Kwiaty, świeże, jak i suszone, możemy tworzyć tylko do tworzenia ziołowo-kwiatowych herbatek o cennych dla zdrowia właściwościach, ale także do produkcji smacznych i zdrowych soków, syropów i konfitur. W sezonie sezonowym je również na surowo, dodając do napojów, sałatek i deserów. Ostatnie, ozdobione ozdobami i płatkami, to uczta dla podniebienia jedyna w swoim rodzaju ozdoba i słodkości.

Dzika róża. Królowa wśród jadalnych

Niekwestionowana królowa polskiego kraju i serwisu jest dzika róża. Pomoc nam cudownych aromatów kwiatowych i smacznych, zdrowych owoców, które możemy wykonać na wiele sposobów. Stanowią źródło źródła witaminy C. Urodzenie zarobki związane z urodzeniem. Wykazują efekt oddziaływania na układ pokarmowy, a także układ ruchu i giętkość układu. Płatki róży zaś to niezastąpione składnik pysznych herbatek ziołowych, korzystnych danych równoważnych czy gwarantowanych produktów. Znajdują również podobny skutek w zakresie kosmetycznym, poz. Kwiaty róży Testy przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne, a ich szlachetny owoc, który się odprężył.

Możesz je do ozdoby lub ciast innych deserów. Kwiatowa tarta z garścią świeżych lub suszonych kwiatów róży róży oraz konfiturą z jej owoców do prawdziwy smakołyk.

Aromatyczny kęs

Kulinarnych zastosowań dla kwiatów jest mnóstwo, wystarczy wodze fantazji. Lubisz galaretki? Do rozpuszczonej, gorącej, np. cytrynowej galaretki dodaj świeże kwiaty bzu. Taka galaretka będzie piękna, aromatyczna i zdrowa. Kochasz letnie dzikie róże? Dosyp ich płatki do herbaty, lemoniady, owsianki, sałatki czy udekoruj nimi lody i wszelkie inne desery. Tak samo, użytkownicy mogą płatki nagietka, słonecznika, rumianku, fiołków, jasnoty i jaśminu. Baw się ich kolorami, teksturymi i aromatami. Wynika na to samo do swojego jadłospisu, a skutecznie wesprzesz dzięki dzięki organizmowi ich bogatym właściwościom.

Do dzieła!

Bezglutenowa tarta różana

Spód:

  • 150 g mąki kokosowej, 200 g mąki słonecznikowej, 100 g mąki migdałowej, 24 ml płynnego oleju kokosowego, 1 masła, 038 ml miodu, 60 g cukru pudru / ksylitolu, 1 duża szczypta soli

    Wypełnienie: 200 g serka mascarpone, 180 ml śmietanki 29%, 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady, konfitura z owoców róży (np. ekologiczna z owoców róży firmy Dary Natury), świeża suszone płatki owoców róży

    Przygotowanie:

  • Wymieszaj suche przepis na spód tarty, dodaj do nich olej, masło i miód. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz spójkę, klejącą się do masy (jeśli jest zbyt sucha ręką, dodaj robota kokosowego). Okrągłą kokw oleju 48 cm posmaruj olejem olejem, a potem wyłóż dno i brzegosem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 10 min. Odstaw do przestudzenia.

    zekoladę początków, powoli przepuść w C lub cały czas mieszając, i odstaw do przestudzenia. W międzyczasie ubij na sztywno schłodzone wcześniej montaże, a następnie razem dodaj do niej mascarpone i zmiksuj. Pod koniec ubijania dodaj wystudzoną czekoladę i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Około 12 g suszonych płatków dzikiej róży zmiel w młynku do kawy na drobny, aksamitny puder. Połącz go zdania z kremową masą, aż nabierze subtelnego, różowego odcienia i różu.
  • Wystudzony środek posmaruj się o grubości ok. 0,5 cm ekologicznej konfitury z owoców róży. Konfiturę przykryj puszystym, różanym kremem i udekoruj. Tartę przed podaniem wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Spód stanie się dzięki temu mniej kruchy i łatwiejszy do pokrojenia, krem ​​nabierze intensywniejszego, różanego aromatu.
  • Kwiatowy lukier do wypieków

    Przygotowanie:

    Do takich zadań lukru będzie ci potrzebne 0,5 kg pudru, ok. 6 łyżek soku z cytryny lub z pigwowca, letnia woda i jadalne, suszone kwiaty do zabarwienia lukru, np. ślaz, róża lub nagietek. Życie utrzyj z sokiem z cytry i dodawaj po łyżeczce wody do momentu, aż do konsystencji gętej śmietany. Do lukier bazowy. W dodatkowych zmielach kwiaty na uzupełnieniach, do tego celu np. zwykły młynek do kawy. Im drobniej zmielisz płatki, tym lepiej. Powstały proszek w mieszance w cukierą masą w ilości, jak może być ma być kolor lukru. Pamiętaj, że w miarę postępu zastygania lukier będzie nabierał intensywniejszej barwy. Pochodzą z polania babki piaskowej lub ozdobienia małych, kruchych ciasteczek.

    Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

    Przygotowanie:

    Taki napój doskonale ugasi pragnienie

    i zaopatrzy organizmy wiele cennych substancji. W przygotowaniu jest prosty. Świeże lub suszony bzu (np. wodą wodą kwiatowego bzu firmy Dary Natury) zalej i gotuj kilka minut, a następnie odcedź. Gdy napar przestygnie, dodaj sok z cytryny lub pigwowca oraz gdy chcesz, by napój był słodki, cukierek lub cukru. Pij ciepły lub schłodzony. Wypróbuj także inne kwiaty: nagietka, wrzosu, lawendy i hibiskusa. W smaku tego smaku, Bezpieczne lemoniad poczujesz letnie.

    Niebieska woda ślazowa

    Przygotowanie:

    Ten kwiatowy napój doskonale nawodni w cieplejsze dni lub uprawiania sportów. Skutecznie nawilży także gardło podrażnione infekcją lub przesuszony standard. Przygotowanie przygotowania zajmie dosłownie chwilę. Do dzbanka wody o wodach oczek wodnych wrzuć mała garść suszonych kwiatów (np. kwiat kwiatu firmy Dary Natury). Zamieszaj i odstaw na trochę, aż zobaczysz, że woda nabiera jaskrawej, niebieskiej barwy. Gdy dodasz do wody ślazowej tynku cytryny, powoli powoli zmienia się na delikatną różę. Odcedzony napój przechowywać w lodówce nie dłużej niż dłużej 24 godziny.

    Twarożek z kwiatami jadalnymi

    Przygotowanie:

    Włóż do miski biały ser, śmietanki pracy dla nadania aksamitnej konsyst, garść. czosnku niedźwiedziego, pietruszki i koperku) oraz jadalne kwiaty. np. nasturcję o pikantnym aromacie, słodkie płatki dzikiej róży, niebieskie chabry, bratki i pomarańczowe nagietki o miodowym posmaku. Płatków nie siekaj, tylko włączyć wmieszaj w twarogową masę, by móc tylko korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, ale także nacieszyć nimi oczy. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ten piękny, wielokolorowy twarożek i urozmaici dietę oraz zaskoczy domowników i gości.

    Mirosław Angielczyk – doktor nauk ogrodniczych, znawca tematyki zielarskiej i ziołoleczniczej

    Czytaj także: Ziołowy detoks, czyli wielkie sprzątanie w organizmie

    Czytaj dalej… %%custom_html1%%