woman checking for adult acne

Kiedy byłem nastolatkiem, rady, które otrzymałem na temat trądziku był jasny i spójny:

  • Unikaj tłustych potraw i czekolady, ponieważ wywołują wypryski i pogarszają istniejący trądzik
  • Często myj twarz
  • Spróbuj miejscowego, środki zaradcze, takie jak te zawierające nadtlenek benzoilu (Clearasil) lub kwas salicylowy (Stridex).

Do czasu, gdy dostał się do szkoły medycznej, przekaz się zmienił. Dowiedziałem się, że związek diety z trądzikiem był uważany za mit i że to, co jemy, ma niewiele wspólnego z poprawą lub pogorszeniem trądziku.

Ale nowe badanie po raz kolejny zmieniło stoły. Sugeruje, że dieta może przyczyniać się do powstawania trądziku – przynajmniej u dorosłych.

Dlaczego rozwija się trądzik?

Dla wielu – w tym dla mnie – myślenie o trądziku nastoletnim jest bolesnym ćwiczeniem. Ale warto zrozumieć, dlaczego trądzik rozwija się w pierwszej kolejności.

Uważa się, że trądzik rozwija się z powodu kombinacji czynników: produkcji zbyt dużej ilości sebum w skórze, zatkanych porów , bakterie w skórze i stany zapalne. Zmiany hormonalne – które występują w okresie dojrzewania lub w przypadku stanu zwanego zespołem policystycznych jajników – i cykl menstruacyjny mogą mieć duży wpływ na trądzik, ponieważ wpływają na produkcję sebum w skórze. Niektóre leki mogą powodować trądzik (zwłaszcza steroidy i lit), a produkty do włosów, makijaż i inne produkty, które nakładamy na skórę, mogą przyczyniać się do zatykania porów. Sugerowano również, że czynniki genetyczne, zanieczyszczenia, palenie i stres są przyczyną lub przyczynami trądziku.

A ponadto istnieje możliwość, że dieta ma znaczenie. Niektóre pokarmy mogą wywoływać stany zapalne w całym ciele i jest to możliwe, że wywołuje to wybuchy trądziku. Ponadto dieta może wpływać na hormony, które z kolei mogą pogorszyć trądzik. Na przykład mleko i żywność o wysokiej zawartości cukru może powodować wzrost poziomu insuliny, zmieniając inne hormony, które mogą wpływać na skórę. Niektóre badania powiązały mleko i białko serwatkowe z trądzikiem.

Pomimo tych możliwych powiązań między dietą a trądzikiem, nie ma zgody co do tego, że zmiana diety jest skutecznym sposobem radzenia sobie z trądzikiem.

Trądzik dorosłych: To dopiero

Nowe badanie, opublikowany w czasopiśmie medycznym JAMA Dermatology , porównał wyniki 24 – godzinne ankiety żywieniowe powyżej 24, 000 dorośli (średni wiek

), którzy zgłosili, że mają obecnie trądzik, mieli go w przeszłości, ale obecnie nie lub nigdy go nie mieli. Naukowcy odkryli korelację między prawdopodobieństwem wystąpienia trądziku a spożyciem

  • wysokotłuszczowej żywności (w tym mleka i mięso)
  • słodkie potrawy i napoje
  • dieta wysoka w połączeniu produktów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru. W porównaniu z osobami, które nigdy nie miały trądziku, respondenci z obecnym trądzikiem byli 54% bardziej skłonni do stosowania tego typu diety.

Większe spożycie wysokotłuszczowych i bogatych w cukier produktów było związane z częstszym występowaniem trądziku. Na przykład, w porównaniu z osobami bez historii trądziku, osoby z trądzikiem w czasie badania były 76% bardziej zgłaszają wypicie co najmniej pięciu szklanek mleka poprzedniego dnia, ponad dwukrotnie częściej informują o spożyciu co najmniej pięciu porcji napojów o wysokiej zawartości cukru poprzedniego dnia i osiem razy częściej informują o spożyciu „pełnego posiłku zawierającego tłuszcz i słodycze ”poprzedniego dnia.

Fast foody i przekąski były powiązane z występującym (a nie obecnym) trądzikiem. A czekolada? Ani ciemna, ani mleczna czekolada nie była związana z trądzikiem w przeszłości ani obecnie.

Istnieją powody, aby ostrożnie interpretować te wyniki. Dokumentacja żywieniowa może być błędna. Na przykład osoba z trądzikiem, która mocno wierzy, że dieta wpływa na jej zdrowie skóry, może być bardziej skłonna niż inni, aby przypomnieć sobie i zgłosić pewne elementy swojej diety (takie jak tłuste lub słodkie potrawy) niż osoby, które są bardziej sceptycznie nastawione do związku. Taka tendencja do przypominania może wpłynąć na wyniki takiego badania. Wiele osób, które zgłosiły trądzik dorosłych, zostało zdiagnozowanych samodzielnie; możliwe, że niektóre z tych diagnoz nie były dokładne. Inne czynniki – tak zwane czynniki zakłócające – mogą odgrywać rolę i prowadzić do mylących wniosków. Na przykład, być może ludzie, którzy piją więcej mleka, również żyją (przypadkowo) na bardziej zanieczyszczonych obszarach, a to zanieczyszczenie, a nie mleko, wyjaśnia odkrycia.

Wreszcie, takie badania mogą wykryć tylko związek, a nie związek przyczynowy. Oznacza to, że chociaż osoby z trądzikiem dorosłym miały tendencję do spożywania większej ilości tłustych i słodkich pokarmów, badanie nie może udowodnić, że ich dieta faktycznie spowodowała trądzik dorosłych. Nie można również określić, czy zmiana diety w diecie zmniejszy częstość występowania lub nasilenie trądziku.

Podsumowanie

Ponieważ nasze rozumienie trądziku nadal ewoluować, w końcu możemy mieć jaśniejsze wytyczne dotyczące najlepszych diet, aby temu zapobiegać lub leczyć. Na razie, niezależnie od tego, czy jesteś nastolatkiem, czy osobą dorosłą, prawdopodobnie nie ma jednej diety, która zapewni czystą skórę. Więc ciesz się ulubionymi potrawami z umiarem. A jeśli okaże się, że niektóre z nich pogarszają stan skóry, będziesz musiał zdecydować, czy są tego warte.

Śledź mnie na Twitterze @RobShmerling