Odkryj w sobie szefa kuchni dzięki tym niesamowicie aromatycznym przepisom sous vide. Delikatnie gotując jedzenie w kąpieli wodnej, stwórz rozpływające się w ustach mięso, warzywa i desery, jednocześnie zachowując zdrowe tłuszcze i białka.

Co to jest sous vide?

W języku francuskim oznacza „pod próżnią”, sous vide to metoda powolnego gotowania w niskiej temperaturze, która wykorzystuje łaźnię wodną utrzymywaną w stałej temperaturze. Zapewnia precyzyjną kontrolę nad sposobem gotowania potraw, zapewniając ten sam rezultat za każdym razem.

Wielu domowych kucharzy preferuje tę metodę do przygotowania potraw na bazie steka lub jaj, a coraz bardziej przystępne cenowo maszyny i urządzenia souse vide, jeszcze bardziej ułatwiają zadanie.

Podstawy to:

  • Zapieczętuj jedzenie w woreczku
  • Umieść worek w łaźni wodnej
  • Podgrzej wodę do stałej temperatury za pomocą cyrkulatora zanurzeniowego
  • Ugotuj jedzenie do pożądanego stopnia wysmażenia, określonego według temperatury wody i czasu gotowania

Czego potrzebuję do sous vide?

Chociaż metoda sous vide jest dość łatwą do nauczenia metodą gotowania, na początku wymaga trochę sprzętu:

  • Cyrkulator zanurzeniowy lub „maszyna sous vide”
  • Zgrzewarka próżniowa lub zamykane woreczki silikonowe (zalecamy unikanie plastikowych workó!)
  • duży pojemnik lub garnek

Oczywiście możesz rozszerzać kolekcje sprzętu, jednak na samym początku podstawowy zestaw w zupełności wystarczy.

Śniadanie sous vide

Jajka sous vide

W tym przypadku nie potrzebujesz specjalnego sprzętu! Są to idealne, wolno gotowane bezpośrednio w kąpieli wodnej jajka. W środku płynne, złote żółtka, a na zewnątrz świeżo scięte białko. Te jajka są warte czekania!

Nocny boczek sous vide

Dzięki tak delikatnemu przepisowi bekon pozostaje chrupiący i jednocześnie wilgotny. Wszytsko dzięki delikatnemu gotowaniu sous vide! Najpierw “pod próżnią” gotuj bekon przez całą noc, a przed podaniem usmaż go na patelni aby rozpływał się w ustach.

Jajecznica sous vide

Taki sposób przygotowania zapenia puszystą konsystencję i tradycyjny smak jajecznicy, bez naruszania wysokiej jakości tłuszczy i białek. Ubite jajka wlej do woreczka strunowego lub zamykanego próżniowo, dodaj masło oraz ulubione przyprawy. Idealne danie na leniwe poranki!

cooked eggs cut in half

Wołowina sous vide

Antrykot z kalafiorowym risotto

Przepis na niskowęglowodanowy i delikatny posiłek, którego wynikiem jest doskonale przygotowany stek. W czasie gdy steki się gotują, od godziny do dwóch, możesz przygotować dodatki, które jeszcze bardziej podkręcą smak, dobrze przygotowanego mięsa. Naszą propozycją jest nieoczywiste kalafiorowe risotto. Jest to idealne danie na specjalną okazję, gdy chcesz kogoś zaskoczyć.

Duszona pieczeń sous vide

Unikaj suchych, twardych kawałków mięsa dzięki temu prostemu przepisowi sous vide. Przygotuj szybką marynatę z rozmarynu i soku z cytryny, a następnie zanurz mięso i gotuj w próżniowym opakowaniu. Ten przepis można również łatwo zmieniać według własnego gustu. Dodaj ocet balsamiczny zamiast soku z cytryny z oregano, aby uzyskać bardziej śródziemnomorski klimat lub dodaj przyprawę do taco, aby umilić rodzinny obiad.

Filet wołowy na puree ze słodkich ziemniaków

Ten przepis paleo przemienia delikatny kawałek mięsa w maślaną gwizdę rocka!

Mięso gotuje się w kąpieli wodnej z ghee karmionym trawą i pikantnym dressingiem. Jako dodatek świetnie pasuje kremowy batat lub puree z dyni piżmowej.

Burgery sous vide

Dzięki temu przepisowi już nigdy nie zjesz suchego krążka hokejowego zamiast pysznego burgera. Korzystając z kąpieli wodnej, można gotować zbiorczo wiele kotlecików na raz przed obsmażeniem ich na grillu. Idealny przepis na bezstresowy grill!

delicious fat burger

Przepisy sous vide na owoce morza

Łosoń sous vide

Aby uzyskać idealnie wilgotnego łososia, nie nie musisz dalej szukać! Filety zalać mieszanką słonej wody i oliwy z oliwek, a następnie delikatnie ugotować w wodzie i udekorować świeżymi ziołami oraz warzywami.

Ogon homara

Ten przepis nie wymaga obsmażania ani pieczenia. Pomimo prostego przygotowania otrzymujesz danie, którego nie powstydziłby się żaden z restauratorów. Ogon homara łącznie ze skorópką, włóż do woreczka. Dodaj masło i nastkę pietruszki. Całość gotuj przez godzinę. Nie mamy wątpliwości, że to będzie Twój nowy ulubiony przepis!

Przegrzebki sous vide

W przeszłości mogłeś rezygnować z prób przygotowania przegrzebków, ponieważ wymagają one dużo uwagi i precyzyjnego przygotowania. Dzięki wykorzystaniu techniki souse vide zmienimy twoje nastawienie! Dzięki niskiej zawartości rtęci i miękkiej maślanej konsystencji przegrzebki nie są najtrudneijszym z owoców morza do przygotowania. Wystarczy olej, przyprawy oraz 30 minut gotowania.

Krewetki Sous Vide

Ten sposób przygotowania gwarantuje, że mrożone krewetki staną się delikatne. Paczkę krewetek wraz z cytruną gotuj przez 21 minut, a następnie zanurz je w lodowatej wodzie. W ten prosty i łatwy sposób otrzymujesz przystawkę, która zaimponuje Twoim gościom.

seafood on a pan

Przepisy na sous vide z kurczaka i jagnięciny

Kurczak w indyjskim stylu

To wszystko przygotowane z apomocą jednego woreczka, w którym połączą się udka z kurczaka z kremowym szpinakiem, a także z różyczkami kalafiora. Wszystko połączone przyjemnym smakiem curry i kurkumy. Jeden przepis i jedna pyszna kolacja potrafią odmienić najcięższy tydzień.

Kotlety jagnięce 

Przygotuj ultra – soczyste kotlety jagnięce. Ten przepis zapewnia idealną temperaturę i czas gotowania. posmaruj kotlety ziołami i masłem, a następnie obsmaż, gdy będą idealnie miękkie.