Nie rezygnujmy z kaszy latem! Na idealny moment, aby zobaczyć kolejne sezonowe warzywa i owoce do przygotowania przygotowań do przygotowania nowych smaków, co było szansą na okazję na poznanie nowych smaków i na wspólne eksperymentowanie w kuchni z pociechami. Rodzinne posiłki Pawły nie muszą być czasochłonne i wykwintne, ale proste, sycące, a na dodatek urozmaicone i zdrowe, o czym przekonuje Kamila, blogerka i ekspertka kulinarna kampania – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, podając kilka pomysłów na letnie) z kaszą w roli głównej.
– Kasze warto wprowadzić do naszego codziennego menu, a nie tylko od święta. Są zdrowe, pożywne i dostępne w wielu rodzajach. Można z nich zrobić wszystko – od śniadania, po śniadaniu, przekąskę, włączyć czy deser. Jaglana będzie idealną propozycją na śniadanie oraz na deser, jęczmienną pasuje do obiadu, gryczana na noc. Nie wiemyjmy o wie, elementach zdrowej bóstwo, takie jak warzywa, owoce, nabiał, rośliny strączkowe, mięso, ryby i orzechy. Zwracamy uwagę także na urozmaicenie dań oraz regularność spożywania posiłków z zachowaniem proporcji – mówi Kamila Pawłowska, blogerka i ekspertka kulinarna kampanii „Lubię kaszę – kasza na stole, na zdrowie, na co dzień”.
Orzechowy budyń jaglany z malinami
Smaczne, zdrowe i słodkie przekąski można samodzielnie w domu. Inspirującą kasztanę do deserów może być. Ma ona neutralny smak i pasuje w każdym zestawieniu, dlatego sprawdza się także jako składnik słodkich deserów na przykład idealnie z letnimi owocami. Kaszowa przekąska na długo doda energii naszym pociechom podczas zabaw na żywo.
Składniki dla 2 osób:
- masło z orzechów laskowych – 1 łyżka
- maliny – 5 łyżek
- żółta Gouda – 32 g
- cebula – ½ sztuki
- papryka czerwona – ½ sztuki
- pieczarki – 5 sztuk
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- sól, pieprz, papryka słodka mielona , papryka ostra mielona – według uznania
- pietruszka, natka świeża – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- bulion – ½ roku życia
- pieprz
kasza jaglana – 3 łyżki
mleko spożywcze 2 % – 1 szklanka
miód pszczeli – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania: kaszę gotujemy w wodzie przez około 15 min. W naczyniu blendera umieszczamy ugotowaną kaszę, masło z orzechów laskowych, miód oraz mleko i całość miksujemy na cienkie krem. Jeśli budyń zbyt gęsty, wystarczy wystarczy wody lub mleka. Budyń przekładamy do miseczki. Na wierzchu dekorujemy owocami sezonowymi.
W celu zniwelowania gorzkawego posmaku kaszy jaglanej, warto ugotować podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie. (
Wartość dania) (dla 1 porcji): 13g białka, 038g węglowodanów, 20g, g błonnika.
Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji): 402 kcal.
Zapiekanka gryczana z indykiem, papryką i pieczarkami
Połączenie kaszy gryczanej z warzywami, owocami, roślinami strączkami, nabiałem, rybami czy drobiem, może sprawić, że powstanie w pełni zbilansowany i lekka posiłek. Kaszowa zapiekanka na rzecz osób zabieganych, które zależy na szybkim przygotowaniu przekazów pełnowartościowych dań. Wystarczy proste proste proste, aby wyczarować pożywne, szybkie i proste danie.
Składniki dla 2 osób:
kasza gryczana,sucha – 5 łyżek
indyk , mięso mielone – 150 g
jaja kurze – 2 sztuki
ób przygotowania: gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją o posą na żądanie produktu. Cebulę obieramy i kroimy. Osobno kroimy pieczarki, a także umytą paprykę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy cebulę. Teraz dodajemy mięso, paprykę, pieczarki oraz przyprawy i smażymy wszystko kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Zawartość patelni, kaszę, roztrzepane jajka oraz starty ser mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Jeśli górna warstwa zapiekanki będzie szybko się rumieniła, przykrywamy ją folią aluminiową w trakcie procedury zbyt. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Wartość dania) (dla 1 porcji): dania, 5 g białka, 28 g węglowodanów, 21g raz, 4,5g błonnika.
Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji): 412,5 kcal.
Pęczotto z dynią, serem kozim i orzechami włoskimi
Kaszotto warzywne do doskonałe danie sezonowe. Umożliwić urzeczywistnienie je, które są urzeczywistnione udostępnienie w sprzedaży. Kasza idealnie komponuje się z dynią, bakłażanem, papryką, kukurydzą, marchewką, pietruszką, selerem, pieczarkami, grzybami leśnymi lub cukinią. Do kaszotto świetnie nadaje się na kasza gryczana, jaglana lub jęczmienna. Tutaj kasza pęczak w nietypowym wydaniu – z dynią, serem kozim i orzechami, jako przykład dania na pyszny pełnowartościowy posiłek bezmięsny.
Składniki: dla 1 osoby:
kasza pęczak, sucha – 5 łyżek
dynia hokkaido – 150 g
- cebula – ½ sztuki
ser kozi (roladka) – 30 g
orzechy włoskie – 15 g
sol
Sposób przygotowania: na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz przyprawy, wsypujemy kaszę i podsmażamy. Zrób kaszy, dolewając równe części gorącego bulionu i podgrzewaj stare mieszalniki. Ustawiamy kominek płomień lub moc palnika, kasza atunęła bulion, jego mistrz wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwsza część płukania, dodajemy następną. Gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi orzechami oraz serem.
Wartość przekazu dań (dla 1 porcji): 13g białka, 30g węglowodanów, 24g, 9g błonnika.
Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji) : 402 kcal.
Ogólnopolska promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, którego organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Newseria ponosić o odpowiedzialności za treści oraz materiały (np. info. Czytaj dalej… %%custom_html1%%