- Wszystko jest lepsze z masłem, a bekon i czekolada są po prostu pyszne. Ale co sprawia, że smakują tak dobrze?
- Badania pokazują, że nasze kubki smakowe mają receptory dla tłuszczu, ale może to być nasz warunek i jaki tłuszcz działa na nasze jelita, co powoduje zachcianki.
- Aby zrozumieć, dlaczego tłuszcz smakuje tak dobrze, przeczytaj o nauce, na czym on polega działa na twoje ciało i umysł.
Bekon, lody, burger i frytki – co właściwie sprawia, że te potrawy smakują tak dobrze? Wiesz o słodkich, słonych, kwaśnych, gorzkich i umami, ale czy naprawdę możemy posmakować tłuszczu? Przeczytaj dalej, dlaczego tak bardzo pragniemy tłustych potraw.
Czy tłuszcz jest umie smakować?
Tłuste potrawy, takie jak masło i czekolada, kojarzymy z pysznością, ale jest tłusta taki sam jak nasze podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny, gorzki i umami? Naukowcy odkryli, że określone receptory na komórkach kubka smakowego, nazwane CD 36 i receptora sprzężonego z białkiem G (GPCR) 120, poczuj smak gruby.[1]
Kiedy te receptory są aktywowane przez tłuszcz, neuroprzekaźniki w mózgu uwalniają w przewodzie pokarmowym związki, które rozkładają tłuszcz na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i lipidy, które są wchłaniane przez organizm. Fakt, że ta reakcja łańcuchowa rozpoczyna się, gdy organizm wyczuwa tłuszcz na języku, wydaje się dowodem, że tłuszcz spełnia kryteria kwalifikujące go jako oficjalny aromat.
Nadal istnieją wątpliwości, czy rzeczywiście możemy „posmakować” tłuszczu w ten sam sposób, w jaki rozpoznajemy słodycz cukierków lub gorycz ciemnej czekolady. Dopóki ta debata nie zostanie rozstrzygnięta, może upłynąć trochę czasu, zanim społeczność smakowa oficjalnie uzna tłuszcz jako szósty smak.
Związane z: Czy tłuszcz jest dla Ciebie dobry?
Dlaczego nasze mózgi pragną tłustych potraw?
To może być nasza podświadomość w pracy. Dla niektórych ludzi miłość do bogatych, tłustych potraw polega na kondycjonowaniu, przywracaniu więzi emocjonalnej.
Kiedy byłeś dzieckiem, czy co wieczór dostawałeś deser w nagrodę za skończenie kolacji? Mogło to z czasem wygenerować wyszkoloną reakcję, dostarczając zastrzyk dopaminy wywołującej przyjemność za każdym razem, gdy dostałeś miskę lodów lub kawałek ciasta. [2] To prowadzi nas do łaknienia tłustych potraw, kiedy chcemy przypływu przyjemności, a kiedy jemy tłusty deser, nasze mózgi są zalane dopaminą.
Naukowcy odkryli, że siła tych zachcianek jest tak silna jak u uzależnionego chęć na lek. Według badań przeprowadzonych w Monell Chemical Senses Center i University of Pennsylvania School of Medicine, obrazowanie funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) wykazało, że apetyt na jedzenie aktywuje obszary mózgu związane z emocjami, pamięcią i nagrodą – te same obszary, które są aktywowane, gdy uzależnieni pragną leki.[3]
Kiedy już jemy tłuszcz, to również świetnie zaspokaja nasz głód. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to się dzieje.
W jaki sposób tłuste potrawy sprawiają, że czuć się najedzonym?
Wraz z ewolucją ludzi, zaczęliśmy preferować pokarmy wysokotłuszczowe jako klucz do przetrwania. Satysfakcja z poczucia sytości po tłustym posiłku pomogła nam ewoluować w poszukiwaniu większej ilości tłuszczu.
Jest nauka za tym, co daje ci to pełne uczucie. Wiesz, jak oddziałują na siebie woda i olej? Cóż, jednym z powodów, dla których tłuszcz jest satysfakcjonujący i sprawia, że czujesz się mniej głodny, jest to, że Twój przewód pokarmowy jest oparty na wodzie. Woda i tłuszcze, takie jak olej, nie mieszają się, więc twój przewód pokarmowy musi zwolnić i użyć zupełnie innego zestawu mechanizmów rozkładania tłuszczów.
Lipaza jest kluczowym graczem w rozkładaniu wiązań kwasów tłuszczowych. Rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie lipaza w ślinie rozkłada niektóre krótkołańcuchowe lipidy na diglicerydy. [4] To jest satysfakcjonujące uczucie w ustach, gdy kremowy sos pokrywa Twój język lub lody lub czekolada rozpływają się w ustach.
Tłuszcz przetwarza się dłużej, więc wraz z przemieszczaniem się pokarmu w dół przewodu pokarmowego do jelita cienkiego, prędkość, z jaką pokarm porusza się przez przewód pokarmowy, zwany również motoryką żołądka, zwalnia. Żółć z wątroby i więcej lipazy pochodzącej z trzustki przedostaje się do jelita cienkiego, aby rozbić tłuszcz na mniejsze łańcuchy kwasów tłuszczowych, a następnie na lipidy, które mogą zostać wchłonięte do krwi.
Kiedy trawienie zwalnia, twoje jelita wysyłają wiadomość do twojego mózgu, że możesz przestać jeść. Czujesz się nasycony, a nie głodny. Gdy tłuszcz zostanie wchłonięty przez organizm, trawienie ponownie przyspiesza i jesteś gotowy na następny posiłek. [5]
Używaj zdrowych tłuszczów, aby zmniejszyć apetyt
Dobra wiadomość: Ty mogą wykorzystać siłę metabolizmu tłuszczów, aby ograniczyć apetyt.
Badania wykazały, że kiedy uczestnicy jedli śniadanie bogate w rodzaj tłuszczu zwanego średniołańcuchowych trójglicerydów (MCT), jedli mniej w porze lunchu. Kiedy spożywali więcej MCT w porze lunchu, jedli również mniej na obiad. [6]
Kuloodporne oleje MCT są przyjazne dla keto i pomagają wydłużyć okresy między posiłkami, zmniejszając apetyt i pomagając dłużej pozostać nasyconym. Oleje MCT to nie tylko sposób na ograniczenie apetytu – one również napędzają organizm bez awarii i poprawiają wydajność poznawczą, zapewniając długotrwały impuls do mózgu. Nie wiesz, jak uzyskać więcej MCT w swojej diecie? Zacznij od Przepis na kawę kuloodporną .
Czytaj dalej: Jak przestać jeść ze stresem, gdy jesteś w domu przez cały dzień
Dołącz do ponad 1 miliona fanów
Zapisz się do listy mailingowej UberZdrowie i otrzymuj najnowsze wiadomości i aktualizacje!
Czytaj dalej … %% custom_html1 %%