• Do tworzenia żywności oraz lekarstw wykorzystuje się praktycznie wszystkie części drzewa moringi. Jednak największa ilość wartości odzywczych i właściwości leczniczych znajduje się w liściach.
    • Moringa ma więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej witaminy A niż marchew, więcej potasu niż banany i więcej żelaza niż szpinak.
    • Moringa jest bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które mogą pomóc w leczeniu nowotworów i zapobiegać chorobom.
    • Możesz stosować moringę jako suplementy lub dodwać sproszkowaną – obie formy zawierają te same wartości.

Czy słyszałeś kiedyś o morindze? Jeśli nie, zaraz to nadrobimy. Suplement o dziwnie brzmiącej nazwie zawiera w sobie sproszkowane liście i staje się coraz bardziej popularny – i to nie bez powodu. Moringa jest znana z ogromnej zawartości związków zwalczających wolne rodniki, związków przeciwzapalnych oraz leczniczych, które przynoszą korzyści dla serca, głowy, skóry i wielu innych.

Moringa, roślina pełna składników odżywczych rosnąca w Indiach, jest znana również jako „cudowne drzewo”. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym, przeciwdepresyjnym i przeciwzapalnym od wielu pokoleń jest stosowany w leczeniu chorób skóry, układu pokarmowego oraz chorób serca. Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż inne rośliny, np. jagody acai i zielona herbata.

Chcesz dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących z suplementowania moringi? Oto krótki przewodnik po tym, co moringa może Ci dać i jak najlepiej wykorzystać tę potężną, a jednak małą roślinę.

Co to jest moringa?

Moringa olejodajna to małe drzewo, wciąż nowe na Zachodzie. Od wieków cieszy się dużą popularnością w południowo-wschodniej Azji , gdzie stosowane jest praktycznie we wszystkim – jako źródło błonnika, do produkcji lin, barwników, nawozów, przypraw oraz leków.

W rzeczywistości wszystkie części tej rośliny są przydatne i jadalne – stąd nazwa „cudowne drzewo”. Inne nazwy to chrzan, drzewo ben i drzewo podudzia. Jakkolwiek to nazwiesz, nasiona moringi, kwiaty, owoce, korzenie i liście są wykorzystywane do pożywienia i każdy z nich zawiera składniki odżywcze, białka i minerały. Ale najsilniejsze składniki odżywcze i właściwości lecznicze pochodzą z liści, które są jadalne na surowo, jak i gotowane, chociaż w USA najprawdopodobniej znajdziesz je suszone i mielone w proszku lub kapsułkach.

moringa tree

Moringa a odżywianie

Moringa zapewnia więcej składników odżywczych w jednym gramie niż wiele innych gatunków roślin. Gęstość składników odżywczych moringi zmienia się w zależności od warunków uprawy i przygotowania. W wielu badaniach wykazano, że moringa zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej witaminy A niż marchewki, więcej potasu niż banany i więcej żelaza niż szpinak. Moringa jest również bogata w białko i zawiera imponujące 8 z 9 niezbędnych aminokwasów, co jest rzadką cechą u roślinnych.

Niewiarygodna gęstość składników odżywczych nie jest ostatnią zaletą moringi. Przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające związki pomagają chronić wydajność i wzmacniają ciało przed różnorodnymi chorobami.

Korzyści płynące z suplementowania moringi

Obniża poziom cukru we krwi i chroni przed cukrzycą

Leczy i zapobiega cukrzycy: Liść Moringi jest przydatnym naturalnym suplementem do leczenia i zapobiegania cukrzycy, a nawet może odwrócić cukrzycę typu 1 i 2 co zostało dowiedzione w badaniach przeprowadzonych na szczurach.

Utrzymuje zdrowy poziom cukru we krwi: Badania wykazały, że pomaga zapobiegać skokom cukru po posiłkach i zmniejsza poziom cukru we krwi na czczo zarówno u osób z cukrzycą, jak i bez cukrzycy. Utrzymanie zdrowego poziomu cukry we krwi jest kluczem do zmniejszenia stanu zapalnego, poprawy nastroju oraz zapobiega chorobom serca i cukrzycy. Inne przeciwutleniacze pomagają chronić komórki produkujące insulinę przed szkodliwym stresem oksydacyjnym.

Zapobiega powikłaniom cukrzycy: Fitochemikalia przeciwutleniające występujące w liściach moringi pomagają również chronić nerki i siatkówkę przed uszkodzeniami związanymi z cukrzycą, a badania pokazują, że suplementacja moringi może pomóc przywrócić funkcje nerek i trzustki (badania przeprowadzone na szczurach z cukrzycą).

 

Zmniejsza stany zapalne i utlenianie

Obniża stany zapalne: Jest silnym środkiem przeciwzapalnym poprzez tłumienie enzymów i zwiększenie produkcji cytokin przeciwzapalnych. Zmniejszanie stanów zapalnych jest najważniejszym celem kuloodpornej diety i kluczem do długowieczności, siły i odporności na choroby przewlekłe takie jak cukrzyca, zapalenie stawów oraz otyłość.

Zmniejsza stres oksydacyjny i uszkodzenia DNA: Moringa posiada również imponujący arsenał przeciwutleniaczy, w tym witamin C i E, flawonoidów i polifenoli. Związki te usuwają szkodliwe wolne rodniki i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniem DNA i stanem zapalnym.

Zapobiega przybieraniu na wadze: Dodatkowy profit? Zmniejszenie poziomu cukru we krwi, stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego może pomóc w zapobieganiu niechcianemu przybieraniu na wadze.

 

Chroni przed infekcjami wirusowymi, grzybiczymi i bakteryjnymi

Zatrucie pokarmowe: Kilka związków znajdujących się w tej roślinie jest naturalnie przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych. To sprawia, że ​​moringa jest przydatna w konserwacji żywności, oczyszczaniu wody oraz w ochronie przed nieprzyjemnymi robakami przenoszonymi przez żywność, takimi jak salmonella lub grzyby.

Opryszczka i HIV: Działania tej rośliny są tak silne, że moringa jest stosowana jako obiecujące leczenie przeciwko wirusowi opryszczki pospolitej i HIV.

Zakażenia grzybicze i trądzik: Oleje Moringa stosowane miejscowo mogą zwalczać grzybicze infekcje skóry i trądzik.

Pomaga w walce z rakiem i powoduje śmierć komórek nowotworowych

Pomaga w terapii przeciwnowotworowej: Moringa może odgrywać ważną rolę w leczeniu raka i usprawnianiu jego leczenia takie jak chemioterapia. Liście Moringi zawierają silną dawkę przeciwutleniaczy, związków, które zapobiegają nowotworom poprzez neutralizowanie wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i DNA, powodując rozwój nowotworu.

Wywołuje redukcję komórek rakowych: Badania pokazują, że specjalne wyciągi z liści moringi takie jak glukozynolany i kwercetyna pomagają hamować wzrost i wywoływać redukcję komórek w rosnących guzach. Inne badania pokazują, że leczenie ekstraktami z liści moringi zwiększają efekty chemioterapii w ludzkich komórkach trzustki.

 

Chroni przed pogorszeniem funkcji poznawczych

Kolejną zaletą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy moringi jest jej zdolność do ochrony tkanki mózgowej przed neurodegeneracją i uszkodzeniami. Wyciąg z liści moringi może być cenny w leczeniu zaburzeń związanych z pamięcią, takich jak choroba Alzheimera i demencja. W jednym z badań przeprowadzonych na szczurach leczenie z użyciem tej rośliny pomogło regulować i przywracać zdrowe poziomy neuroprzekaźników po uszkodzeniu mózgu podobnym do choroby Alzheimera.

 

Chroni nerki i wątrobę

Niektóre związki obecne w tym drzewie pomagają chronić nerki oraz wątrobę przed toksynami lub lekami. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy i zdolność detoksykacji metali ciężkich sprawiają, że jest to idealny suplement wspomagający zdrowie nerek i wątroby. Ale co z wapnem? Moringa zawiera dużo szczawianów wapnia, ale nie jest to ten rodzaj, który powoduje kamienie nerkowe. Szczawiany wapnia są nierozpuszczalne, co oznacza, że ​​twoje ciało może je wydalać bez obawy o kamienie nerkowe.

 

Wzmacnia skórę i włosy

Nawilża skórę: Ten tłoczony z nasion i liści olejek bogaty w witaminy i przeciwutleniacze doskonale oczyszcza i nawilża skórę.

Zwalcza zmarszczki i zwiotczenie skóry: Wysoki poziom witaminy C pomaga zwiększyć naturalną produkcję kolagenu i chronić ją przed stresem oksydacyjnym, zwalcza zmarszczki, zwiotczenie i uszkodzenia słoneczne .

Utrzymuje czystość skóry: Dzięki właściowościom przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym może również pomóc w usuwaniu problemów skórnych, takich jak trądzik lub zaskórniki.

Leczy rany: Olejek Moringa pomaga leczyć rany i uszkodzenia skóry, powodując wzrost i ruch fibroblastów, komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie kolagenu w gojeniu się ran.

 

Leczy niedokrwistość i niską zawartość żelaza

To idealny suplement żelaza, doskonały dla wegetarian, którzy mogą potrzebować pomocy w spożyciu żelaza i białka. Oprócz dostarczania silnego żelaza pochodzenia roślinnego, związki w niej zawarte faktycznie poprawiają poziom wchłaniania, zwiększają liczbę czerwonych krwinek i zapobiegają ich rozpadowi w anemii sierpowatej.

 

Skutki uboczne stosowania moringi

Moringa ogólnie uznawana jest za bezpieczną i korzystną, zawsze dobrym pomysłem jest skonsultowanie się z lekarzem lub praktykiem służby zdrowia, jeśli planujesz rozpocząć jej stosowanie. Jest to szczególnie ważne, jeśli próbujesz zajść w ciążę lub bierzesz inne leki. Moringa (szczególnie wyciągi z korzeni i kory) mają właściwości zmniejszające płodność, które zniechęcają do implantacji.

Uważaj łącząc moringę z innymi lekami, które mogą osiągać te same efekty, takie jak poziom cukru we krwi lub reduktory ciśnienia krwi. Pamiętaj, że jest to bardzo bogate źródło żelaza, więc uważaj, aby nie przedawkować tego minerału.

Jak korzystać z moringi

Moringa w proszku: W krajach zachodnich liście moringi są suszone i mielone, sprzedawane w postaci proszku lub suplementów. Możesz dodać proszek moringi do koktajli lub zup oraz użyć go jako herbaty. Ma łagodny smak szparagów, więc spodziewaj się, że będzie smakował „zdrowo”.

moringa powder

Dawkowanie: Zacznij od 1/2 do 1 łyżki proszku dziennie lub postępuj zgodnie z zaleceniami dotyczącymi suplementów kapsułkowych. W wysokich dawkach może mieć działanie przeczyszczające, więc (jak każdy suplement!) obserwuj, jakie zmiany zauważasz w swoim ciele.

Olej Moringa: Do zastosowań kosmetycznych kremy lub olejki zawierające nasiona moringi lub olejek moringa (zwany również olejem benzoilowym lub benzoesowym) mogą być świetnym dodatkiem do twojej urodowej rutyny. Jeśli szukasz czystego olejku Moringa, poszukaj ekologicznych i tłoczonych na zimno. Na szczęście jest on wysoce odporny na utlenianie, więc nie musisz się martwić, że zjełcznieje, zanim skończysz butelkę.