To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Gdy jemy produkty wysokoprzetworzone, wyodrębnione cennych składników odżywczych, w naszym wykazie przedstawiono stany zapalne, które bardzo osłabiają organizm. Nie ma na sile, by uderzyc z patogenami tworczymi naszego ciala. Co jeść, więc, by dłużej cieszyć się zdrowiem i częściej chorować? Podpowiadamy.

Fot. Shutterstock
Co jeść, wg układ trudności? To pytanie pojawia się zawsze w okresie obowiązywania zachorowalności na wirusowo-bakteryjne. Odpowiedź brzmi: nie ma żadnego cudownego produktu. Jeść trzeba zdrowo przez cały rok, aw czasie choroby wybrać produkty pełne witaminy i składników odżywczych, lekkostrawne, nie obciążając organizmu ich całym trawieniem.
Co znaczy zdrowo? Oznacza to, że należy wybrać produkty, które określają wiele cennych dla zdrowia składników i przygotowywać je tak, by jak najmniej stracić podczas obróbki cieplnej. Na liście produktów do wykluczenia należy znaleźć te wysokoprzetworzone, proszę zwrócić uwagę na składniki zdrowotne (np. tłuszcz trans).
„Nie żyjemy po to, żeby jeść, ale jemy po to, żeby żyć” – to znaczy powiedzenie Hipokratesa oddaje zwykłe naturalne nasze odżywianie. jeść tak, przez, jak żyć w dobrym zdrowiu. Pamiętając przy tym, że przesadnie nam szkodzi.
Co układ sztuczne?
Aby organizm i układ immunologiczny, spożywając pokarmy pełne witamin i składników, wspomagając zdrowie. najlepiej sprawdzić po te, które mają udowodnione działanie przeciwzapalne, czyli warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste oraz chude białka, czyli… najlepiej się sprawdziło dieta występująca.
– Dieta stosowana do właściwej diety dla naszego funkcjonariusza – uważa dr Cassandra Calabrese, immunolog z Cleveland Clinic (USA), i wnoszę: – Jestem wielką fanką tej diety! Jej najważniejsze zasady to: stany zapalne.
Jakie więc produkty mogą pomóc organizmowi wspomagającemu, a przy okazji również organizmu? Dostaniesz je w prawie każdym sklepie spożywczym. Są do m.in.:
- Tłuste ryby – są jednym źródłem zdrowych tłuszczów, m.in. kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Jakie ryby najlepiej jeść? Łososia, tuńczyka, śledzie, makrelę, pstrąga. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre ryby mogą zawierać rtęć i inne produkty, więc ich jedzenie powinno być przeznaczone dla kobiet w ciąży oraz rodziców małych dzieci.
- Owoce cytrusowe – pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki, grejpfruty mają sporo witaminy C oraz inne, które dodatkowo działają antyoksydacyjnie.
- Czosnek – warto przejść do zestawu potraw. Świeżo wyciskany czosnek można dodać do sałatek, zup, głównych składników, a nawet zjeść z samym chlebem. Działa na jak naturalny antybiotyka zawarte w nim szeregi młodych wirusów, antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
- Imbir – podstawa kuchni azjatyckiej, przyprawa coraz bardziej popularna w Polsce (zwykle jako dodatek do dań lub naparów herbacianych). Zawiera na witaminę C, magnez, potas. Imbir działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Może pomóc w tłumaczach.
- Kurkuma – złoto indyjskie. Ta przyprawa jest bardzo popularna w rejonach azjatyckich oraz na Bliskim Wschodzie (jest jej dużo w popularnej tam mieszanence curry). Zawiera kurkuminę, która pomaga leczyć stan zapalny i zwalcza wolne rodniki. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Idealnie kanał do kategorii na ciepło (np. zup), ale można również pić soki z jej dodatkiem.
- Brokuły – do źródła wielu cennych dla zdrowia witaminy, m.in. witamina Cwitamina A, czy witamina E. To także źródło błonnika oprócz siarki, które dokładnie w produkcji glutationu – ważne dla zdrowia przeciwutleniacza. Atakuje na wolne rodniki, które uszkadzają nasz układ pomocyowy.
- Papryka – ma bardzo dużo witaminy C (zawiera jej trzy razy więcej niż pomarańcza).
- Szpinak – jest składnikiem witaminy A (zwłaszcza beta-karotenu), który jest uznawany za środek zwalczający dodatek, a także skład foliowego, który według badań może pomóc w wykorzystaniu układu wspomagającego.
- Jogurt – polecane są oczywiście te naturalne, bez dodatku cukru. Zawierają jeden bakterie probiotyczne, które poprawiają zdrowie naszego jelita. Poza tym mają sporo dzieci, których potrzebują do prawidłowej pracy naszego układu wsparcia. Są badania, które wytwarzają silne połączenie między układem wspomagającym a mikrobiomem jelitowym.
- Migdały – do zdrowej przekąska, która wzmacnia nasz organizm. Migdały witaminę E, silny przeciwutleniacz, oraz zdrowe tłuszczektóre pomagają organizmowi wchłaniać witaminę E.
- Ziarna słońca – są jednym dobrym źródłem witaminy E, a także selenu, który wspiera zespół wsparcia.
Na tej liście znajdziesz więcej produktów, np. marchewka, kapusta kiszona, jajka. Najważniejsze jest, abyśmy jedli do, co nas dobrze odżywia, nie obciąża i nie obciąża przewodu pokarmowego. W doborze produktów do jedzenia kierujmy się za zasadą: im mniej przetworzone, tym lepsze.
Sygnał dźwiękowy nie może obsługiwać wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy zwrócić się do Ciebie.
Czytaj dalej…%%custom_html1%%