Zbilansowana dieta, bogactwo w warzywach i owocach, produkty pełnoziarniste, na i ryby już na dobre sprawdzają dobiałonu zdrowego stylu życia. Nic więc dziwnego, że każdego roku ogłaszane są trendy żywieniowe, które popularyzują najbardziej prozdrowotne produkty. Obok modnych w 2023 roku alg, daktyli i oleju z awokado[i] warto też docenić tych pokarmów, których dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka został doceniony już wcześniej. To między innymi kawa, która od 7 lat jest obecna w przepisach żywieniowych dla Polaków. Co zaświadczo, że mała czarna – kiedyś zaliczana do używek – zasłużyła na takie zjawisko? Jak często występuje po niej sięgać? Jaki wpływ może wpłynąć na nasze zdrowie?
Skąd wziąć kawę w zaleceniach dietetycznych?
Jeszcze dekadę temu rozpoznano jako używkę i wśród tchem wymieniano obok alkoholu i papierosów. Wysiłki na rzecz zmiany tego niesłusznego przedstawienia wykonania kilku lat wykonania ds. naturalne, między prof. dr hab. Mirosław Jarosz, z którego inicjatywy kawa w 2016 roku się w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, czyli schemacie przedstawiającym zasady tworzenia diety.
Przyznam, że w 2016 roku wprowadziliśmy kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, z duszą na zewnątrz, że to po usunięciu może trochę przedwczesne, może jeszcze zbyt wizjonerskie. wyniki badań z ostatnich lat potwierdziły nas w słuszności wyboru[ii] – opowiadał prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. składników i składników WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza.
Wyniki badań, o których wspomina profesor Jarosz, do setek współczesnych analiz naukowych prowadzonych na całym świecie. Lekarze i naukowcy z różnych części naszego globu przedstawiają następujące dowody na to, że picie kawy w tworzeniu, pomaga uzyskać nie tylko dobrą koncentrację, ale również działa przeciwzapalnie[iii]może zapobiegać zapobieganiu nowotworom[iv]dołączone zarzuty w profilaktyce chorób cywilizacyjnych[v]wreszcie – wydłużając życie[vi]. Odkąd więc potwierdzono, że regularne spożywanie może mieć wpływ na zdrowie, mała czarna na stałą zagościła na dodatek dietetycznych. Obecnie symboliczny rysunek tworzony przez kawę znajduje się na tzw. Talerzu Zdrowego Żywienia[vii]który w 2020 roku zastąpił Piramidę.
Jaka ilość kawy jest zalecana w jadłospisie?
Gdy wiemy, że zwykła pita kawa może być stosowana zbilansowanej diety dorosłego, uznawana już przez człowieka, uważana za zalecaną ilość. Badania dowodzące, że dodatkowe korzyści dla zdrowia i przynoszą korzyści dla zdrowia, przynoszące korzyści na 3 do 5 filiżanek dziennych. Dawka kofeiny w takiej porcji wynosi maksymalnie do 400 mg kofeiny. Taka ilość została uznana za bezpieczną dla organizmu w 2015 roku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)[viii]. Ograniczać spożywanie kofeiny do 200 mg dziennie ze wszystkich źródeł (pamiętajmy, że pomoc tej przynoszącej skutek są także herbata i czekolada) tylko kobiety w czasie ciąży i podczas powstania[ix]. Możesz też pić kawę bezkofeinową, która dzięki zawartości polifenoli[x], także posiada wiele działań prozdrowotnych. Istotna jest też pora dnia, kiedy sprawdzamy po ostatniej filiżankę kawy – warto wiedzieć, że wpływace na efekty kofeiny występujące średnio przez 4 godziny, może to pomóc w wydłużeniu u poszczególnych osób zależnie od płci, wieku, stanu zdrowia i genetyki[xi], [xii].
Czy codzienne picie kawy może wrócić na zdrowie?
Nowoczesne metody badań na powiązanie produkcji w ziarnach tysięcy bioaktywnych, dzięki którym można zmniejszyć ryzyko związane z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, w tym cukrzycy typu 2[xiii]choroby serca[xiv]nadciśnienia[xv]a także chorób neurodegeneracyjnych – chorób Alzheimera i Parkinsona[xvi], [xvii]. Kiedy udowodniono skuteczność raka w profilaktyce raka jelita grubego, co może skutecznie wspomagać leczenie tej choroby[xviii], [xix], [xx]. Wykorzystanie również analizy wykorzystuje wpływ kawy na pobieranie śmiertelności w procesach drogowych czy w efektach przy pracy[xxi], [xxii]. jest rolą kofeiny, która zapobiega inercji sennej, czyli chęci zastosowania zaśnięcia[xxiii]a postrzeganie, kojarzenie i czujność[xxiv].
My, pacjenci, często musząc korzystać z diety pacjenta, soli, cukru z przyczyn medycznych, należy zwrócić uwagę na dziecko, że z elementów diety fajnech i lubianych na pewno pozostaje mu kawa – może ilość kawy zwiększyć czy zobaczyć ją pić! Dotyczy również seniorów, którzy mogą pić kawę, oczywiście biorąc pod uwagę tzw. tolerancję konwencjonalną czy medyczną medyczną[xxv] – powiedział prof. Jarosz.
Warto zobaczyć, jak duży pozytywny wpływ na zdrowie człowieka ma właśnie kawa i włącz ją do wzmocnienia diety, skutecznie przy tym jej aromacie i smaku.
***
„Kawa i zdrowie” to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów „ Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, opinii opinii Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dziennego spożycia kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy.Działania Programu wspiera naukową Radę Ekspertów.
[i] https://zdrowie.radiozet.pl/w-zdrowym-ciele/zdrowe-zywienie/produkty/trendy-zywieniowe-2023-te-3-produkty-beda-popularne-w-tym-roku
[ii]Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Wywiad z prof. dr. hab. Mirosławem Jaroszem, dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia, „Lekarz POZ” 6/2018 obj. 4, cyt. za: https://www.termedia.pl/Kawa-w-Piramidzie-Zdrowego-Zywienia-i-Aktywnosci-Fizycznej-rn-Wywiad-z-prof-dr-hab-Miroslawem-Jaroszem-dyrektorem-Instytutu-Zywnosci- i-Żywienia,98,34502,1,0.html
[iii] Nehling A., Wpływ kawy na przewód pokarmowy: przegląd narracyjny i aktualizacja literatury, MDPI, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/2/399
[iv] Sado J. i in. (2017): Związek między spożyciem kawy a zachorowalnością na raka i śmiertelnością we wszystkich lokalizacjach. Rak Sci, 108(10):2079-2087.
[v] Kawa zaczynać postępowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Lekarze zalecają trzy–pięć filiżanek dziennie, https://biznes.newseria.pl/news/kawa-zaczyna-odgrywac,p1038519970
[vi] Gunter MJ i in. (2017): Picie kawy i śmiertelność w 10 krajach europejskich, Ann Int Med, 167(4):236-247.
[vii] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
[viii] EFSA (2015) Opinia naukowa dotycząca bezpieczeństwa kofeiny, Dziennik EFSA, 13(5):4102
[ix] Tamże.
[x] Nehlig A. (2022) Wpływ kawy na przewód pokarmowy: przegląd narracyjny i aktualizacja literatury. Składniki odżywcze.14(2):399.
[xi] Nehlig A. (2017) Różnice międzyosobnicze w metabolizmie kofeiny i czynniki wpływające na spożycie kofeiny. Farmakolog ks.70(2):384-411
[xii] Yang A. i in. (2010) Genetyka spożycia kofeiny i reakcje na kofeinę. Psychofarmakol211(3):245-257.
[xiii] Ding M, Bhupathiraju SN, Chen M, van Dam RM, Hu FB. Spożywanie kawy z kofeiną i bezkofeinową a ryzyko cukrzycy typu 2: przegląd systematyczny i metaanaliza liczby-odpowiedź. Opieka cukrzycowa 2014; 37: 569-586
[xiv] Ding M. i wsp. (2014) Długotrwałe spożywanie kawy i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych: przegląd systematyczny i metaanaliza prospektywnych badań kohortowych zależności dawka-odpowiedź. Okólnik, 129(6):643-59. Crippa A. i in. (2014) Spożycie kawy i śmiertelność ze wszystkich przyczyn, choroby sercowo-naczyniowe i rak: metaanaliza odpowiedzi na dawkę. Am J Epidemiol, 180(8):763-75.
[xv] Geleijnse JM (2008) Nawykowe spożywanie kawy i ciśnienie krwi: perspektywa epidemiologiczna. Vasc Health Risk Man, 4(5):963-970.
[xvi] Hussain A, Tabrez ES, Mavrych V, Bolgova O, Rao Peela J. Kofeina: Potencjalny środek ochronny przed spadkiem funkcji poznawczych w chorobie Alzheimera. Krytyczne recenzje™ w eukariotycznej ekspresji genów28(1):67–72 (2018)
[xvii] Driscoll I, Shumaker SA, Snively BM i wsp. Relacje między spożyciem kofeiny a ryzykiem prawdopodobnej demencji lub globalnych zaburzeń poznawczych: badanie pamięci Women’s Health Initiative. J Gerontol: Med Sci 2016: 71 (12): 1596-1602. doi:10.1093/gerona/glw078.
[xviii] Tavani A. i in. (2004) Kawa, kawa bezkofeinowa, herbata a rak jelita grubego i odbytnicy: przegląd badań epidemiologicznych 1990-2003. Rak powoduje kontrolę, 15:743-57.
[xix] Giovannucci E. (1998) Metaanaliza spożycia kawy i ryzyka raka jelita grubego. Am J Epidemiol, 147: 1043–52.
[xx] Galeone C. i in. (2010) Spożycie kawy i ryzyko raka jelita grubego: metaanaliza badań kliniczno-kontrolnych. Rak powoduje kontrolę, 21:1949-59.
[xxi] Sharwood LN i in. (2013) Używanie substancji zawierających kofeinę i ryzyko wypadków u kierowców długodystansowych pojazdów użytkowych: studium kontrolne przypadku. BMJ, 346:1140.
[xxii] De Valck E. i in. (2001) Kofeina o powolnym uwalnianiu jako środek zaradczy na senność kierowcy wywołaną częściową deprywacją snu. J Sen Res, 10:203-9.
[xxiii] Van Dongen HP i in. (2001) Kofeina eliminuje deficyty czujności psychomotorycznej z inercji snu. Spać, 24:813-9.
[xxiv] Fredholm BB i in. (1999) Działania kofeiny w mózgu ze szczególnym uwzględnieniem czynników, które przyczyniają się do jej powszechnego stosowania. Pharmacol Rev, 51:83-133.
[xxv] Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Wywiad z prof. dr. hab. Mirosławem Jaroszem, dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia, „Lekarz POZ” 6/2018 obj. 4, cyt. za: https://www.termedia.pl/Kawa-w-Piramidzie-Zdrowego-Zywienia-i-Aktywnosci-Fizycznej-rn-Wywiad-z-prof-dr-hab-Miroslawem-Jaroszem-dyrektorem-Instytutu-Zywnosci- i-Żywienia,98,34502,1,0.html
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treść oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) udziałów w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowane podmioty takie jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Czytaj dalej…%%custom_html1%%