woman checking food label for whole grains

Etykiety żywności zawierają wiele informacji: kalorie, wielkość porcji oraz ilość tłuszczu, cukru, między innymi witaminy i błonnik zawarty w żywności. Ale czy konsumenci wiedzą, jak efektywnie wykorzystać te informacje? Niedawne badanie wykazało, że niektórzy konsumenci mają problemy, zwłaszcza jeśli chodzi o zrozumienie pełnoziarnistych produktów zbożowych.

Ostatnie badanie podkreśla dezorientację konsumentów

W przypadku badania, opublikowanego w Public Health Nutrition , naukowcy przeprowadzili dwa eksperymenty w celu zbadania zrozumienia przez konsumentów produktów pełnoziarnistych na etykietach żywności. Badanie, które skupiało się na etykietach żywności na chlebie, płatkach zbożowych i krakersach, zostało przeprowadzone online i obejmowało więcej niż 1 000 dorośli.

W pierwszym eksperymencie badacze pokazali pary produktów z różnymi ilości pełnych ziaren (na podstawie listy składników i zawartości błonnika), cukru i soli na wyimaginowanych panelach z danymi żywieniowymi. Jeden z produktów zawierał dużą ilość pełnych ziaren, ale na przodzie opakowania nie było żadnych reklamacji. Drugi produkt zawierał ogółem mniej produktów pełnoziarnistych, ale sprzedawał się z terminami takimi jak „wieloziarnisty” lub „pszenica” z przodu opakowania. Wyniki pokazały, że od 29% do 47% uczestników badania błędnie zidentyfikowało mniej zdrowy produkt jako lepsza opcja.

W drugim eksperymencie wykorzystano rzeczywiste etykiety żywności i poproszono uczestników badania o określenie, które produkty mają 100% pełnego ziarna, głównie pełnego ziarna lub niewiele lub wcale pełnego ziarna. Około połowa uczestników badania (43 % do 51%) zawyżono kwotę całości ziarna w produktach, które były głównie ziarnami rafinowanymi. W przypadku innego produktu, składającego się głównie z pełnych ziaren, 17% konsumentów zaniżało zawartość pełnego ziarna.

W badaniu stwierdzono, że konsumenci mają trudności z określeniem zdrowotności i zawartości pełnego ziarna niektórych pakowanych produktów spożywczych oraz że opierają się na etykietowaniu produktów pełnoziarnistych z przodu opakowania, zamiast brać pod uwagę informacje z etykiety z informacjami o wartości odżywczej i listy składników.

Dlaczego powinniśmy jeść produkty pełnoziarniste?

Pełne ziarno to całe ziarno, w tym otręby, zarodki i bielmo. Proces rafinacji ziarna usuwa większość otrębów i kiełków, pozostawiając bielmo (białą mąkę). Każdy składnik pełnego ziarna dostarcza różnych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, błonnika i innych składników prozdrowotnych.

Pełne ziarna oferują pełen pakiet korzyści zdrowotnych, w przeciwieństwie do rafinowanych ziaren, które są pozbawione cennych składników odżywczych w procesie rafinacji. Badania pokazują, że zmniejszają one nasze ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2, chorób serca, udaru i śmierci z dowolnej przyczyny.

Pełnoziarniste także są bogatym źródłem witamin i minerałów. W porównaniu ze wzbogaconą mąką białą, 100% mąki pełnoziarnistej zawiera: 96% więcej witaminy E, 82% więcej witaminy B 6 , 80% więcej selenu, 78% więcej magnezu, 72% więcej chromu, 58% więcej miedzi, 52% więcej cynku i 37% więcej kwasu foliowego.

Kasza jęczmienna, kasza bulgur, kuskus pełnoziarnisty, owies, żyto, orkisz, pszenżyto i pełnoziarniste to produkty pełnoziarniste. Bezglutenowe produkty pełnoziarniste obejmują amarantus, brązowy ryż, grykę, kukurydzę, proso, komosę ryżową, teff i dziki ryż.

Wskazówki dotyczące wyboru produktów pełnoziarnistych

Nie polegaj na marketingu z przodu opakowania. To, że na opakowaniu znajduje się zdjęcie pięknego pola pszenicy, nie musi oznaczać, że jego zawartość jest wykonana z pełnego ziarna. Nawet opakowania, które mówią „wieloziarnisty”, „pszenica”, „podwójne włókno”, „pęknięta pszenica”, „ziarno 7”, „mielony w kamieniu”, „wzbogacony”, „wzmocniony” lub „wykonane z pełnego ziarna” mogą być w większości wzbogacona biała mąka.

Nie zakładaj, że ciemniejsza jest lepsza. Produkty o ciemniejszym kolorze niekoniecznie są produktami pełnoziarnistymi. Do nadania koloru mogły zostać użyte takie składniki, jak melasa lub karmel.

Sprawdź listę składników. Względną ilość pełnego ziarna w żywności można zmierzyć poprzez umieszczenie ziarna na liście składników. Całe ziarno powinno być pierwszym składnikiem – lub drugim po wodzie. W przypadku żywności zawierającej wiele składników pełnoziarnistych powinny one pojawić się na początku listy składników. Wybierz żywność, na której przed nazwą ziarna znajduje się słowo „całe” lub „całe ziarno”, np. Mąka żytnia, mąka pełnoziarnista lub kasza gryczana.

Poznaj etykiety prawdziwe znaczenie

Jeśli etykieta zawiera tekst… Produkt zawiera…
100% pełnoziarnisty Bez rafinowanej mąki
Z pełnego ziarna Może zawierać trochę lub dużo pełnych ziaren
PełnoziarnistyTak mały jak 51% całości mąka zbożowa
Dobre źródło pełnego ziarna 15% do 25% pełnoziarnisty
Wieloziarnisty Mieszanka ziaren, prawdopodobnie wszystkie lub głównie ziarna rafinowane

Spójrz na etykietę Fakty żywieniowe

Ilość błonnika podana na etykiecie żywności może stanowić pomocną wskazówkę dotyczącą zawartości pełnego ziarna w żywności. Wybierając produkt, wybieraj pieczywo, które zawiera co najmniej 3 gramy błonnika na porcję, płatki zbożowe zawierające co najmniej 5 gramów błonnika na porcję oraz krakersy zawierające co najmniej 3 gramy błonnika w porcji.

Ale nie skupiaj się wyłącznie na produktach pełnoziarnistych. Próbując ulepszyć swoją dietę, używaj etykiet żywności, aby wskazać produkty z mniejszą ilością sodu, tłuszczów nasyconych i dodatku cukru.