Fałszywe informacje we wpisie na Facebooku na temat jadalnych owadów.

FAKE NEWS W PIGUŁCE

Fałszywe wiadomości dotyczące owadów spożywczych są obecnie bardzo popularne: ostatnio w miesiącu opublikowaliśmy kilka analiz na ten temat (np. 1, 2, 3, 4). Dziś identyfikujemy ten cykl w związku z niesłabnącym tym, co dzieje się w mediach społecznościowych.

Na facebookowych profilach prywatna użytkowników opublikowano ostatnio post (o tej samej treści) dotyczyć owadów jadalnych i rzekomych skutków zdrowotnych, do jakich prowadzi ich konsumpcja.

Zrzut ekranu z profilu użytkownika Facebooka: liczba reakcji 2 tys., liczba komentarzy: 6, liczba udostępnień: 21 tys.

Fot. Facebook

Wpisy szybko zainstalowano: na jednym z profile post w 3 dni zmieniono 2 tys. reakcji, 6 komentarzy i aż 21 tys. udostępnień.

Chityna niestandardowa

W treści poczta napisano: „chityna jest twardą zewnętrzną osłoną owadów, które niszczą narządy wewnętrzne i chorobę , takie jak :

  1. DYCHAWICA.
  2. ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY.
  3. RAK.
  4. TOCZEŃ UKŁADOWY”.

Do nieprawda. Chityna będąca w owadach nie żartuję szkodliwa i nienaturalny choroby. Żart drugi (po celulozie) najpowszechniej znanym w przyrodzie polisacharydemczyli związkiem, który jest zainstalowany i podłączony do cukrów.

O ile celuloza znajduje się przede wszystkim w ścianach komórek roślin, o tyle chityny wysyca komórkową grzybów. Jeśli zjadłeś/jadłeś pieczarki, boczniaki czy shiitake, zdecydowanie wychowałaś/spożywałeś chitynę.

Związek dziesiąty żart również budulcem szkieletu stawonogów, a więc wsparcie m.in. w krewetkach, krabach I owadach jadalnych.

Negatywnego efektu leczniczego po spożyciu chityny może się na pojedyncze osoby, które są na nią uczulone. Występuje tu analogiczna układ jak w przypadku innych alergii, np. uczulenia na orzechy. Osoby zdrowe może Je czerpać i czerpać wiele korzyści z cech pokarmu tego, a inne osoby uczulone nieważne stworzyć produkt, który jest dla nich szkodliwy.

Więcej na ten temat przeczytasz w czuj na początku lutego br.

Pasożyty mogą infekować wszystkie rodzaje zwierząt

Dalej w postaw napisano, że owady są „rezerwuarem flory pasożytniczej i patogennej, która poraża narządy człowieka”.

Wszystkie zwierzęta mogą mieć pasożyty: drób, trzoda chlewna, bydło, ryby, owady I inne. Zmniejszanie ryzyko parazytoz (chorób wywołanych przez pasożyty) polega m.in. przestrzeganiu zaleceń dotyczących czystości hodowla. Więcej na ten temat znajdziesz w innej naszej czuj.

Patogenne bakterie mogą się znaleźć w każdym rodzaju pokarmu

Jeśli zaś chodzi o „florę patogenną”, czyli mikroorganizmy chorobotwórcze, to ich działanie może być wszystkie produkty spożywcze: niezależnie od pochodzenia zwierzęcegojak i roślinnego. Zrób te pierwsze należy np. Bardzo niebezpieczne dla zdrowia zatrucie bakterią Salmonella (np. pochodzącą z jaj lub z produktów mlecznych).

O zatruć stymulujących produkty roślinnych było głośno np. w 2011 roku, kiedy doszło do wielkoskalowego skażenia warzyw chorobotwórczymi szczepami Escherichia coli.

W zwiazku z owadami nie są potencjalnym źródłem patogennych bakteriiorganizacja, która dopuszczają owady do spożycia, przygotowanie również wytycznektóre są dozwolone minimalizować Do ryzyko.

Parazytozy ochrony

W treści poczta Przeczytaj również, że owadzich pasożytów „nie można korzystać z organizmu”.

Do nieprawda. Parazytozy leczy się przede wszystkim farmakologiczne. W bardzo nietypowych pasożytach usuwających się chirurgicznie.

Barwniki pozyskiwane z owadów nie są niczym nowym

My wpisy zobacz również: „jeśli patrzysz na składy produktów , przeczytaj : E -120-karmin (czerwony barwnik) do mieszanki robaków cachinel. E-904-SZELAK. Jest to produkt odpadowy robaków. Robaki w krajach subtropikalnych.”.

Oba wymienione barwniki są pozyskiwane z czerwców I nie są niczym nowym ani na rynku powłokaani – na polski. Od lat są jeden dodatki zasilami robić zabieg w żywności.

Podane nazwy owadów są błędne

Błędne są też niektóre tłumaczenia nazw owadów, przytoczone w postaw. Napisano w nim:

„1. Żółte robaki mączne – Tenebrio molitor.

(Powszechnie żółtymi mącznikami, żółtymi mącznikami, wełnowcami, usuwającymi chrząszczami )

‼ 2. Karaluchy – Blattodea.

‼ 3. Konik polny domowy – Acheta domesticus.

‼ 4. Szarańcza wędrowna – Locusta migrator..

‼ 5. Robaki Buffalo – Alphitobius diaperinus.”

należą do:

Owadów nie wolno robić „wszelkich produktów spożywczych”, lecz tylko do wybranych

W postaw napisano również: „wydano już pozwolenie producenta na dodawanie owadów do wszelkich produktów spożywczych” i dodano: „zobowiązali producenta dopisania, co tam wprowadzenie dodało, ale niestety będzie po łacinie”.

Do nieprawda. Zezwolono na dodawanie składników pozyskanych z owadów tylko zrobić wybrany produktów. Na opakowaniach mieć widnieć skład jednego składu, zarówno po łacinie, jak iw języku polskim.

Czytaj dalej…%%custom_html1%%