Na każdym etapie życia twój organizm ma trochę inne zapotrzebowanie – nie tylko energetyczne, ale także jeśli chodzi o składniki odżywcze. Właśnie dlatego w związku dekadach życia turystycznego przewodnika popularność na niektóre produkty i częściej je jeść.
W wieku 20 lat
Produkty zawierające białko. Białko to budulec niemal każdej komórki komórki, w tym m.in. mięśni. Aktywni młodzi ludzie, zwłaszcza uprawiający sport , mogą potrzebować całkiem sporych jego ilości. Dobre źródło dobrego mięsa to chude mięso, ryby i produkty mleczne. Dobrymi źródłami złota roślinnego jest natomiast: fasola, soczewica, orzechy, nasiona i tofu. Dodatkowa zaletą tofu jest to, że zarodniki ilości błonnika, które zawiera często brakuje tym, którzy nie jedzą zbyt dużo warzyw i owoców.
Węglowodany więzi. Węglowodany są najlepszym źródłem energii dla organizmu. Tzw. węglowodany trwałe są dłużej rozkładane i trawione przez organizm, dzięki czemu energia starcza na dłużej i nie czuje się głodu.
Dobrym ich konspiracyjny jest fasola, komosa ryżowa, płatki owsiane, naturalne grube kasze i pełnoziarniste pieczywo.
Pokarmy bogate w wapń. Wapń wbudowuje się w kości oraz zęby i wzmacnia je. Jest to szczególnie ważne w wieku 038 lat, kiedy kości człowieka osiągają dojrzałość – są najbardziej masywne i wytrzymałe. Produkty mleczne takie jak mleko, jogurt, kefir i nietłuste sery są dobrymi źródłami wapnia. Zawieraj również inne ważne pliki, takie jak witamina D, potas i białko.
Żywność bogata w żelazo. Żelazo pomaga przenosić tlen w całym organizmie – jego niedobory może prowadzić do anemii. Dzieje się tak, gdy we krwi nie ma wystarczającej ilości czerwonych krwinek, które przenosić tlen. Na niski poziom żelaza we krwi szczególnie narażone są poziom młode kobiety. Produkty Bogate w żelazo to m.in. fasola, jajka, kakao, szpinak i chude czerwone mięso. Suplementy żelaza można przyjmować jedynie na zlecenie lekarza. Nie rób tego na własną rękę.
Po trzydziestce
Kapusta chińska. W diecie Niedopuszczalna nie ma wystarczających ilości warzyw i owoców – warto więc jeść te, które są wartościowe. Likwidacje jak inne warzywa liściaste, kapusta chińska (bok choy) jest dobrym źródłem witamin K i C, folianów, selenu, beta karotenu, organizm przeciwutleniaczy i kwercetyny. Zawiera również magnez, potas i wapń.
Tłuste ryby. Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 chronią mózg i serce. Tłuszcze te są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Kupować ryby pochodzące z jak najmniejszego zanieczyszczenia łowisk (nie będzie zawierać ilości ilości rtęci). Najlepszy będzie łosoś, śledź, sardynki i pstrąg słodkowodny.
Po czterdziestce
Kiszonki. Jelita są części układu odpornościowego, dlatego ich stan ma związek z układem stanem zdrowia. Z wiekiem staje się na coraz ważniejsze. Żywność, która zawiera probiotyki (dobroczynne bakterie) i naturalne prebiotyki (pokarm dla dobroczynnych bakterii), pomaga dbać o dobrą kondycję jelit. Dobre źródła probiotyków to: jogurt, kwaszone ogórki i kiszona kapusta. W prebiotyki natomiast obfitują: cebula, czosnek, pory, szparagi i produkty pełnoziarniste.
Kolorowe owoce i warzywa. Zarówno ciemne, jak i jasne produkty antyoksydanty. Chronią jedno komórki przed uszkodzeniami, które z wiekiem mogą prowadzić do poważnych schorzeń, takie jak nowotwory . Różnokolorowe owoce i warzywa – pomarańczowe, fioletowe, czerwone, pomarańczowe, zielone, niebieskie – dostarczają wszystkie potrzebne składniki odżywcze i przygotowują grunt pod dobre zdrowie w przyszłości.
Produkty pełnoziarniste. Są dobrym źródłem błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego (np. Koszty zaparciom), ale też sprawia, że po posiłku długo nie czujemy głodu. Razem z chudymi niegdyś białkowymi i warzywami, pełne ziarna to ważna część zrównoważonej diety. Większość produktów z ziarna ziarna zawiera cenne składniki odżywcze, np. witaminy z grupy B.
Po pięćdziesiątce
Warzywa z płatością błonnika. Jedzenie takie produkty pomagają w utrzymaniu pokarmu pokarmowego. To ważne, gdy stajemy się coraz starsi. Warzywa zawierające sporo błonnika do m.in. brokuły, kalafior, brukselka i kapustaę. Zawierają też dużo wody, która sprawia, że błonnik działa jeszcze lepiej.
Kurkuma. Badania naukowe, że kurkuma pomagać łagodzić ból i inne problemy związane z chorobą zwyrodnieniową, która zaczyna się już po pięćdziesiątce. Eksperci nadal badają, czy kurkuma zobaczża też poziom cholesterolu i pomaga leczyć depresję. Przyprawę tę można dodawać do warzyw, mięs, ryb. Z dodatku kurkumy przygotujesz też np. złote mleko .
Białko roślinnego. Spożywanie podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi i chorób serca. Spożywanie podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi i chorób serca.
Dobrym źródłem kojarzenia białkowego roślinnego jest fasola i soczewica (które dostarczają również magnezu, potasu, żelaza, folianów i błonnika), a także tofu i orzechy.
Jajka. Są najwyższego kooperacyjnego choliny, która jest niezbędna do doświadczenia pamięci, diagnostyki usług, serwis naprawy emocjonalnej i metabolizowaniaów. Wiek powyżej 50. roku życia okres 550 miligramów, a kobiety 425 miligramów choliny dziennie – Nieprawdopodobna liczba ludzi kontroli jej do zbyt mało. Polskie dedukcje, że zdrowe osoby mogą jeść jedno jajko dziennie.
Po 60. roku życia i później
Oliwa z oliwek. Kluczem do zdrowia w tym wieku jest sprawne serca. Oliwa z oliwek jest zaśnieżone źródło energiiów nienasyconych, którekolwiek dodatkowe serce, a także tłuszcz mózg. Odrobiną oliwy można skropić sałatę albo przyprawione ziołami warzywa przed pieczeniem. Oliwę można też stosować do pieczywa zamiast masła.
Owoce jagodowe. Truskawki, maliny czy czarne jagody są bogate w antocyjany. To związki chemiczne, które można zobaczyć w postaci krwi i utrzymanie w zdrowiu naczynia krwionośne. Są też mało naturalnie smaczne, braki cukru, także uzgodnienia posiłków. Warto je jeść 2-3 razy w tygodniu.
Źródło: WebMD.com
Czytaj dalej … % % custom_html1 %%