Przepis na siekaną sałatkę ketonową według Torie Borrelli, autora „ The Mexican Keto Cookbook” i założyciela The Vida Well

Sałatkę możesz dostosować to do własnych potrzeb: użyj ulubionej zieleni jako bazy, wykorzystaj inne źródło białka zamiast łososia lub dodaj pokrojony w kostkę boczek, aby przenieść sałatkę na wyższy poziom. Jeśli przygotowujesz ją z wyprzedzeniem, sos przechowuj osobno i dodaj go bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka ketonowa z szybkim kremowym dressingiem

Czas przygotowania:  15 minuty

Składniki:

  • 2 szklanki zielonych liści, wybierz dowolną sałatę lub mix
  • 2 ugotowane jajka (prawie na twardo), pokrojone lub w ćwiartki
  • wędzony łosoś podzielony na kawałki (możesz zastąpić go inną rybą w puszce, szarpanym kurczakiem lub sardynkami)
  • ½ awokado pokrojone w kostkę
  • garść surowych orzechów nerkowca, nasion słonecznika lub orzechów włoskich
  • ¼ ogórka, cienko pokrojonego
  • 2 rzodkiewki cienko pokrojone
  • 2 łyżki stołowe szybkiej marynaty do warzyw (np. jakościowej oliwy z oliwek)
  • Garść ekologicznej pokruszonej fety lub surowego koziego sera (opcjonalnie, jeśli tolerujesz nabiał)

 

Sos sałatkowy:

  • ½ awokado (użyj pozostałej połowy z sałatki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, Olej BCT Octane MCT lub mieszanki obu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 do 2 łyżeczek kolendry lub pietruszki
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  • Aby zrobić sałatkę: W dużej misce połącz wszystkie składniki. Dodaj ser (jeśli używasz) i wymieszaj razem do połączenia składników.
  • Aby przygotować sos: Użyj trzepaczki lub blendera aby zmiksować awokado, olej, ocet jabłkowy, zioła i sól, aż powstanie gładka, kremowa konsystencja. Przed podaniem, polej sałatkę sosem.

Ilość porcji: 2

colorfull chopped salad

Sprawdź inne przepisy kulinarne:

Uwaga na temat składników: Organiczny ser krowy karmiony trawą i surowy kozi ser są podejrzanymi pokarmemi na kuloodpornej diecie , co oznacza, że ​​mogą wywoływać wrażliwość u niektórych osób. Nasiona i orzechy (z wyjątkiem kokosów) nie są mile widziane w Kuloodpornej diecie ze względu na wysoki poziom tłuszczów omega-6, podatność na pleśń i lektyny.