Mam dobrą wiadomość dla smakoszy. Czy wiesz, że możesz stracić tłuszcz, jedząc tłuste potrawy? Nie daj się nabrać na to, że beztłuszczowe, lekkie i odtłuszczone produkty są drogą do wysportowanego ciała. W rzeczywistości zdrowa żywność to nie wszystko, za co została stworzona . Spożywanie niektórych tłustych potraw może faktycznie skuteczniej wydalać tłuszcz. To fakt żywieniowy, który trudno mi było przełknąć, kiedy zacząłem uczyć się o jedzeniu i suplementacji.
Okazuje się, że myliłem się w wielu sprawach, a jedną z nich było to, że Przytyłbym, gdybym jadł tłuszcz. Lata prania mózgu w reklamach przekonały mnie, że tłuszcze nasycone są wrogiem. Po zmianie percepcji nastąpiła zmiana wzorców żywieniowych, a następnie dobre samopoczucie. Problem pojawia się, gdy do mieszanki wchodzi cukier. Media głównego nurtu również sobie z tym radzą.
Credit Suisse Research Institute donosi, że rośnie liczba dbających o zdrowie ludzi, którzy wybierają pełnotłuste produkty spożywcze zamiast beztłuszczowych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, osoby, które spożywają dużo tłustego masła, twarogu, mleka i greckiego jogurtu, mają najniższą zapadalność na cukrzycę, według badania ponad 50, 000 ludzie. Wyniki opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wskazują na najwyższą częstość występowania cukrzycy u osób spożywających niskotłuszczowe produkty mleczne. Potrzebujemy tłuszczu, który występuje wraz z wapniem i witaminami naturalnie występującymi w żywności, aby organizm mógł je wchłonąć.
Producenci olejów roślinnych zrobili z tłuszczu od tego czasu ludzie zaczęli jeść więcej rafinowanych węglowodanów, przetworzonej i niezdrowej żywności. Nie zaczynaj mi nawet od oszustwa, które kultywują lobby spożywcze na temat tłuszczów trans i rafinowanego oleju. Ta demonizacja tłuszczów nasyconych doprowadziła do więcej – nie mniej – otyłości, chorób serca i cukrzycy.
W ciągu ostatnich 300 lat, ogólna mądrość żywieniowa zalecała umiarkowane spożycie tłuszczu. Powiedziano nam, aby radykalnie obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych (zawartych w maśle, smalcu, mleku, czerwonym mięsie, oleju kokosowym…) i cholesterolu (znajdującym się w jajach, drobiu, wołowinie…). Zalecono nam również zwiększenie spożycia tłuszczów wielonienasyconych (zawartych w soi, słoneczniku, kukurydzy, oleju bawełnianym…) i węglowodanów (znajdujących się w makaronie, chlebie, cukrze…). Ale tłuszcz to złożony temat, a zalecenia te były przedmiotem debaty i kwestionowania w przeszłości 30 lat. Niektórzy eksperci uważają, że te zalecenia żywieniowe – ściśle przestrzegane przez populację USA – są główną przyczyną [and now the developing nations’] wysokiego poziomu otyłości w tym kraju i szybko rosnącej liczby osób cierpiących na zespół metaboliczny.
– Z badania “ Tłuszcz: nowy paradygmat zdrowia ”
Podsumowując…
Konkluzja: Wytnij węglowodany, a nie tłuszcz. Świeża śmietana, surowy ser, jogurt grecki, a nawet majonez (nie niskotłuszczowy, o nie!),… Dodawaj to, o ile zachowasz naturalność. [Do I hear that bacon sizzle? Does that gorgeous butter oozeor what?]. To jedna z podstawowych zasad diety ketogenicznej o wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów, na której jestem. ze względu na utratę wagi.
Mleko pełne
Niska -tłuszczowe, odtłuszczone i odtłuszczone mleko nie przyniesie tego dobra, co pełnotłuste (lub pełne). Otrzymany z niego jogurt ma więcej białka i mniej cukru.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie mają 13 gramów na porcję tłuszczów wielonienasyconych (PUFA), które aktywują geny zmniejszające magazynowanie tłuszczu. Są najlepszym źródłem WNKT w diecie. Posyp garść (surową, nie pieczoną / soloną) sałatkę, aby spalić tłuszcz. Olejek z orzecha włoskiego ma równie skuteczne właściwości biustujące. Dieta bogata w orzechy włoskie pomaga również lepiej stresować organizm.
Boczek
Poparte naukowo diety ketogeniczne i paleo sprawiły, że to ulubione śniadanie starej szkoły znów stało się popularne. Zapomnij o indyku i boczku z kurczaka. To (małe ilości) pełnotłustej wieprzowiny będzie spalać tłuszcz; ma też mniej sodu. Wieprzowina ma więcej białka i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) niż kurczak. Na śniadanie (lub brunch) na osobę wystarczą nie więcej niż cztery paski.
Zwykły majonez
Najczystszy majonez ma mieszankę oliwy z oliwek, żółtek i musztardy dijon, niskotłuszczowy majonez zawiera niezdrowe składniki – dodatek cukrów, olejów roślinnych i sztucznych konserwantów. Mają niewiele do zaoferowania w zakresie odżywiania i nie pozwalają organizmowi wchłonąć witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W rzeczywistości regularne spożywanie niskotłuszczowego majonezu sprawi, że będziesz cięższy.
Kokos
Chociaż kokos jest bogaty w tłuszcze nasycone, poprawia się dobrze cholesterol (HDL). Nowość odkryła, że uzupełnianie codziennej diety olejem kokosowym zmniejszyło otyłość brzuszną. Zacznij używać mleka kokosowego i śmietanki do gotowania oraz oleju kokosowego do smażenia warzyw.
Całe jajka
Omlety zawierające tylko białko jaj i białko gotowanych jaj są ubogie pod względem odżywczym. Żółtka jaj są bardziej pożywne niż białka w każdej kategorii oprócz jednej (ryboflawina). Witaminy A, D, E, B1, B2, B6, B9, B 12, żelazo, wapń lub minerały fosfor, cynk i selen – żółtko ma to wszystko. Jem codziennie 2-6 całych jajek w jakiejś formie – gotowanej, jajecznej, smażonej lub gotowanej. Nie miałam trądziku ani wykwitów, na które kobiety narzekają „ciepło z żółtka”… pomimo tłustej skóry i dużych porów. Twoja skóra jest więc bezpieczna, panie.
Całe jajka to najłatwiejszy i najwygodniejszy sposób dostarczania białka do diety. Jest to również największe źródło mikroelementów choliny, którą można znaleźć w chudym mięsie, owocach morza i niektórych warzywach. Nie daj się złapać w pułapkę „wzbogaconych” jajek. Wyszukaj dzienną dawkę u lokalnego dostawcy drobiu.
Tuńczyk
Tuńczyk jest głównym źródłem DHA (kwasu dokozaheksaenowego), niezbędnego kwasu tłuszczowego, którego potrzebuje organizm i mózg do funkcjonowania na optymalnych poziomach. Badanie opublikowane w Journal of Lipid Research wykazało, że codzienne przyjmowanie suplementów kwasów tłuszczowych Omega 3 faktycznie wyłączało geny tłuszczu brzusznego. Połów tuńczyka w puszkach z małych ryb ma niższy poziom toksycznej rtęci i można go spożywać 2-3 razy w tygodniu.
do Kasmin Fernandes