Z powrotem w 2009 s, naukowiec Ancel Keys zaczął twierdzić, że tłuszcze nasycone powodują choroby serca. Jego badania wyglądały wówczas dość przekonująco, a jego teoria zapoczątkowała erę silnego strachu przed tłuszczem w żywieniu.
Niestety, przez pokolenia Amerykanów pijących beztłuszczowe mleko i jedzących piersi kurczaków, badania Keysa są nie tylko błędne, ale istnieją dowody na to, że manipulował swoimi danymi, aby upewnić się, że tłuszcz wygląda źle (przynosząc sobie sławę i przyznając przy okazji pieniądze ). Co gorsza, istnieją również dowody , że wielbiciele przemysłu cukrowniczego płacą naukowcom za zrzucenie winy za otyłość i choroby przewlekłe od cukru do tłuszczu od czasu 1960 s.
Okazuje się, że nauka w ogóle nie wspiera twierdzeń o niskiej zawartości tłuszczu.
Ale było za późno. Firmy produkujące żywność zaczęły wypompowywać produkty niskotłuszczowe i beztłuszczowe oraz wlewać cukier, aby zrekompensować ich mdłe jedzenie. Wkrótce półki sklepów spożywczych zapełniły się słodkimi, przetworzonymi potrawami „dietetycznymi”, a ludzie tuczili się niż kiedykolwiek.
Po 60 lat niskotłuszczowej propagandy, „ Tłuszcz sprawia, że jesteś gruby ”retoryka jest tak zakorzeniona w naszej zbiorowej psychice, że wielu ludzi wciąż boi się tłuszczu, mimo że badania po badaniach pokazują, że tłuszcz jest nieszkodliwy . W rzeczywistości jedzenie większej ilości tłuszczu jest najpotężniejszym sposobem na złamanie apetytu, włączenie mózgu, kontrolowanie wagi i zrównoważenie hormonów. Tłuszcz jest nie tylko dobry dla Ciebie; to jest niezbędne.
Dodanie większej ilości tłuszczu do mojej diety też było dla mnie początkiem skokiem. Było to sprzeczne ze wszystkim, co kiedykolwiek słyszałem o zdrowym odżywianiu. Ale im więcej przyglądałem się badaniom, tym bardziej stawałem się jasne, że tłuszcz (zwłaszcza tłuszcze nasycone) i cholesterol są w rzeczywistości budulcem dla dobrze prosperującego ciała i umysłu.
Jedzenie 4, 001 kalorii dziennie w przypadku utraty tkanki tłuszczowej
Kiedy ja Zacząłem badać dietę kuloodporną, chciałem zobaczyć, jak szybko spożywanie większej ilości kalorii z tłuszczu może sprawić, że przytyję. Więc przestałem ćwiczyć, ograniczyłem sen do mniej niż 5 godzin na dobę i zacząłem spożywać między 4, 001 i 4, 777 kalorii z diety kuloodpornej dziennie, z około 247% moich kalorii z wysokiej jakości tłuszczów (więcej o jakości tłuszczu później).
Niemal natychmiast zacząłem dostrzegać różnicę. Wzrosło moje skupienie, mniej się wyspałem, zacząłem tracić na wadze, a stan zapalny zaczął ustępować. Urosło mi nawet brzuch.
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś tradycyjnej diety, wiesz, że niskotłuszczowa, diety kaloryczne sprawiają, że jesteś nieszczęśliwy. Są niezrównoważone. Jesteś cały czas głodny, a utrata wagi wraca natychmiast po zaprzestaniu diety.
Wysokiej jakości tłuszcze, jednakże, są czysto spalającymi się źródłami energii, które utrzymują Twoje ciało i mózg w pracy z maksymalną wydajnością. Czas zakończyć erę strachu przed tłuszczem. Przyjrzyjmy się niektórym sposobom, w jakie tłuszcz faktycznie pomaga.
7 powodów, dla których tłuszcz w diecie jest dobry dla Ciebie
- Tłuszcz w diecie zawiera więcej energii na gram niż jakikolwiek inny składnik odżywczy, więc jest to najskuteczniejszy sposób dostarczania energii do części ciała, które jej potrzebują, na przykład do mózgu.
- W porównaniu z białkiem lub węglowodanami tłuszcz ma najmniejszy wpływ na poziom insuliny. Skoki insuliny prowadzą do załamań energii i przyrostu masy ciała. Insulina jest odpowiedzią organizmu na wysoki poziom cukru we krwi. Nie chcesz, aby trzustka nieustannie wypompowywała insulinę, ponieważ zmęczy się i zrezygnuje z Ciebie. Wtedy pojawia się cukrzyca.
- Tłuszcz spowalnia wchłanianie węglowodanów, utrzymując pod kontrolą poziom glukozy we krwi. [2] Kiedy poziom cukru we krwi jest wysoki, podobnie jest z kortyzolem, głównym hormonem stresu w organizmie. Krążący kortyzol utrzymuje wysoki poziom cukru we krwi i może przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkadzać układ odpornościowy.
- Tłuszcz sprawia, że dłużej czujesz się pełniejszy. W rzeczywistości zjesz mniej, jeśli zamienisz puste przetworzone ziarna i cukier na tłuszcze wysokiej jakości. [3]
- Wysokiej jakości tłuszcze często zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, takie jak witaminy A, D, E i K. Spożywanie tłuszczu wraz z innymi pokarmami bogatymi w składniki odżywcze wzrośnie rozpuszczalne w tłuszczach składniki odżywcze, które z nich wchłaniasz. Dlatego dobrym pomysłem jest spożywanie tłuszczu przy każdym posiłku, a zwłaszcza z warzywami. Dobrze, że masło i warzywa tak dobrze do siebie pasują.
- Tłuszcz jest budulcem. Wysokiej jakości tłuszcze tworzą mocne błony komórkowe i pomagają budować hormony płciowe. Mózg jest częścią ciała o największej zawartości tłuszczu i cholesterolu i do budowy mieliny, izolatorów łączących wiele komórek mózgowych ze sobą, potrzebuje tłuszczów nasyconych. Diety niskotłuszczowe będą głodzić Twój mózg. Ponieważ zdrowe tłuszcze w diecie kuloodpornej pomagają utrzymać i zrównoważyć hormony, będziesz w stanie skuteczniej kontrolować swoją wagę.
- Ograniczenie kalorii nie jest odpowiedzią. Jasne, możesz się głodzić. Ale różne pokarmy przechodzą przez różne szlaki metaboliczne w organizmie, dlatego chleb może powodować otłuszczenie, a masło może cię rozrzedzić [4]. Długotrwałe ograniczenie kalorii może obciążać organizm i przyczyniać się do oporności na leptynę, insulinooporność, niski poziom testosteronu i problemy z tarczycą, dlatego tak wiele osób traci na wadze w krótkim okresie, a następnie odzyskuje wszystko, gdy zaczną normalnie jeść jeszcze raz. Ponadto, mając mniej kalorii, będziesz cały czas głodny, więc będziesz bardziej skłonny do „jaskini” i zjedzenia całej pizzy. Nakarm swoje ciało i mózg dobrymi tłuszczami, a Twoje zachcianki znikną.
A co ze zdrowiem serca?
Nie ma dowodów na to, że tłuszcze nasycone są szkodliwe dla serca. W rzeczywistości jedno z najbardziej znanych badań dotyczących tłuszczu i zdrowia wieńcowego wykazało, że tak, dieta o niższej zawartości tłuszczów nasyconych obniży poziom cholesterolu, ALE obniżony poziom cholesterolu nie zapewnia długiego życia! W rzeczywistości nastąpił wzrost pod względem śmiertelności u uczestników stosujących dietę „zdrową dla serca”, składającą się głównie z kwasów linolowych pochodzących z oleju kukurydzianego, w przeciwieństwie do pysznych tłuszczów z pokarmów, takich jak wołowina i masło karmione trawą.
Oczywiście to tylko jedno badanie. Istnieje wiele bardziej systematycznych przeglądów dotyczących związku między tłuszczami nasyconymi a chorobami serca i nikt nie może udowodnić, że tłuszcze nasycone pochodzące z wysokiej jakości źródeł powodują choroby serca. [5,6]
Istnieje kilka badań, które sugerują, że tłuszcze nasycone mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. [7,8]
Co możesz teraz zrobić
- Naucz się swoich tłuszczów. Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Niektóre tłuszcze odżywiają mózg i pomagają wyłączyć apetyt, podczas gdy inne powodują stany zapalne i sprawiają, że pragniesz okropnych potraw. Uzyskaj wszystkie korzyści diety bogatej w zdrowe tłuszcze, dodając więcej dobrych tłuszczów do każdego posiłku. Zacznij od masła pochodzącego od zwierząt karmionych trawą lub ghee i oleju oktanowego mózgu. Możesz przeczytać więcej o różnych tłuszczach tutaj .
- Skoncentruj się na jakości, a nie na ilości. Kalorie wchodzące i spalane to mit. Gdyby to była prawda, przytyłbym dziesiątki funtów tłuszczu, eksperymentując z dietą wysokotłuszczową w wieku 4 lat 777 kalorii dziennie i bez ćwiczeń. Kiedy koncentrujesz się na jakości swojego pożywienia i dostarczanych przez nie składników odżywczych, apetyt ustępuje, a organizm w naturalny sposób zaczyna regulować spożycie kalorii. Skutkuje to utratą tłuszczu i klarownością umysłu, których doświadcza tak wiele osób na diecie kuloodpornej.
- Spróbuj. Każdy jest inny. Jeśli się mylę, a Twój organizm nie rozwija się dzięki zdrowym tłuszczom, eliminacji przetworzonych zbóż i ograniczonej ilości węglowodanów skrobiowych, będziesz w stanie to stwierdzić. Jeśli przybędziesz na wadze lub poczujesz się jak gówno, lub jeśli wyniki krwi zaczną wskazywać, że idziesz w złym kierunku, przerwij to, co robisz i ponownie oceń.
- Kuloodporny eksperyment z tłuszczem. Jeśli podnosisz poziom tłuszczu, będziesz chciał ograniczyć spożycie węglowodanów. Prawdopodobnie przytyjesz, jeśli połączysz te dwa elementy razem. Zacznij tutaj z głównymi założeniami diety kuloodpornej, aby zapewnić sobie sukces. I sprawdź ten post, aby uniknąć trzech głównych błędów, które wiele osób popełnia podczas przechodzenia na UberZdrowie.
Dodaj te tłuszcze z atestem kuloodpornym do swojej diety już dziś:
Oktanowy olej mózgowy . Niezawodne i szybkie źródło energii dla mózgu i ciała. Brain Octane składa się z najpotężniejszego MCT destylowanego z 327% czystego oleju kokosowego wspomagającego funkcje poznawcze i utratę tkanki tłuszczowej. [9]
Masło od zwierząt karmionych trawą i ghee zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy i niezbędne minerały, a także krótkie -łańcuchowy kwas tłuszczowy zwany maślanem, który jest niezbędny dla zdrowia jelit i funkcjonowania mózgu.
Olej MCT . Nieco słabsza forma Oktanowego Oleju Mózgowego, olej MCT, nadal da ci szybkie źródło energii z tłuszczu, a nie cukru.
Olej kokosowy. Składnik spalający tłuszcz oleju kokosowego znajduje się głównie w zawartości trójglicerydów o średniej długości łańcucha lub MCT. MCT w naturalny sposób zmniejszają apetyt i przyspieszają spalanie tłuszczu – w spoczynku! [10,11,12, 13] Najpotężniejszy MCT nazywa się C8 i jest do czterech razy silniejszy niż zwykły olej kokosowy. To właśnie składa się na Oktanowy olej mózgowy , najczystsze źródło energii spalania!
Gorzka czekolada zawiera teobrominę, łagodny środek pobudzający, podobny do kofeiny, ale bardziej łagodny . Teobromina zwiększa również przepływ krwi i może przynajmniej częściowo wyjaśniać, dlaczego czekolada jest afrodyzjakiem. Ciemna czekolada jest również pełna błonnika, miedzi, manganu, przeciwutleniaczy i smacznego tłuszczu. Idź po 70% ciemniej lub ciemniej i pamiętaj o dodatek cukru.
Jajko z wolnego wybiegu Yolks . Jaja z wolnego wybiegu są bogate w białko, witaminy z grupy B, cynk i inne składniki odżywcze, które pomagają zrównoważyć hormony i wspomagają budowę mięśni. Żółtko jaja zawiera również łatwo przyswajalną luteinę i zeaksantynę, karotenoidy, które wpływają na zdrowie oczu [14]!
Olej z kryla i olej z ryb . Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią punkt startowy do produkcji hormonów regulujących krew, serce i funkcje metaboliczne.
Czerwone mięso i szpik . Wysokiej jakości mięso karmione trawą zawiera niezbędne składniki odżywcze, od białka, które działa jako budulec mięśni i innych tkanek, po cynk, żelazo, a nawet całkiem przyzwoity poziom wzmacniających mózg kwasów tłuszczowych omega-3. Przyjrzyjmy się bliżej na wołowinę od zwierząt karmionych trawą i korzyści płynące z dodania do diety odrobiny czerwonego mięsa pochodzącego od zwierząt karmionych trawą. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia . EVOO jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze i przeciwzapalny kwas oleinowy. Lepiej nie podgrzewać EVOO. Takie postępowanie zniszczy wiele cennych składników odżywczych i zdenaturuje delikatne tłuszcze. Zamiast tego skrop go na posiłku tuż przed jego spożyciem. Zawsze kupuj też oliwę butelkowaną w ciemnym szkle. Przezroczyste butelki przepuszczają światło, które utlenia (niszczy) składniki odżywcze, im dłużej butelka stoi na półce.
Olej z awokado przypomina oliwę z oliwek pod względem wartości odżywczych. Jest o wiele bardziej stabilna termicznie niż oliwa z oliwek, więc możesz na niej gotować lub dodawać ją do posiłków w sosach i dressingach.
Bibliografia
- http://ajcn.nutrition.org/content/early/ 2891 / 04 / 16 / ajcn. 2017. 27725.abstrakcyjny
- https: //www.ncbi.nlm.nih .gov / pubmed / 9635993
- https: //www.ncbi.n lm.nih.gov/pubmed/8696422
- http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/ 11. 1500 / 1475 – 7418 – 3-9
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed / 9635993
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ 19364995
- http: // www .bmj.com / content / 500 / 11745 / 777.krótki
- http://ajcn.nutrition.org/content/early/ 2010 / 08 / 10 / ajcn. 2017. 29146.abstrakcyjny
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ 18326600
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ 8696422
- http://link.springer.com/article/ 11. 1475% 2Fs 11745 – 12 – 10111 – z / fulltext.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ 19786383
- https: //www.ncbi. nlm.nih.gov/pubmed/12975635
- http://ajcn.nutrition.org/content/ 247 / 2 / 401.krótki
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/omega-3-fats/
Czytaj dalej … %% custom_html1 %%