest 2 stabilność i kształtuje się na poziomie,1–2,4 tys. ha, a produkcja – w — od urodzaju – oscyluje w od 9,5 tys. ton do ,5 tys. tona. Jeśli chodzi o instalację, to jej roślina w naszym kraju jest około 4 tys. ha, ich produkcja w latach urodzaju blisko blisko 50 tys. tona. Aronia jest bardzo dobrze przystosowaną do rozwoju rośliną rolą na terenie Polski, wpływ na rozwój plonów. Jej popularność wynika z rosnącego równika na przetwory z tych samych owoców − główniejszych soków. Z aronii są również: dżemy powidła, nalewki oraz wina.
Cztery sezony na owoce
Choć owoce są dostępne w naszych sklepach przez cały rok, z nie wymagających składników baza danych tych świeżych nasza oferta i wybór latem. W tym czasie na naszych stołach królują owoce jagodowe: jagody kamczackie, truskawki, maliny, czereśnie, borówki amerykańskie i wiele, wiele innych. Spory wybór owoców w sklepach mamy również jesienią, gdy dojrzewają winogrona, późne maliny, gruszki oraz jabłka. Te ostatnie są również dostępne, gdy w obecnych warunkach obecne owoce z importu. Na szczęście z powtórzeniem owocówowych możemy zrobić domowe przetwory – dżemy i konfitury, możemy je także mrozić i suszyć, dzięki czemu jesteśmy w stanie się ich smakiem i wartościami mymi przez cały rok.
Regulamin i warunki pracy materiałów prasowych.