Kwiaty, świeże, jak i suszone, możemy tworzyć tylko do tworzenia ziołowo-kwiatowych herbatek o cennych dla zdrowia właściwościach, ale także do produkcji smacznych i zdrowych soków, syropów i konfitur. W sezonie sezonowym je również na surowo, dodając do napojów, sałatek i deserów. Ostatnie, ozdobione ozdobami i płatkami, to uczta dla podniebienia jedyna w swoim rodzaju ozdoba i słodkości.
Dzika róża. Królowa wśród jadalnych
Niekwestionowana królowa polskiego kraju i serwisu jest dzika róża. Pomoc nam cudownych aromatów kwiatowych i smacznych, zdrowych owoców, które możemy wykonać na wiele sposobów. Stanowią źródło źródła witaminy C. Urodzenie zarobki związane z urodzeniem. Wykazują efekt oddziaływania na układ pokarmowy, a także układ ruchu i giętkość układu. Płatki róży zaś to niezastąpione składnik pysznych herbatek ziołowych, korzystnych danych równoważnych czy gwarantowanych produktów. Znajdują również podobny skutek w zakresie kosmetycznym, poz. Kwiaty róży Testy przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne, a ich szlachetny owoc, który się odprężył.
Możesz je do ozdoby lub ciast innych deserów. Kwiatowa tarta z garścią świeżych lub suszonych kwiatów róży róży oraz konfiturą z jej owoców do prawdziwy smakołyk.
Aromatyczny kęs
Kulinarnych zastosowań dla kwiatów jest mnóstwo, wystarczy wodze fantazji. Lubisz galaretki? Do rozpuszczonej, gorącej, np. cytrynowej galaretki dodaj świeże kwiaty bzu. Taka galaretka będzie piękna, aromatyczna i zdrowa. Kochasz letnie dzikie róże? Dosyp ich płatki do herbaty, lemoniady, owsianki, sałatki czy udekoruj nimi lody i wszelkie inne desery. Tak samo, użytkownicy mogą płatki nagietka, słonecznika, rumianku, fiołków, jasnoty i jaśminu. Baw się ich kolorami, teksturymi i aromatami. Wynika na to samo do swojego jadłospisu, a skutecznie wesprzesz dzięki dzięki organizmowi ich bogatym właściwościom.
Do dzieła!
Bezglutenowa tarta różana
Spód:
Wypełnienie: 200 g serka mascarpone, 180 ml śmietanki 29%, 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady, konfitura z owoców róży (np. ekologiczna z owoców róży firmy Dary Natury), świeża suszone płatki owoców róży
Przygotowanie:
zekoladę początków, powoli przepuść w C lub cały czas mieszając, i odstaw do przestudzenia. W międzyczasie ubij na sztywno schłodzone wcześniej montaże, a następnie razem dodaj do niej mascarpone i zmiksuj. Pod koniec ubijania dodaj wystudzoną czekoladę i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
Kwiatowy lukier do wypieków
Przygotowanie:
Do takich zadań lukru będzie ci potrzebne 0,5 kg pudru, ok. 6 łyżek soku z cytryny lub z pigwowca, letnia woda i jadalne, suszone kwiaty do zabarwienia lukru, np. ślaz, róża lub nagietek. Życie utrzyj z sokiem z cytry i dodawaj po łyżeczce wody do momentu, aż do konsystencji gętej śmietany. Do lukier bazowy. W dodatkowych zmielach kwiaty na uzupełnieniach, do tego celu np. zwykły młynek do kawy. Im drobniej zmielisz płatki, tym lepiej. Powstały proszek w mieszance w cukierą masą w ilości, jak może być ma być kolor lukru. Pamiętaj, że w miarę postępu zastygania lukier będzie nabierał intensywniejszej barwy. Pochodzą z polania babki piaskowej lub ozdobienia małych, kruchych ciasteczek.
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie:
Taki napój doskonale ugasi pragnienie
i zaopatrzy organizmy wiele cennych substancji. W przygotowaniu jest prosty. Świeże lub suszony bzu (np. wodą wodą kwiatowego bzu firmy Dary Natury) zalej i gotuj kilka minut, a następnie odcedź. Gdy napar przestygnie, dodaj sok z cytryny lub pigwowca oraz gdy chcesz, by napój był słodki, cukierek lub cukru. Pij ciepły lub schłodzony. Wypróbuj także inne kwiaty: nagietka, wrzosu, lawendy i hibiskusa. W smaku tego smaku, Bezpieczne lemoniad poczujesz letnie.
Niebieska woda ślazowa
Przygotowanie:
Ten kwiatowy napój doskonale nawodni w cieplejsze dni lub uprawiania sportów. Skutecznie nawilży także gardło podrażnione infekcją lub przesuszony standard. Przygotowanie przygotowania zajmie dosłownie chwilę. Do dzbanka wody o wodach oczek wodnych wrzuć mała garść suszonych kwiatów (np. kwiat kwiatu firmy Dary Natury). Zamieszaj i odstaw na trochę, aż zobaczysz, że woda nabiera jaskrawej, niebieskiej barwy. Gdy dodasz do wody ślazowej tynku cytryny, powoli powoli zmienia się na delikatną różę. Odcedzony napój przechowywać w lodówce nie dłużej niż dłużej 24 godziny.
Twarożek z kwiatami jadalnymi
Przygotowanie:
Włóż do miski biały ser, śmietanki pracy dla nadania aksamitnej konsyst, garść. czosnku niedźwiedziego, pietruszki i koperku) oraz jadalne kwiaty. np. nasturcję o pikantnym aromacie, słodkie płatki dzikiej róży, niebieskie chabry, bratki i pomarańczowe nagietki o miodowym posmaku. Płatków nie siekaj, tylko włączyć wmieszaj w twarogową masę, by móc tylko korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, ale także nacieszyć nimi oczy. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ten piękny, wielokolorowy twarożek i urozmaici dietę oraz zaskoczy domowników i gości.
Mirosław Angielczyk – doktor nauk ogrodniczych, znawca tematyki zielarskiej i ziołoleczniczej
Czytaj także: Ziołowy detoks, czyli wielkie sprzątanie w organizmie
Czytaj dalej… %%custom_html1%%