pro-inflammatory and anti-inflammatory foods

Nasze nowe zrozumienie roli zapalenia w głównych chorobach przewlekłych zwróciło dużą uwagę na wpływ diety na stan zapalny proces. Zrozumienie tego związku może pomóc nam zidentyfikować określone wzorce żywieniowe i pokarmy, które mogą zmniejszyć przewlekłe zapalenie i poprawić stan zdrowia.

Zapalenie: pomocne, szkodliwe czy jedno i drugie?

Istnieją dwa rodzaje zapalenia: ostre i przewlekłe. Ostre zapalenie to ochronna odpowiedź organizmu na uraz lub infekcję. Na przykład ostry stan zapalny występuje po skaleczeniu palca. Twoje ciało wysyła białe krwinki, aby chronić ten obszar. Możesz zauważyć obrzęk i zaczerwienienie oraz odczuwać ból, ale ten proces ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania infekcji.

Przewlekłe zapalenie może zostać wywołane, gdy organizm próbuje pozbyć się szkodliwych substancji, takich jak toksyny. palenie. Zwiększony poziom przewlekłego zapalenia jest również związany z nadmiarem tłuszczu, zwłaszcza w okolicach brzucha.

Przewlekłe zapalenie o niskim stopniu nasilenia może uszkodzić naczynia krwionośne, tętnice, nerwy i jelita. Może ostatecznie prowadzić do chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy, niektórych nowotworów i niektórych chorób jelit.

Czy dieta może wpływać na przewlekłe stany zapalne?

Analizując markery zapalenia, takie jak białko C-reaktywne (CRP), interleukina-6 (IL-6) i czynnik martwicy nowotworu alfa (TNF-α), naukowcy odkryli, że dieta może wpływać na stan zapalny . Istnieje również wiele dowodów na to, że dieta wpływa na ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca i cukrzycy. Czy zapalenie jest środkiem, za pomocą którego dieta wpływa na ryzyko choroby?

Diety prozapalne mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia

A niedawne badanie opublikowane w Journal of the American College of Cardiology (JACC) sprawdzało, czy diety prozapalne są związane ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia (CVD). (Choroba sercowo-naczyniowa obejmuje zawał serca bez skutku śmiertelnego i śmiertelny oraz udar śmiertelny i niezakończony śmiercią). Naukowcy ocenili diety przekraczające 200, 000 zarejestrowane kobiety i mężczyźni w badaniu zdrowia pielęgniarek, badaniu zdrowia pielęgniarek II oraz badaniu uzupełniającym pracowników służby zdrowia. Uczestnicy badania wypełniali kwestionariusze dotyczące częstości posiłków co cztery lata przez okres do 32 lat .

Wyniki pokazały, że osoby spożywające najbardziej prozapalne diety miały 38% wyższe ryzyko rozwoju CVD w porównaniu z osobami stosującymi diety najbardziej przeciwzapalne. Związki były spójne u mężczyzn i kobiet i pozostawały istotne, nawet jeśli uwzględniono inne czynniki związane ze stylem życia i inne potencjalne czynniki przyczyniające się do stanu zapalnego, takie jak otyłość, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu.

To badanie wykazało również, że diety prozapalne były związane ze złym profilem cholesterolu. Odkrycie to zaobserwowano również w innym innym badaniu, również opublikowanym w JACC , w którym stwierdzono, że żywność prozapalna ma szkodliwy wpływ na poziom cholesterolu podczas gdy niektóre pokarmy przeciwzapalne miały korzystne działanie.

Jakie pokarmy są prozapalne i przeciwzapalne?

Żywność o wyższym potencjale prozapalnym to mięso czerwone, przetworzone i narządy; rafinowane węglowodany, takie jak biały chleb, biały ryż i wiele deserów; i słodzone napoje, w tym cola i napoje dla sportowców.

Żywność, która ma wyższy potencjał przeciwzapalny, to zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, kapusta włoska i szpinak; ciemnożółte warzywa, takie jak dynia zimowa i letnia oraz żółta papryka; produkty pełnoziarniste, takie jak jagody pszenicy, komosa ryżowa, chleb pełnoziarnisty i płatki owsiane; i owoce, herbata, kawa i wino. Te produkty zawierają określone związki przeciwzapalne, takie jak karotenoidy, flawonoidy, witaminy i błonnik.

Niedawny JACC wyniki badania są zgodne z innymi badaniami, które identyfikują pewne wzorce żywieniowe, które są związane z mniejszym stanem zapalnym i zmniejszonym ryzykiem CVD. Należą do nich dieta śródziemnomorska, która podkreśla wiele środków przeciwzapalnych i ogranicza produkty prozapalne, takie jak czerwone mięso i rafinowane węglowodany.

Podsumowanie: ograniczenie prozapalnych żywności i spożywaj więcej pokarmów przeciwzapalnych

Dane sugerują rozważne podejście zarówno do ograniczenia żywności prozapalnej , jak i przyjęcie diety przeciwzapalnej może zapewnić skuteczną strategię zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.

Poniżej przedstawiono kilka praktycznych sposobów na zwiększenie ilości pokarmów przeciwzapalnych w diecie.

Żywność przeciwzapalna
Kategoria Żywność Wskazówki, jak zwiększyć dietę
Błonnik · Owoce i warzywa

· Fasola, orzechy i nasiona

· Żywność pakowana zawierająca ponad 5 gramów błonnika na porcję

· Zastąp rafinowane ziarna z opcjami pełnoziarnistymi, takimi jak brązowy ryż i pełnoziarniste

· Jedz bogate w błonnik przekąski, takie jak jagody, jabłka lub marchewki z hummusem

· Wypełnij połowę swojego talerza warzywami

Fitoskładniki · Czerwone, pomarańczowe i żółte warzywa i owoce

· Ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż

· Przyprawy: kurkuma, kurkumina, papryka, cynamon, czosnek, imbir, cebula itp.

· Zielona herbata i czarna kawa

· Bogate w smak owoce i warzywa (zwł. ekologiczne gorzkie smaki), aromat lub kolor często mają więcej fitoskładników

· Staraj się nie obrać owoców i warzyw

· Podczas przygotowywania posiłków używaj wielu różnych przypraw

· Skróć czas gotowania i ogranicz wstępne namaczanie owoców i warzyw

Zdrowe tłuszcze · Tłuszcze jednonienasycone kwasy (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sezamowy

· Kwasy tłuszczowe Omega-3 (tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela)

· Siemię lniane i orzechy włoskie

· Jedz orzechy włoskie na południe lub po południu przekąska

· Użyj oliwy z oliwek jako dressingu do sałatek i do smażenia warzyw

· Posyp całe siemię lniane lub proszek lniany płatkami owsianymi, płatkami zbożowymi lub koktajlami

Źródło : Departament Żywienia, Brigham i szpital kobiecy