Ciasteczko do porannej kawy albo jeszcze lepiej słodka chałka, później batonik przy pracy, a po południu ciasto lub czekolada na podwieczorek. Od słodyczy łatwo się uzależnić i łatwo wpaść w spiralę, z której później ciężko się wyplątać. Bo cukiernia i krok po kroku rujnuje nasze zdrowie.

Dlaczego uzależnia uzależnia?

Cukier nazywany jest białą śmiercią. Zawiera mnóstwo kalorii (380 kcal w 100 g!), podwyższa poziom glukozy we krwi, przez co organizm musi wzmóc spotkanie insuliny , która ma przejść procesować.

W efekcie po chwilowym szczęściu, radości i wyrzucie endorfin spowodowanym zjedzeniem słodyczy, uczucie ospałość i poczucie zmęczenia. Żeby ponownie z dnia tego stanu, ponownie sięgamy po coś słodkiego – i tak wpadamy w cukrową spiralę.

Czytaj też:

Masz ochotę na słodycze przez cały czas? Przyczyna nie jest taka oczywista

Dlaczego warto zrezygnować z cukru?

Cukier niszczy organizm. Jest pożywką dla bakterii, odpowiada więc za pojawienie się próchnicy, nasila zmiany grzybicze w organizmie ( przyczynia się nawet do częstego strony infekcji intymnych). Powoduje otyłość i otyłość, przyczynia się do wystąpienia przyczyn krążenia, może przyczynić się do insulinooporności, a w przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu II. Cukier również powoduje zmiany skórne, nasila trądzik i powoduje przetłuszczanie się włosów.

Warto zdać sobie z tego i krok po wprowadzeniu zmiany w diecie. Bo całkowita ambicja z cukru z dnia na dzień wcale nie jest łatwa, ale to nie znaczy, że niemożliwa.

Czytaj też:

Cukier : nie musisz iść odrzucać, ale wybierać w zdrowszej formie

Jak zrezygnować ze słodyczy? Kilka wskazówek:

  • Pozbądź się wszystkich zapasów zgromadzonych w szafkach. Jeśli nie będziesz miał nic pod ręką, łatwiej odmówisz sobie słodkiej przekąski.
  • Nie ambicuj ze słodyczy z dnia na dzień. Zmiany wprowadzaj powoli, wtedy będzie trwalsze. Zastąp zamiennikami cukru swój ulubiony słodki rytuał, np. zjedz suszone owoce zamiast ciasteczka do kawy albo przygotuj sobie owocowy koktajl na podwieczorek.
  • Dbaj o stałe posiłków. Jeśli nie będziesz głodny, nie zaczniesz szukać produktów bogatych w cukier.

Czym jest słodycze?

Aby zrezygnować ze słodyczy, dobrze jest sięgnąć po zdrowe zamienniki cukru. Są nimi świeże i świeże owoce, zdrowe słodycze przygotowywane w domu, suszowe owoce, a także przygotowywany z daktyli, awokado, migdałów, orzechów.

Zamienniki słodyczy

Świeże owoce

Owoce są owoce są źródłem cukru, ale też witamin i mikroelementów. Najlepiej jest spożywać je w całości (np. Na drugie śniadanie), bo wtedy wolniej poziom poziom glukozy we krwi, a organizm nie musi produkować tak dużo insuliny. Owoce można spożywać również w formie sałatek, uzupełnień lub uzupełnień do jogurtu.

Dobrze jest sięgać po różne owoce, ponieważ wszystkie mają inne plany, np. truskawki są bogate w witaminę C, Jagody w witaminy C, A, PP i błonnik, jabłka oczyszczać organizm z toksyn i współaby układów krwionośnego, a gruszki – dodatkowe jod, wspierając więc pracę tarczycy. Należy tylko uważać, by nie jeść zbyt dużo winogron i bananów, które są bogate w cukry.

Suszone owoce

Suszone owoce świetnie uzupełniające tradycyjne batoniki i czekoladki i mogą otworzyć dobry dodatek do kawy czy porannej owsianki lub jaglanki. Stanowią świetne źródło witamin (m.in. A, B, C, PP) i minerałów (magnezu, potasu, żelaza ). Przy zakupie bakalii warte uwagi na to, by nie zawierały dodatku cukru – same owoce są już wystarczające cukru, nie trzeba ich dosładzać.

Pamiętajmy także, by nie stawiać znaku równości między suszonymi owocami a kandyzowanymi. Te drugie drugie miejsce cukru, syropu glukozowo-fruktozowego lub miodu.

Zdrowe słodycze

Dobrymi zamiennikami cukru są również domowe słodycze. Do przygotowania przygotowania przygotowania erytrol , najzdrowszy cukier świata. Ma on 10 mniej kalorii niż biały cukier i razy nie dodnie negatywnie na zdrowie (nie powoduje próchnicy).

Świetnymi pomysłami na domowe słodycze są ciasteczka owsiane, placki bananowe, muffiny z owocami, jagielniki, brownie z fasoli. Wegańskich przepisów jest coraz więcej, warto je przejrzeć i wyczarować w domu kilka pysznych deserów.

Desery z daktyli i awokado

Daktyle to owoce owoce, które przygotujemy w domu odpowiednik słonego karmelu. Dodane do herbatników albo kaszy jaglanej stworzą wspaniały podwieczorek, a jako krem ​​świetnie skomponują się z naleśnikami, plackami. Zawarty witaminy A, B6, wapń, magnez, na zaparcia, chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem .

Awokado to dobra baza do zrobienia zdrowych i pełnych składników odżywczych kremów. Krem czekoladowy z awokado (z dodatkiem banana i daktyli) pokochają wszystkie dzieci i nawet nie zorientują się, jak dużą bombę witamin właśnie zjadły.

Orzechy i migdały

Orzechy to źródło zdrowych tłuszczowych i błonnika. Zawierają kwas foliowy , witaminy E i K, magnez, potas, selen, przeciwutleniacze. Wspomagają pracę mózgu, wspomagają pracę mózgu, opóźniają opóźnienie, hamując nadmierny apetyt i wspomagając pracę układu trawiennego, zatrudniając przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Czytaj też:

Hit TikToka: Pieczone płatki owsiane z dodatkiem czekolady. Jak je przyrządzić?