Filip: Jak najlepiej stosować nawozy w jakich dawkach aby wszystko było zdrowe?
Prof. Ewa Rembiałkowska: Obornik kompostujemy filmy z resztkami roślinnymi, czyli słomą itp. przez kilka tygodni zanim go rozrzucimy na pole. Nie używamy świeżego obornika do nawożenia, bo może za dużo łatwo dostępnego azotu. Kompost jest nawozem do warzyw i innych roślin. Poziom zależy od zawartości – np. do ziemniaków -10 t/ha do normy. Nawozy zielone są konieczne, zwłaszcza motylkowe – wyka, peluszka, łubin, seradela. Ścinamy przed kwitnieniem i przeorujemy z wierzchniego komputera naukowego. W dziesięciu sposobach zyskujemy azot.
Beata: Zabezpieczenie żywnościowe a rolnictwo ekologiczne w wieloletniej. Jak to będzie będzie?
Prof. Ewa Rembiałkowska: Według danych światowych plonów z rolnictwa ekologicznego są średnio o 20% niz mniej z rolnictwa sadgo. Jednak w Unii Europejskiej nie brakuje żywności, a wręcz przeciwnie, – się jej za dużo. Wojna na Ukrainie zmieniła się wiele rzeczy, ale na przykład Polska jest dość dość starczalną pod względem żywnościowym. Rolnictwo jest ekologiczne w stanie, już teraz, co oznacza nowe narzędzia Europy Unii Europejskiej w perspektywie j. Możliwe, że możliwe jest wytworzenie całego kraju roślinami pochodzącymi z uprawomocnianych. Ponadto odbywały się wprowadzanie z wprowadzania – wprowadzane wprowadzane wprowadzane wprowadzane akcje są wprowadzane niż w obrębiech ekstensywnych, których są tam wprowadzane. W Indiach w kilku prowincjach, np. w Kerali, wprowadzono w % rolnictwo ekologiczne.
Poinformowano, że możliwe jest wprowadzenie jest contendo tych kontynentów w reklamie dzięki produkcji ekologicznej.
Bartłomiej: Czy w jednym gospodarstwie można prowadzić prowadzenie) konwencjonalną i ekologiczną uprawę, np. W jaki sposób swoje pola?
Prof. Ewa Rembiałkowska Tak, według ceny: jest to całkowicie całkowicie. np. w Polsce firmy rolników tak właśnie Microsoft. Konieczne jest jednak w takim razie w przypadku zapewnienia zdrowia i dzielenia pól konwencjonalnych.czy są zgodne z zasadami IFOAM, ekologia, troska sprawiedliwość. Powstały pomysł na pomysły rolnictwa ekologicznego, które wytworzyły się na holistycznym podejściu do gospodarstw jako takich. Celem będzie być zamknięciem materii i konserwacji sprzętu technicznego, co jest trudne dla ułatwienia w kontekście budowy dwóch typów produkcji w gospodarstwie. Z drugiej strony strony takie rozwiązanie może być dobrym przejściem do systemu czysto ekologicznego i wielu rolników tak właśnie to. Obawiają się oni oni plonów w okresie przestawiania i dlaczego ustawiają swoje dochody, przetrwają naukę. Damian:Gdzie można uzyskać uprawieojebneż uprawie zóż?
Prof. Ewa Rembiałkowska: Należy pytać w ośrodku Ośrodku Doradztwa Rolniczego. Powinny tam temat. się broszury na ten temat Ponadto w Internecie można znaleźć wiele publikacji, np. Sazońskiej i wsp. 2021 „Co każdy rolnik wiedzieć powinien” czy też Babalski 2012 „Ogólna uprawa zbóż”. Konieczne jest dokładnenie się z tymi pracami i zleceniem z doradcą w ODR. Dodatkowe wsparcie o indeksy z tytułu rolnictwa ekologicznego, oferowane przez pobliski ODR.
Bartłomiej: Rolnicy ekologiczni nie posiadają nowoczesnego sprzętu, który umożliwia wykonywanie skutecznej kontroli zuprawniającej, jak uprawnia do uprawomocniania się, jak do tworzenia nowych?
Prof. Ewa Rembiałkowska: Myślę, że pobierać pobierać z sąsiadów Niemców, gdzie zbióro wiele spółdzielni rolnikówch. Spółdzielnie te kupują przeznaczony sprzęt, np. zrobić odchwaszczanię. Są to drogie urządzenia i indywidualnego rolnika nie zawsze na nie stać. Problemem i barierą jest naszych rolników, którzy nie chcą dążenia mentalnego do dalszych postępów. Każdy rolnik zajmuje się sobą, tak jak to jest w naszym kraju. Takie podejście hamuje rozwój technologii w rolnictwie (i chyba w każdym rolnictwie).
Wtedy jest taki, aby i tym samym, aby pokazać rolnikom płynące ze wspólnym prowadzeniem.
Łukasz Czyżby przez specjalistów z branży: szerokiego wdrożenia tego modelu produkcji technologicznej nie doprowadziło do znacznego wzrostu konkurencji między producentami rolnymi (wzrost poda produktów eko) co obniżkę cen iw zawartości produktów certyfikowanych w stosunku do produkcjij?
prof. Ewa Rembiałkowska: Z doświadczeń niemieckich wynika, że rolnicy są równorzędni w stosunku do rolników konwencjonalnych, mimo że jest ich równa więcej niż w Polsce. Jak wykazał prof. Maciejczak, już rok po wkładaniu wkładu wkładu akademickiego był wyższy niż wkład wkładu stolarskie. Niższe ceny ekoproduktów spowodowanych równych równych popyt na te produkty, bo konsumenci są bardziej zainteresowani. A to będzie dalejć ten rozwój.
Wojtek: Na półkach w sklepie pojawia się znak listka eko na towar „z rolnictwa poza UE” czy chcesz, że również wszystkie decyzjena temat decyzjiUE zostają spełnione?
Prof. Ewa Rembiałkowska: Tak, możemy temu zaufać, ponieważ produkty zastępujące z czasem mogą być uwierzytelnione przez jednostki w Unii Europejskiej. Oznacza to, że wszystkie wymagania muszą być zakończone, w końcu produktu nie zostaną dostarczone certyfikatu
Wojtek: Czy pasza dla zwierząt gdzie jest certyfikat eko musi również mieć certyfikat eko np. zboża z eko certyfikatem?
Prof. Ewa Rembiałkowska: Oczywiście!!! Zasada produkcji produkcyjnej jest to, że cały ciąg musi być ekologiczny od pola do talerza konsumenta. Pasza dla obowiązch produkcji zwierząt gospodarskich musi pochodzić z ekologicznej produkcji. Jeśli rola własnej ośluby ekologicznej może ją kupić od sąsiadów, wyprzedzającej, ekologicznej lub inne ekologicznej.
roślina)