Mother and young daughter preparing dinner

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) opublikował nowe wytyczne żywieniowe, które mają pomóc Amerykanom w uzyskaniu i zachowaniu zdrowia we wszystkich częściach świata żywotności. Niemowlęta i małe dzieci są uwzględnione po raz pierwszy, ponieważ zalecenia obejmują cały okres naszego życia.

Wytyczne zatytułowane są „Niech liczy się każdy kęs”. Jeśli chcemy być zdrowi i pozostać zdrowi, nie powinniśmy jeść żywności, która jest w zasadzie pustymi kaloriami – lub, co gorsza, żywności, która faktycznie nam szkodzi.

Ponieważ żywność może nam zaszkodzić. Jedzenie niezdrowej diety może prowadzić do otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, nadciśnienia i wszystkiego innego, co wiąże się z otyłością. Może prowadzić do raka, próchnicy, anemii, wysokiego ciśnienia krwi, słabych kości i wielu innych problemów. Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jest zadziwiająco prawdziwe.

Dlaczego zdrowe odżywianie jest tak ważne dla dzieci

Dzieci budują ciała i nawyki, które będą nosić ze sobą do końca życia. Ścieżka, na którą wchodzą, gdy są młodzi, jest bardzo często tą, na której pozostają i chcemy, aby była to dobra ścieżka.

W tej chwili 40% dzieci ma nadwagę lub otyłość, a badania pokazują, że prawdopodobnie tak pozostanie lub pogorszy się. Ponieważ dzieci polegają na rodzicach i opiekunach w zakresie jedzenia, to zależy to od nas. Dosłownie mamy ich życie w naszych rękach.

Zaczynając od niemowląt i małych dzieci: pierwsze jedzenie i elastyczne jedzenie

W przypadku niemowląt i małych dzieci zalecenia obejmują

  • karmienie piersią, jeśli to możliwe, najlepiej przynajmniej przez pierwsze sześć miesięcy życia. Kiedy to nie jest możliwe, niemowlęta powinny być karmione mieszanką dla niemowląt wzbogaconą żelazem.
  • witamina D dla niemowląt karmione całkowicie lub w większości piersią
  • żywienie responsywne: rodzice i opiekunowie są zachęcani do zwracania uwagi na sygnały, które dzieci dają nam, kiedy są głodne – a gdy są najedzone
  • czekają na rozpoczęcie pokarmów stałych do około 6 miesiąca życia.

Kiedy dzieci zaczynają jeść pokarmy stałe, rodzice mają pierwszą szansę, by wpłynąć na ich gusta i wybory żywieniowe, dlatego rodzice są zachęcani do oferowania różnego rodzaju żywności, w tym zbóż wzbogaconych żelazem, a także owoców, warzyw, mięsa, fasoli i produktów pełnoziarnistych. Zachęca się ich również do podawania dzieciom potencjalnie alergizujących pokarmów, takich jak orzeszki ziemne, jajka, orzechy, owoce morza, nabiał i pszenica. Badania pokazują, że podawanie tych pokarmów może faktycznie pomóc w zapobieganiu alergiom pokarmowym!

Pokarmy, których należy unikać i zachęcać do ich dorastania

Zgodnie z zaleceniami, dzieci nie powinny jeść niczego, co jest zrobione z cukrem lub z dodatkiem cukru. W rzeczywistości zaleca się, aby dzieci miały zero cukru w ​​swojej diecie przed ukończeniem 2. roku życia. Nie ma wartości odżywczej, więc jest to naprawdę puste kalorie – i nawyk cukrowy jest jednym z wielu niezdrowych nawyków, które mogą być trudne do zniesienia.

W miarę dorastania dzieci zalecenia nadal dotyczą zdrowych nawyków. Dzieci powinny dostawać dużo warzyw, owoców, zbóż (najlepiej przynajmniej pół pełnoziarnistych), białka (chude mięso, drób, jajka, owoce morza, fasola, groch, orzechy, soja), nabiał (w tym produkty mleczne bez laktozy i wzbogacone sojowe) ) i zdrowe oleje. Powinny dostawać bardzo mało cukru lub tłuszczów nasyconych (mniej niż 10% ich kalorii powinno pochodzić z jednego z nich) i ograniczone sód. Wielkość porcji powinna być odpowiednia dla wieku (dzieciom i dorosłym nie powinno się podawać takiej samej ilości), przekąski powinny być zdrowe, a talerz taki jak na MyPlate: pół owoców i / lub warzyw, nieco ponad ćwierć ziarna i nieco poniżej jednej czwartej białka. Nie tak wygląda większość talerzy z jedzeniem, jeśli mamy być szczerzy.

W rzeczywistości bardzo niewiele dzieci w USA je naprawdę zdrowo. Na przykład prawie żaden z nich nie je tyle warzyw, ile powinien. Możemy to zmienić, ale będzie to oznaczać różnego rodzaju zmiany nawyków – nie tylko dla dzieci, ale dla wszystkich domowników. Oto kilka sugestii:

  • Dowiedz się o zdrowej żywności i zdrowych przepisach, które odzwierciedlają Twoje tradycje. MyPlate Kitchen, MyPlate for Different Cultures (z pomysłami na posiłki zaczerpnięte z wielu części świata) i EatRight mają wiele świetnych informacji i pomysłów.
  • Zaplanuj posiłki i przekąski na tydzień. Zbyt często łapiemy niezdrowe rzeczy, ponieważ są one łatwe i dostępne. Pomocne może być planowanie z wyprzedzeniem, podobnie jak przygotowywanie posiłków i przekąsek z wyprzedzeniem.
  • Kupuj zdrowo! Po przygotowaniu planów umieść składniki i zdrowe przekąski na liście. Zostaw napoje gazowane, słodycze i fast foody. Jeśli nie ma go w domu, nie możesz go zjeść.
  • Jedzcie razem posiłki. Gotuj też razem. Rodzinne posiłki są dobre dla dzieci i rodzin, a także najlepszy sposób na dawanie dobrego przykładu.
  • Próbuj dalej. Zmiana gustów i nawyków może chwilę potrwać. Dzieci – i wielu dorosłych – być może będą musiały raz po raz spróbować czegoś, zanim zorientują się, że to naprawdę dobrze smakuje.

Liczba małych kroków

Można robić rzeczy małymi krokami, na przykład wycinać jedną niezdrową rzecz z listy zakupów na tydzień , dodając stopniowo rodzinne posiłki lub zaczynając od jednego kęsa warzyw i budując od tego. Ważne jest, aby zacząć – i trzymać się tego. W ten sposób budowane są wszystkie dobre nawyki.

A dobre nawyki żywieniowe to nawyki, które musimy zbudować, ponieważ od nich zależy nasze życie i życie naszych dzieci.

Śledź mnie na Twitterze @drClaire