Przepis na siekaną sałatkę ketonową według Torie Borrelli, autora „ The Mexican Keto Cookbook” i założyciela The Vida Well
Sałatkę możesz dostosować to do własnych potrzeb: użyj ulubionej zieleni jako bazy, wykorzystaj inne źródło białka zamiast łososia lub dodaj pokrojony w kostkę boczek, aby przenieść sałatkę na wyższy poziom. Jeśli przygotowujesz ją z wyprzedzeniem, sos przechowuj osobno i dodaj go bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka ketonowa z szybkim kremowym dressingiem
Czas przygotowania: 15 minuty
Składniki:
- 2 szklanki zielonych liści, wybierz dowolną sałatę lub mix
- 2 ugotowane jajka (prawie na twardo), pokrojone lub w ćwiartki
- wędzony łosoś podzielony na kawałki (możesz zastąpić go inną rybą w puszce, szarpanym kurczakiem lub sardynkami)
- ½ awokado pokrojone w kostkę
- garść surowych orzechów nerkowca, nasion słonecznika lub orzechów włoskich
- ¼ ogórka, cienko pokrojonego
- 2 rzodkiewki cienko pokrojone
- 2 łyżki stołowe szybkiej marynaty do warzyw (np. jakościowej oliwy z oliwek)
- Garść ekologicznej pokruszonej fety lub surowego koziego sera (opcjonalnie, jeśli tolerujesz nabiał)
Sos sałatkowy:
- ½ awokado (użyj pozostałej połowy z sałatki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek, Olej BCT Octane MCT lub mieszanki obu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 do 2 łyżeczek kolendry lub pietruszki
- sól morska
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić sałatkę: W dużej misce połącz wszystkie składniki. Dodaj ser (jeśli używasz) i wymieszaj razem do połączenia składników.
- Aby przygotować sos: Użyj trzepaczki lub blendera aby zmiksować awokado, olej, ocet jabłkowy, zioła i sól, aż powstanie gładka, kremowa konsystencja. Przed podaniem, polej sałatkę sosem.
Ilość porcji: 2
Sprawdź inne przepisy kulinarne:
- Sałatka Keto Cobb ze złotym winegretem
- Jesienna sałatka Paleo z dynią piżmową, boczkiem i jarmużem
- Rainbow Mason Jar Salad
- Sałatka tajska o niskiej zawartości węglowodanów z grillowanym stekiem
Uwaga na temat składników: Organiczny ser krowy karmiony trawą i surowy kozi ser są podejrzanymi pokarmemi na kuloodpornej diecie , co oznacza, że mogą wywoływać wrażliwość u niektórych osób. Nasiona i orzechy (z wyjątkiem kokosów) nie są mile widziane w Kuloodpornej diecie ze względu na wysoki poziom tłuszczów omega-6, podatność na pleśń i lektyny.