healthy diet, healthy gut microbiome

Rośnie zainteresowanie mikrobiomem ludzkiego organizmu i jego związkiem z chorobami przewlekłymi. Nowe badanie bada ten związek, wraz z tym, jak spożywana przez nas żywność wpływa na skład naszego mikrobiomu.

Mikrobiom chroni żywiciela i odgrywa rolę w ryzyku choroby

Mikrobiom składa się z genów drobnych organizmów (bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów) znajdujących się w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim i grubym. Normalna flora jelitowa – inny termin określający mikrobiom – chroni ludzkiego żywiciela. Aby mikrobiom mógł się rozwijać, musi istnieć odpowiednia równowaga, w której zdrowe gatunki dominują nad mniej zdrowymi.

Naukowcy nie do końca rozumieją, w jaki sposób czynniki mikrobiomu wpływają na ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak jak choroby serca, otyłość i cukrzyca typu 2. Wiele czynników, w tym różnice między poszczególnymi osobami i dietami, utrudnia badanie tego obszaru.

Badanie dotyczy zależności między dietą, mikrobiomem i ryzykiem choroby

Ale nowe badanie, opublikowane w Nature Medicine , wyjaśnia te czynniki i rzuca światło na to, jak nasze diety kształtują nasz mikrobiom i to, jak z kolei nasz mikrobiom wpływa na ryzyko chorób.

Naukowcy przebadali więcej niż 1, 100 osoby biorące udział w PREDICT 1, dużym badaniu analizującym indywidualne reakcje na żywność. Wykorzystali technikę zwaną sekwencjonowaniem metagenomicznym, aby zidentyfikować, sklasyfikować, zmierzyć i przeanalizować materiał genetyczny z mikrobiomów uczestników badania. Zebrali również szczegółowe, długoterminowe informacje o spożyciu od wszystkich tych osób, aby mogli analizować ich wzorce żywieniowe, w tym spożycie różnych grup żywności, żywności i składników odżywczych. Ponadto zebrali informacje od uczestników badania na temat różnych czynników, o których wiadomo, że wpływają na metabolizm i ryzyko chorób, w tym pomiary poziomu cukru we krwi (glukozy), cholesterolu i stanów zapalnych przed i po posiłku. Na koniec zmierzyli osobiste cechy zdrowotne uczestników badania, w tym wiek, wagę, wskaźnik masy ciała (BMI), tkankę tłuszczową i ciśnienie krwi.

Dieta wpływa na mikrobiom i mikrobiom wpływa na ryzyko choroby

Badanie wykazało, że na zdrowie mikrobiomu wpływa dieta, a skład mikrobiomu wpływa na ryzyko skutków zdrowotnych. Wyniki pokazały, że określone drobnoustroje jelitowe były powiązane z określonymi składnikami odżywczymi, pożywieniem, grupami żywności i ogólnym składem diety. Wydaje się, że na schorzenia, takie jak choroby serca, cukrzyca typu 2, otyłość i ogólne stany zapalne, największy wpływ mają zmiany mikrobiomu spowodowane dietą.

Na przykład mniej zdrowe wzorce żywieniowe (nabiał desery, niezdrowe mięso, przetworzona żywność) wspierały gatunki jelit, które były związane z pomiarami poziomu cukru we krwi, cholesterolu i stanów zapalnych, które są znacząco związane z wyższym ryzykiem incydentów sercowych, udarów i cukrzycy typu 2.

W przeciwieństwie do tego, bardziej zróżnicowany mikrobiom jelitowy był powiązany ze zdrowymi wzorcami żywieniowymi (warzywa bogate w błonnik, takie jak szpinak i brokuły, orzechy oraz zdrowa żywność pochodzenia zwierzęcego, taka jak ryby i jajka) oraz pomiary związane z niższym ryzykiem niektóre choroby przewlekłe. Ponadto badanie wykazało, że tłuszcze wielonienasycone (występujące w rybach, orzechach włoskich, nasionach dyni, lnu i chia, słoneczniku, krokoszu barwierskim i nieuwodornionym oleju sojowym) wytwarzają zdrowe gatunki jelit, co wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych.

Minimalnie przetworzona dieta roślinna jest dobra dla mikrobiomu i dla zmniejszenia ryzyka choroby

Co zatem oznaczają dla nas te odkrycia? Po pierwsze, badanie wykazało, że spożywanie większej ilości nieprzetworzonych pokarmów roślinnych – owoców, warzyw, orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych – umożliwia rozkwit mikrobiomu jelitowego. Niektóre pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak ryby i jajka, są również korzystne. Unikanie niektórych pokarmów pochodzenia zwierzęcego, takich jak czerwone mięso i bekon, nabiał i wysoko przetworzona żywność (nawet przetworzona żywność roślinna, taka jak sosy, fasolka po bretońsku, soki lub napoje i desery słodzone cukrem) zapobiega kolonizacji mniej zdrowych gatunków jelit. jelit.

Ważne jest, aby pamiętać, że jakość żywności ma znaczenie; przetworzona lub ultraprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego nie była powiązana ze zdrowymi skupiskami drobnoustrojów jelitowych. Wybierając żywność, weź pod uwagę, czy jest ona przetworzona, czy nieprzetworzona, a także, czy jest to żywność roślinna czy zwierzęca.

Pomocne może być również myślenie w kategoriach wzorców żywieniowych, a nie poszczególne potrawy lub grupy żywności. Wzorce posiłków, które podkreślają pokarmy korzystne dla mikrobiomu, to wzorce żywieniowe oparte na całej żywności, oparte na roślinach. Należą do nich diety wegańskie (bez produktów pochodzenia zwierzęcego) i owo-wegetariańskie (wegetariańskie plus jajka). Pesatariański wzorzec żywieniowy, w którym wybierane są tłuste i białe ryby, jest również dobry dla mikrobiomu.

Podkreślenie minimalnie przetworzonej żywności roślinnej pozwala na rozwój mikrobiomu jelitowego, zapewniając ochronę przed lub zmniejszanie ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca, choroby metaboliczne i otyłość.