
Do jednej z najzdrowszych zup. każdy kwas – sposób nie zakwasza organizmu – przeciw, reguluje pH, poprawia trawienie, wspomaga trawienie i poprawia wpływ mikrobiomu jelitowego. Zalecana jest w okresie osłabienia, podczas antybiotykoterapii, przy przeziębieniu i na kaca – bo szybko stawia na nogi, krzepi i rozgrzewa. Za potwierdzeniem obecności żurku jest naturalnie fermentowany zakwas, który nadaje jej prozdrowotnych właściwości dzięki występowaniu bakterii kwasu mlekowego. Jednak to, co sprawia, że żurek jest tak dobry i zdrowy, jednocześnie stawia go na liście zakazanych u osób z identyfikacją choroby przewlekłymi.
Żurek, popularna w Polsce, w okresie świąt wielkanocnych kwaśna zupa na zakwasie z fermentowanej mąki żytniej z dodatkiem czosnku i przypraw, jeśli jedzona jest z umiarem – jest bardzo zdrowa. Jeżeli dostarczasz ją samodzielnie lub ze składników i naturalnych składników i nie przeholujesz z tłustymi dodatkami.
Co dobrego zawiera zakwas do żurku?
- błonnik wspomaga – pomaga w oczyszczaniu jelit, zapewnia sytość, reguluje metabolizm
- bakterie kwasy mlekowego – nuturalne baterie probiotyczne
- witaminy m.in. z grupy B: B1 i B2, E i PP (niacyna) – włączenie dobroczynnie na układ innowacyjny oraz prawidłowe działanie mięśni
- mikroelementy: cynk (obniżający cholesterol) oraz miedź, potas (dobry dla serca), mangan i wapń (będące budulcem kości i mięśni)
Oto 5 korzyści zdrowotnych, dlaczego warto jeść żurek i zakwasie:
- Żurek zawiera sporo komórek roślinnego, który pomaga w tworzeniu i funkcjonowaniu organizmu.
- Żurek jest dobry środek błonnika, który poprawia trawienie pomagam w utrzymaniu zdrowia w utrzymaniu. W żurku również witaminy z grupy B, które są wsparciem dla funkcjonowania systemu systemu i przemiany materii.
- Kwas mlekowy, identyfikujący w żurku, skuteczny Wpływ na florę bakteryjną jelitco może pomóc w poprawie zapobiegania i zapobiegania chorobom.
- ostatecznie, żurek jest kontrolowany probiotykiem – zawiera korzystne dla zdrowia bakterie probiotyczne. Warto jeść podczas terapii antybiotykowej – pomaga chronić mikrobiom jelitowy.
- Spożywanie żurku wpływa na działanie kwasowo-zasadową organizmu. Normuje pH przewodu zasilającego, dzięki czemu nie otrzymuje stanu zapalnego.
każdy tak się pojawia, żurek na zakwasie nie zakwasza organizmu. Jakkolwiek nazwa „zakwas” może sugerować, że żurek wprowadza do organizmu białka kwasu, w rzeczywistości działa na odwrót. kwas mlekowy może pomoc w regulacji kwasowo-zasadowej – reguluj pH w jelitach, co wpływa na trawienie i układ różnicowy.
Zakwas na żurek występujący w postępowaniu do tego, w jaki sposób uzyskamy kiszonki, np. z kapusty czy ogórków. Zjedzenie porcji zupy jest dlatego, że dawką naturalnego probiotyku (bakterii kwasu mlekowego), który wspomaga działanie układu i przyczyny postępowania do pracy. Ponadto bakterie probiotyczne odżywiają florę bakteryjną jelit.
Zakwas z żurku wpływa także na Efektem pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego. Bakterie mlekowe z zakwasu neutralizują toksyczne azotany i azotyny. Zupa ta więc wspomaga detoksykację organizmu.
Warto jednak znaleźć, że zbyt źródło pochodzenia żurku może wskazywać do maksymalnego spożycia soli lub tłuszczu, które są dodawane do zupy m.in. pod postacią boczku, żeberek czy kiełbasy, które mogą mieć wpływ na zdrowie w dłuższej perspektywie.
Żurek jest w normach zupą zabielaną śmietaną i okraszaną skwarakami – stając się daniem tłustym i napojem. Dlatego Osoba z miażdżycą, wysoko napędzana oraz nadciśnieniem tętniczym, doprowadzać go z umiaremlub przygotować go bez dodatku tłuszczu zwierzęcego w wersji postnej.
Przeciwwskazaniem do jedzenia żurku jest także:
- choroba wrzodowa (wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy)
- refluks żołądkowo-przełykowy (ciężki zupa wzmaga objawy, w tym obijanie, zgagę i pieczenie w przełyku)
- nadkwasota, czyli patologiczna nadprodukcja kwasów trawiennych .
W przypadku, gdy cierpisz na dietę zależną od choroby, najlepiej skonsultuj się z dietetykiem, aby ocenić, czy żurek jest odpowiedni w diecie.
Składniki na domowy zakwas żytni:
- 500 ml przegotowanej wody
- 6 łyżek mąki żytniej (najlepiej z bezpośredniego przemiału)
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
wykonanie: Czy odpowiednio wyczyszczonego i takiego dodatku do dodatku włożyć, a następnie zalać wodą, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. zmienić zamienić i przykryć gazą. Odstaw w zaciemnione, ciepłe miejsce. raz dziennie zakwas należy poprawić łyżką. Zakwas używany do użycia jest po dniach, gdy zaczyna pachnieć i ma kwaskowaty smak.
Jeśli nie zużyjesz całego zakwasu, możesz go przechować w lodówce, lecz koniecznie pamiętaj, by usunąć czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zakwas razem z mąką możesz przelać szklankę do butelek lub instalacji, przykryć gazą i dokładnie w lodówce do dwóch tygodni.
KMINEK: Ta aromatyczna przyprawa nie nadaje się tylko do zupy szczególnego smaku i aromatu, ale też poprawia trawienie. Doświadczone gospodynie dodają ją do tłustych i ciężkostrawnych potraw, ponieważ kminek zwiększa aktywność enzymów trawiennych i uwalnianie żółci z wątroby. Rozluźnia tkankę mięśniową, gładką, przewodową, łagodzącą skutki niestrawności – gazy, skurcze, wzdęcia. Kminek doskonale apetyt i ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Ponadto jeden z ostatnich badań, że wyciąg z kminku dodatku powoduje również występowanie zespołu jelita drażliwego (IBS).
MAJERANEK. Poza walorami smakowymi majeranek ma wiele właściwości prozdrowotnych, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Majeranek jest źródłem witaminy i minerałów. Zawiera witaminę C, witaminę B1 i B2, beta-karoten, a także garnkiżelazo, wapń, cynk, magnez, fosfor oraz mangan. Składniki odżywcze są zawarte w nim olejki eteryczne, które poprawiają trawienie i wspomagają leczenie stanów zapalnych. Nie bez powodu nasze babcie patrzyły nam rumianek, gdy dopadała nas niestrawność lub infekcja i katar.
CHRZAN. Dokładnie świeżo starty korzeń chrzanu podbija smak żurku i sprawia, że żurek jest turbozdrowy. W niepozornym chrzanie objawia się to, że moc witaminy i mikroelementów. Odpowiadający za ostry smak chrzanu izotiocyjanian allilu to z kolei połączenie skutecznecy właściwości antybakteryjne. Chrzan udostępnia się pomocny w leczenia dróg moczowych. Wyniki badań również, że chrzan może poprawiać zdrowie układu oddechowego, leczyć kaszel i zatoki. Pamiętaj, wg Wybierz świeżychrzan, najlepiej zetrzyj go tuż przed pojawieniem się zupy. Gotowy chrzan w składniku – jest mieszany ze śmietaną, napojem i wzmacniaczem smaku, a tego zdrowego żurek nie potrzebuje.
CZYTAJ TAKŻE:
Zaskakujące, jak możesz wykorzystać ziemniaki. Zmniejsz ryzyko zawału
Warzywa, które mają wpływ na nasze zdrowie
Wielki Post w kuchni. Pięć potraw wielkopostnych z różnych części Polski
Czytaj dalej…%%custom_html1%%