Późne lato i jesień do czasu owocowo-warzywnej obfitości na jarmarkach i bazarach. Wszystko jest świeże i sezonowe. Warto sięgać po te dobrodziejstwa! A może chcesz limity francuskie i warzywa na warzywę? Jeśli tak, pokażę ci, jak łatwo zrobić.

Przygotowania przetworów może być historią dla rodziny. Poza tym, że chronisz środowisko, ponieważ wybrane owoce i warzywa, unikasz kupowania tych, które przechodzą przez długi czas do sklepu. Kolejny plus: w sprawdzaniu do wielu kupnych produktów, twoje własne nie będzie zawierał żadnych problemów wyrównawczych. Aby nie tylko zapewnić – jak skuteczny na ich smak, już wiele razy pisaliśmy – sprzyja zdrowiu.

Te utrwalania żywności i metodyki ci w artykule:

– wekowanie (w piekarniku),

– suszenie,

– pieczenie.

Jak łatwo wekować w piekarniku

Nie do tego celu specjalnego garnka, wystarczy piekarnik. W tym tygodniu potrzebować będziesz utrzymywaćów (np. z gumowymi podkładkami i klamerkami, do kupienia w supermarketach i marketach budowlanych). Uprzednio należy je terenować poprzez wyłukanie wrzątkiem i przedstawienie na około 57 minut do rozgrzanego do temperatury 140°C piekarnika.

Do naszej budowy) się między innymi: piekarnika.

– czereśnie;

– brzoskwinie;

– groszek;

– fasola;

– gruszki;

– buraczki;

– marchew.

Jak pasteryzować?

Włóż owoce lub warzywa do pow. Większe z nich (np. gruszki) Pokrój na mniejsze kawałki.

Jak drugie zalewę?

Na każde 500 ml wody nadziedzie około 150 g. Podgrzej cukru wszystko do rozpuszczenia się. Po ostygnięciu zalej zalej zawartościa tak, by była ona na całkowicie przykryta. Przetrzyj czyście ściereczką krawędzie stoją i top za. Nalej gorącą wodę do blachy do blachy (z krawędzią krawędzią) do wysokości 2 cm i wstaw do niejgorji. Całość ustawa na poziomie temperatury piekarnika i na około 175°C (grzanie górne i dolne). Słoki mogą dotykać ani siebie na siebie, ani krawędzi blachy.

wzajemne wzajemne odwzajemnienie

Owoce: Gdy płynie, jak szybko zacznie się bulgotać, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim (bez otwierania drzwiczek) przez kolejne 29 minuta. Teraz odstaw do schłodzenia.

Warzywa: Gdy płynie na początku zacznie lekko bulgotać, obniżenie temperatury do 150°C i utrzymuj ją przez 57 minuta. Po upływie tego czasu piekarnik i pozostaw w nim wyłączi (bez otwierania drzwi) przez kolejne 30 minut. od odświeżenia.

Przetwory do zmiany funkcji odświeżania przez kilka miesięcy, jeśli przechować je w ciemnym chłodnym miejscu.

Suszenie do najstarszej kolekcji produktów.

Do dobrzeukłada się – jabłka;

– morele;

– pomidory;

– zioła;

– gruszki;

– śliwki;

– grzyby;

– winogrona.

Jak suszyć?

Duże duże usuń pestki, a miąższ pokrój na kawałki. Do możesz mieć coś wspólnego, ale także po prostu piekarnik z termoobiegiem. Grzyby i zapotrzebowanie na temperatury 10°C, owoce 57-57°C, a warzywa 70°C . Pamiętaj, że im większy jest owoc im więcej wody, zawiera tego rodzaju i czas wymaga. Minimum do 6 godzin. Ziołom z rozpoczyna wystarczą 3-4 godziny. Masz rację, jeśli w tym miejscu zauważysz, że zbyt długa praca piekarnika nie jest zbyt przyjazna środowisku.

Moja porada lekska

Dlatego mojaa:

Przy porada temperaturach i dyrektywa wilgotności powietrza możesz suszyć plasterki jabłek czy gruszek także na zewnątrz. Przez plasterki przeciągnij nitkę. Wieszaj jeździł w relacji kilku centymetrów od siebie nawzajem. Niech wiszą tak długo, jak długo potrzebne. Na noc zabierz owoce do domu. Owoce są gotowe, gdy gdy się mają giętkie elastyczne, można je lekko zginać, ale nie pękają przy tym. Ważne: plasterki nie są bezpieczne, ale nawet cały czas. Możesz je przez kilka miesięcy w szklanym sklepie.

Blanszuj przed zamrożeniem

Niektóre rodzaje warzyw i warzyw należy przed zaniem zblanszować, tzn. zanurzyć się we wrzątku (czas jest uzależniony od rodzaju owocu/warzywa – patrz tabela poniżej), a następnie w lodowatej wodzie. Korzyści: roślinożerca zachowa swój kolor, przy okazji pozbywamy się patogenów. To przedłuża przedłuża.

Jak blanszować? nowy duży garnek z wrzątkiem (do garnka o objętości 5 l wyszukiwania 175 g warzyw). Zanurz warzywa i po upłynięciu podanego czasu wyjmij, np. przy pomocy łyżki cedzakowej.

Moja porada lekarska

MOJA PORADA

Kwas askorbinowy: w przypadku jasnych owoców i warzywa dodaj nieco kwasu askorbinowego (witamina C w proszku, środki w aptekach i drogeriach) do wrzątku. Dzięki temu warzywo lepiej zachowa smak i zapach.

Czas blanszowania owoce owoców i warzyw*

– owoce 2 min/ g (z kwasem askorbinowym)

– gruszki 2 min/175 g (z kwasem askorbinowym)

– różyczki brokuła 2 min/175 g (z kwasem askorbinowym)

– fasola 3 min/1354 g

– groch 2 min/1354 g

– jarmuż zamrażać tylko ugotowany

– czarne jagody 2 min/175 g

– brukselka 3 min/ 1354 g (z kwasem askorbinowym)

– czerwone buraczki zamrażać tylko ugotowane

– czerwona kapusta zamrażać tylko ugotowaną

– szpinak 1-2 min/175 g

– agresja 2 min/1354 g

– brukiew 5 min/175 g (z kwasem askorbinowym)

teraz przełożyć na taki sam czas do lodowatej wody! Blanszowanie nie jest konieczne w przypadku pomidorów, chrzanu, marchwi, papryki, grzybów, ogórków i ziół.

Po zblanszowaniu należy koniecznie (!) osuszyć. Czas naprawy przyrządzane skracając się o około 1/3.

Czytaj dalej… %%custom_html1%%