Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś przepisu na rosół z kości, twój nowy bulion zagości na stałe na twoim stole. Zobaczysz, jak łatwy, pyszny
i wszechstronny jest ten domowy bulion z kości. Już nie musisz zastanawiać się ile kiedykolwiek zapłaciłeś za te kartony słonej wody z supermarketu.

Domowy bulion z kości służy nie tylko jako bogata baza do zup i dodatek smaku w zupach warzywnych, ale także dostarcza białko, które nie jest tak powszechne w standardowej polskiej diecie – kolagen.

Kolagen to białko w twoim ciele, które utrzymuje wszystko razem. Wspiera silną skórę, włosy i paznokcie oraz poprawne trawienie. Kolagen zawiera także aminokwas, który pomaga ci zasnąć.

Wypróbuj nasz prosty przepis na bulion kostny i czerp z niego korzyści.

Co brzmi lepiej niż dobra książka, puszysty koc i ciepły kubek rosołu przed snem?

Składniki:

  • 2 łyżki masła lub ghee
  • 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w szerokie kawałki
  • 3 łodygi selera, obrane i pokrojone w szerokie kawałki
  • 2 kg różnych kości ze szpikiem wołowym 
  • 1 świeży bukiet garni (do wyboru świeże oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia itp.)
  • 1 do 2 łyżek octu jabłkowego
  • 1 filiżanka protein kolagenu na litr bulionu (opcjonalnie)
  • Himalajska różowa sól do smaku

Instrukcja przygotowania:

W dużym garnku delikatnie podsmaż marchewkę i seler przez kilka minut, aż będą zarumienione.

Dodaj kości wołowe, bukiet garni i zalej wodą. Dodaj ocet jabłkowy do wody, ponieważ pomaga wyciągnąć składniki odżywcze z kości.

Gotuj na wolnym ogniu (nie zagotuj) przez 8–14 godzin. Możesz to zrobić w wolnowarze, jeśli wolisz.

Gdy bulion osiągnie pożądany kolor i smak, usuń kości i odcedź warzywa.
Dodaj odpowiednią ilość kolagenu (jeśli jest stosowany) do ilości bulionu i mieszaj aż do rozpuszczenia.

Opcjonalnie: Dodaj sól do smaku, a następnie przechowuj w słoikach do następnego użytku.

Wskazówka: możesz go zamrozić, aby był gotowy do następnego spożycia. Wlej bulion do foremek do kostek lodu. Taki bulion przyda się podczas robienia sosów lub jako dodatek do warzyw. Teraz, gdy wiesz, jak zrobić bulion kostny, wykorzystasz go we wszystkim.

wlać kilka uncji bulionu
Pyszny rosół z kości wołowych