Ostatnio wielu moich pacjentów pytało o dietę ketogeniczną. Czy dieta ketogeniczna jest bezpieczna? Polecasz? Pomimo niedawnego szumu dieta ketogeniczna nie jest czymś nowym. W medycynie stosujemy ją od prawie 100 lat, a zwłaszcza u dzieci w leczeniu padaczki lekoopornej. W latach siedemdziesiątych dr Atkins spopularyzował swoją dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów w celu utraty wagi, która rozpoczęła się od bardzo rygorystycznej dwutygodniowej fazy ketogenicznej. Z biegiem lat inne modne diety przyjmowały podobne podejście do utraty wagi.

Czym jest dieta ketogeniczna inaczej keto?

W istocie jest to dieta, która powoduje, że organizm uwalnia ketony do krwiobiegu. Większość komórek woli używać cukru we krwi, który pochodzi z węglowodanów, jako głównego źródła energii organizmu. W przypadku braku krążącego we krwi cukru z pożywienia zaczynamy rozkładać zmagazynowany tłuszcz na cząsteczki zwane ciałami ketonowymi (proces ten nazywa się ketozą). Kiedy osiągniesz stan ketozy, większość komórek będzie używać ciał ketonowych do wytwarzania energii, dopóki nie zaczniemy ponownie jeść węglowodanów. Przejście od używania krążącej glukozy do rozkładania zapasów tłuszczu jako źródła energii następuje zwykle w ciągu dwóch do czterech dni spożywania mniej niż 20-50 gramów węglowodanów dziennie. Należy pamiętać, że jest to wysoce zindywidualizowany proces i niektórzy ludzie potrzebują bardziej restrykcyjnej diety, aby zacząć wytwarzać wystarczającą ilość ketonów.

Ze względu na brak węglowodanów dieta ketogeniczna jest bogata w białka i tłuszcze. Zwykle zawiera mnóstwo mięs, jajek, przetworzonych mięs, kiełbas, serów, ryb, orzechów, masła, olejów, nasion i warzyw włóknistych. Jest bardzo restrykcyjna, dlatego bardzo trudno jest ją przestrzegać na dłuższą metę. Węglowodany zwykle stanowią co najmniej 50% typowej diety Amerykanów. Jedną z głównych krytyk tej diety jest to, że wiele osób ma tendencję do spożywania zbyt dużej ilości białka i złej jakości tłuszczów z przetworzonej żywności, przy bardzo małej ilości owoców i warzyw. Pacjenci z chorobami nerek muszą zachować ostrożność, ponieważ taka dieta może pogorszyć ich stan. Ponadto niektórzy pacjenci mogą początkowo odczuwać lekkie zmęczenie, podczas gdy niektórzy mogą mieć nieświeży oddech, nudności, wymioty, zaparcia i problemy ze snem.

Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

Mamy solidne dowody na to, że dieta ketogeniczna zmniejsza napady padaczkowe u dzieci, czasami jest tak samo skuteczna jak leki. Z powodu tych neuroprotekcyjnych efektów pojawiły się pytania o możliwe korzyści w przypadku innych chorób mózgu, takich jak ParkinsonAlzheimer, stwardnienie rozsiane, zaburzenia snu, autyzm, a nawet rak mózgu. Jednak nie ma badań na ludziach wspierających zalecanie ketozy w leczeniu tych schorzeń.

Utrata masy ciała jest głównym powodem stosowania diety ketogenicznej przez moich pacjentów. Wcześniejsze badania pokazują dowody na szybszą utratę wagi, gdy pacjenci przechodzą na dietę ketogenną lub o bardzo niskiej zawartości węglowodanów w porównaniu z uczestnikami będącymi na bardziej tradycyjnej diecie niskotłuszczowej, a nawet diecie śródziemnomorskiej. Jednak ta różnica w utracie wagi wydaje się z czasem zanikać.

Wykazano również, że dieta ketogeniczna poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2, przynajmniej w krótkim okresie. Jeszcze więcej kontrowersji budzi wpływ na poziom cholesterolu. Kilka badań pokazuje, że niektórzy pacjenci na początku odnotowują wzrost poziomu cholesterolu, tylko po to, by zobaczyć spadek cholesterolu kilka miesięcy później. Jednak nie ma długoterminowych badań analizujących jego wpływ w czasie na cukrzycę i wysoki poziom cholesterolu.

Kluczowe wnioski z przeglądu diety ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna może być interesującą alternatywą w leczeniu niektórych schorzeń i może przyspieszyć utratę wagi. Z uwagi na restrykcyjne zasady mogą wystąpić trudności w jej przestrzeganiu. Nie wiemy też zbyt wiele o jej długofalowych skutkach, prawdopodobnie dlatego, że ludzie nie są w stanie przez bardzo długi czas stosować się do tak określonych zasad. Należy również pamiętać, że „diety jo-jo”, które prowadzą do gwałtownych wahań utraty wagi, są związane ze zwiększoną śmiertelnością. Zamiast angażować się w kolejną popularną dietę, która trwałaby od kilku tygodni do kilku miesięcy (dla większości ludzi, która obejmuje dietę ketogeniczną), spróbuj wprowadzić zmiany, które są trwałe w perspektywie długoterminowej. Zbilansowana, nieprzetworzona dieta, bogata w bardzo kolorowe owoce i warzywa, chude mięso, ryby, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, oliwę z oliwek i dużo wody wydaje się być najlepszym dowodem na długie, zdrowsze i pełne radości życie.

 

Kilka komentarzy z naszego forum:

To przyzwyczajenie, że zamiast kawałka ciasta czekoladowego je się ser brie na deser. We Francji każdy z nich jesy jednym z ulubionych deserów. Osobiście jestem bardziej usatysfakcjonowany po 350-kalorycznym kawałku brie niż po tej samej liczbie kalorii w cieście … co da mi cukier i … naprawdę czasem chciałbym zjeść te dwa kawałki ciasta (ze słodyczami mam tak, że jak już zacznę to chcę tylko więcej).

Nie ma problemu z jedzeniem skrzydełek z kurczaka zamiast pizzy… oba są tego samego rodzaju odpustem i… po prostu wybierz pierwszy, jeśli chcesz pozostać Keto. Prawdziwym kluczem jest jednak uczucie sytości. Trudniej jest mi przejadać skrzydełka z kurczaka, kiedy mogę pizzę.

Tuńczyk z majonezem i sałatą czy miska makaronu z sosem pomidorowym i kurczakiem? Czysto preferencja…. obie są bogate… to tylko kwestia ustalenia nowych preferencji kulinarnych.

Jedynym problemem związanym z keto jest to, że naprawdę boję się, że może być trudno podnieść moje kalorie do podtrzymującej wagi teraz, kiedy polubiłem bogaty asortyment żywności bez węglowodanów. Jestem zadowolony z mniejszej ilości kalorii, niż będę potrzebować po spaleniu nadmiaru tłuszczu… ale założę się, że moje ciało będzie wysyłać więcej objawów głodu, gdy w ciele nie będzie już tkanki tłuszczowej do wykorzystania zamiast tego, co spływa gardło.

Zniechęca mnie, że nigdzie w artykule ani w komentarzach nie ma wzmianki o diecie najlepiej dostosowanej do genetyki. Zastanów się, czy ktoś jest nosicielem APOE E2 i / lub ma określone polimorfizmy genu APO5. Są one dość rzadkie na Okinawie, ale znacznie częściej występują w USA (12% populacji). Według wielu dobrze zaprojektowanych badań te cechy genetyczne wskazują na to, że dieta bogatotłuszczowa i uboga w węglowodany jest korzystna, a nawet dieta „umiarkowana” węglowodanów jest problematyczna. Tak więc zamiast udzielać jednej uniwersalnej porady dietetycznej lub bronić słowa „zbilansowany”, lepiej byłoby, gdyby społeczność medyczna zasugerowała, że ​​istnieją indywidualne różnice, które należy wziąć pod uwagę. Może to również pomóc świeckim ludziom, którzy odnieśli sukces w takim czy innym stylu życia, uświadomić sobie, że to, co jest dla nich ważne, może nie być dobrą radą dla innych. Żeby być uczciwym, dieta ketonowa ma swoje krótkoterminowe korzyści, ale lekarz próbuje powiedzieć, że nie była badana długoterminowo. Myślę, że większość badań obejmuje dwa lata, więc co się dzieje później? Za 5 lat 10 lat ??? I do cholery nic nie przebije zbilansowanej diety i ćwiczeń. Kropka.

Jestem na diecie ketonowej od 15 miesięcy. Moje trójglicerydy wzrosły z 293 do 71 po czterech miesiącach. Mam 45 lat. Nie potrzebuję już statyn. Nie czułem się tak dobrze od 20 lat. Myślę, że jem mniej mięsa niż przeciętny Amerykanin. Oto mój dowód naukowy.

Doktorze Campos, to niefortunne, że utrzymujesz negatywne stanowisko środowiska medycznego w sprawie diety ketogennej, prawdopodobnie przyjęte w szkole medycznej, kiedy studiowałeś kwasicę ketonową, pośród epidemii otyłości i cukrzycy typu II, która rośnie z każdym rokiem, zwłaszcza wśród populacji, które nigdy nie zobaczą Harvard Health Letter. Środowisku medycznemu nie udało się odwrócić tego trendu, zwłaszcza wśród dzieci, a społeczeństwo podnosi poprzeczkę w postaci wyższych składek na ubezpieczenie zdrowotne na leczenie przewlekłych chorób metabolicznych, których lekarze nie mogą wyleczyć. Dieta ketogeniczna nie nakłania swoich zwolenników do spożywania niezdrowych przetworzonych mięs, a zielone warzywa liściaste, które podkreśla, są ważne w przypadku wielu niedoborów żywieniowych. Ludzie tracą na wadze na diecie ketogenicznej, tracą apetyt na cukier, odczuwają większą sytość, mogą stać się mniej przygnębieni, poprawia się ich wrażliwość na receptory insuliny i to są wszystko dobre wyniki, o których nie wspominasz. Istnieje coraz więcej badań, które pokazują neuroprotekcyjne działanie diety ketogenicznej na spowolnienie progresji raka, a także na choroby takie jak choroba Parkinsona i Alzheimera, na które nie ma skutecznych metod leczenia. Szanuj swoich pacjentów, przedstawiając im wyniki medyczne oparte na dowodach, a nie opinie.

Dieta niskowęglowodanowa była bardziej skuteczna w redukcji masy ciała i czynników ryzyka sercowo-naczyniowego niż dieta niskotłuszczowa. Ograniczenie węglowodanów może być opcją dla osób dążących do utraty wagi i zmniejszenia czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

W porównaniu z dietą niskotłuszczową, dieta niskowęglowodanowa zapewniła lepsze zatrzymanie uczestników i większą utratę wagi. Podczas aktywnego odchudzania poziom trójglicerydów w surowicy spadał bardziej, a poziom cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości wzrósł bardziej przy diecie niskowęglowodanowej niż przy diecie niskotłuszczowej.

woman making a salad

Chodzi mi o to, że ostrzeżenia dotyczące zasad ketogenicznych są dobrze przyjęte i dobrze udokumentowane. Martwię się implikacjami, że jest odbierana jako moda. Nie używam słowa dieta w przypadku moich pacjentów i obawiam się, że zasady stojące za etykietą i rzeczywiste wyniki, o których komentowali ci czytelnicy, mogą zostać zminimalizowane. Uważam, że najlepiej jest zachęcać pacjentów do czytania takich autorów, jak: Stephen Phinney, Jeff Volek, Patricia Daly i Charles Gant, a także do bycia partnerami z lekarzami i sprawdzania pracy krwi w miarę ich postępów. Nie jestem za ani przeciw temu artykułowi. Jeśli zasady ketogeniczne oferują ludziom trwałą, satysfakcjonującą i spójną zmianę, dlaczego nie poczytać o jej potencjale i elastyczności?

Mam wielki szacunek dla Harvard Medical School. Zauważam, że wspierają swoich czytelników zamieszczając komentarze i jestem bardzo wdzięczny za artykuł i wszystkie przemyślane komentarze czytelników. Czytelnicy wydają się tutaj najbardziej kompetentni i mam nadzieję, że lekarz, który napisał artykuł, długo i intensywnie rozmyśla o pojawiających się komentarzach czytelników. Po 35 latach praktyki klinicznej w zakresie zdrowia psychicznego zauważyłem, że wszystkie kwestie związane z emocjami dotyczą kwestii medycznych, odżywiania i bakterii jelitowych. Powiedziałbym, że te problemy i wszystkie funkcje wykonawcze mózgu poprawiają się dzięki ketogenowi. Wydaje się, że dla tych, którzy stosują go w elastyczny i inteligentny sposób, poprawia on każdą dziedzinę ich życia. Gorąco zachęcam autora artykułu do wzięcia udziału w jednych zajęciach w Instytucie Medycyny Funkcjonalnej. Jeśli jest otwarty na więcej nauki, może uczęszczać na więcej zajęć i uzyskać certyfikat. Jestem pewien, że już dobry lekarz, będzie jeszcze lepszym lekarzem i osobiście zdrowszym, jeśli dostanie więcej szkolenia. Czy wszyscy jesteśmy otwarci na nową naukę (zwłaszcza my, pracownicy służby zdrowia)?

Jesteśmy Brazylijczykami, mieszkamy w Brazylii. Moja córka, Isabel, 21 lat., urodzona w 1996 roku, ma zespół niedoboru Glut1. Zdiagnozowano ją około pierwszego roku życia. W tym czasie jej butelka dla niemowląt, jej podstawowy posiłek dietetyczny, składała się z 50 ml wody, 50 ml oleju i witamin. Od tego czasu, czyli od 20 lat jest na tej diecie. Od prawie 18 lat poniżej proporcji 4: 1. W tym momencie 3: 1. Jedynym problemem, jaki miała od czasu rozpoczęcia diety, były kamienie nerkowe w 2002 roku. Nic więcej. Wdzięczna za dietę nie przyjmuje żadnych leków, aby uniknąć napadów. Jej zdrowie jest doskonałe, w ogóle nie ma cholesterolu. Jesteśmy do Twojej woli we wszelkich sprawach związanych z jej zdrowiem.

Dr Campos jest obiektywny w swojej prezentacji, ale niektóre komentarze przemawiające za dietami ketogennymi są raczej egzaltowane. Być może dobra dieta to po prostu taka, w której jesz umiarkowane ilości podstawowych grup żywności i ćwiczysz kilka godzin w tygodniu.

Jest to dieta, która nakazuje Ci wyeliminowanie cukru i skrobi. Więc nie ma miejsca na więcej pączków. Nic w tym złego!
Nikt nie jest zobowiązany do spożywania ogromnych ilości mięsa i przetworów mięsnych.

Keto wcale nie jest trudne do naśladowania. Widzisz, dlatego wziąłem dietę i odżywianie w swoje ręce. Mam PCOS i dieta ketogeniczna zdziałała na mnie cuda. W końcu jestem w ciąży w wieku 32 lat i po 11 latach małżeństwa, ponieważ dieta ketogeniczna sprawiła, że ​​schudłam ponad 100 funtów i opanowała moją insulinooporność. Czuję się lepiej niż kiedykolwiek. Czasami wydaje się, że lekarze nie wiedzą tyle, ile powinni lub tak dużo, jak zakładają, i to jest dość niepokojące. Tak jak nadal używają starej szkoły i bardzo niedokładnych wykresów BMI, które są po prostu czystymi bzdurami. Po prostu zajmę się sobą poza pewnymi sytuacjami związanymi z chorobą lub kontuzją. Sama radzę sobie świetnie.

W zeszłym roku przeszedłem na dietę ketogenną, aby sprawdzić, czy pomoże mi to w migrenach. Mam historię chronicznych migren, które zwykle trwają 3 dni, czasem dłużej. Tryptany bardzo pomagają, ale nie lubię ich brać. Pozostałem w ketozie przez około 8 miesięcy i doświadczyłem znacznego zmniejszenia migreny, od odczuwania pewnego rodzaju bólu głowy (łagodnego lub ciężkiego) prawie codziennie do 1 lub 2 razy na miesiąc w ketozie. Chociaż poza tym jestem bardzo zdrowy, myślę, że moje migreny mogą mieć coś wspólnego z wahaniami poziomu cukru we krwi (pomimo wcześniejszej diety pełnowartościowej bez rafinowanych węglowodanów), a keto całkowicie to ustabilizowało. W końcu odszedłem od Keto, ponieważ tak naprawdę nie jestem miłośnikiem mięsa. Kiedy wyszedłem, ale pozostałem niskowęglowodanowy, moje migreny w większości pozostawały pod kontrolą. Kiedy zwiększam ilość węglowodanów, one wracają.

Bardzo interesujące. Moje klasyczne migreny przeszły do ​​„odpowiedników migreny” 20 lat temu, ale uważam, że zaburzenia migrenowe wykraczają daleko poza bóle głowy – zamęt migrenowy itp. I mogą one utrzymywać się, biorąc pod uwagę takie rzeczy, jak problemy z równowagą itp.

Nikt nie zna długofalowych skutków diety ketogenicznej i nigdy się nie dowie, ponieważ nie da się zbadać diety
naukowo przez długi czas (tj. ponad 2 lata)

Nie mam pojęcia, jak doszedłeś do takiego wniosku, ale to po prostu nieprawda.
Możesz kwestionować tradycyjną dietę z Okinawy, jeśli chcesz, ale fakty są dostępne dla każdego, kto umie czytać.
Było wiele przypadków, w których duże populacje spożywały prawie identyczne diety przez wiele dziesięcioleci, nie tylko na Okinawie.

Dieta ketogeniczna znajduje się w naszym zestawie narzędzi obejmujących interwencje dietetyczne i związane ze stylem życia, które, jak widzieliśmy, są bardzo pomocne w przypadku wielu schorzeń, w tym utraty wagi, rozregulowania poziomu insuliny / glukozy, zaburzeń neurologicznych, a nawet raka. Często stosujemy go w okresie intensywniejszej interwencji terapeutycznej, a nie jako dietę podtrzymującą.

Nie jest to jednak dieta wysokobiałkowa. Jest to dieta wysokotłuszczowa. Należy zwrócić uwagę na jakość żywności, rodzaje spożycia tłuszczu i spożycie mikroelementów, tak jak w przypadku każdej innej diety.

Wzrost poziomu cholesterolu również wymaga dyskusji. Często widzimy przejściowy wzrost poziomu cholesterolu, gdy ludzie przechodzą na dietę ketogenną. Jednak gdy badasz wielkość cząstek lipidów (ważniejszy sposób patrzenia na ryzyko sercowo-naczyniowe), wzorzec ryzyka nie wydaje się zwiększać przy diecie ketogenicznej.

To była świetna lektura. Zawsze staram się ograniczać spożycie węglowodanów, ponieważ uważam, że większość ludzi jest otyła. Bardzo chciałbym usłyszeć więcej o ograniczaniu węglowodanów, pomijając dyskusję o przetworzonym mięsie i przetworzonej żywności o wysokiej zawartości soli, ponieważ jej nie jem. Nie spożywam też nabiału ani jajek. Czy możesz więc podać jakąś zamienną substancję. Kolejną kwestią jest spożycie białka. Musi to być 1g na 1kg wagi, a nie jak sugeruje ten artykuł. Zbyt dużo białka może wytrącić Cię z ketozy Jestem teraz ketogeniczny od 3 miesięcy.

Nie ma nic z natury trudnego w przestrzeganiu diety ketogenicznej. Mamy wielu pacjentów, którzy robią to bardzo łatwo przez wiele lat. Korzyści metaboliczne znacznie przewyższają wszelkie postrzegane wyzwania wynikające z ograniczenia określonych rodzajów żywności. Przyjęcie byłoby znacznie bardziej rozpowszechnione, gdyby specjaliści do spraw żywienia porzucili swoje opinie na temat SFA. Na koniec, biorąc pod uwagę doświadczenie dr Davida Ludwiga w zakresie diet ketogenicznych na Harvardzie, dla jednego przychodzi mi na myśl, jestem zaskoczony, że autor nie skorzystał z wiedzy lokalnej.

Od ponad roku jestem na diecie ketonowej o niskiej zawartości węglowodanów. Jako T2DM moje A1C spadło z 9% do 5,4% i odstawiłem leki. Wszystkie moje lipidy poprawiły się nawet przy dużej ilości zdrowych tłuszczów nasyconych. Już od ponad roku zastanawiam się, dlaczego byłaby to krótkotrwała poprawa, skoro jest oczywiste, że nie wrócę do wysokiego HbA1c i zażywania 3 leków przeciwcukrzycowych, w tym pochodnych sulfonylomocznika. Z tego artykułu jasno wynika, że ​​brakuje Ci niezbędnego doświadczenia, które można by zdobyć, próbując całym sercem diety lub monitorując pacjentów wykonujących ją prawidłowo, tak jak ja. Prawdopodobnie stanąłbym w obliczu mojej pierwszej amputacji, gdybym uwierzył w negatywne strony twojego artykułu. Tak więc dla osób z cukrzycą, których Twój artykuł może odwieść.