” data-lazy-type=”iframe” src=”dane : image / gif; base 64, R0lGODlhAQABAIAAAAAAAP /// yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7 “>

Często jestem pytany, jakie suplementy biorę , dlaczego je biorę, a jeśli naprawdę potrzebujemy suplementów. W końcu, jeśli ty, podobnie jak ja, prowadzisz zdrowy tryb życia, założę się, że prawdopodobnie jesz dużo roślin, priorytetem jest sen, nawadnianie za pomocą filtrowanej wody i wystawianie się na słońce tak bardzo, jak to możliwe.

Dlaczego więc w ogóle rozważyć suplementację?

Zacznijmy od tego: nasz nowoczesny, poprzemysłowy, zanieczyszczony, pełen toksyn styl życia wymaga więcej składników odżywczych niż może dostarczyć żywność.

Zgadza się.

chroniczne stresory współczesnego życia – od ciężkich metali i syntetycznych substancji chemicznych po przeciążenie sensoryczne udowodniono, że zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminy, minerały i przeciwutleniacze, aby przenosić toksyny szlakami detoksykacyjnymi i zapobiegać tworzeniu się wolnych rodników uszkadzających DNA. Oznacza to, że nawet jeśli jesz czyste, względnie bogate w składniki odżywcze jedzenie, prawdopodobnie nie otrzymujesz pełnego zestawu składników odżywczych z pożywienia, którym cieszyły się poprzednie pokolenia.

Istnieje pięć czynników, które przyczyniają się do niskiej dostępności składników odżywczych w większości nowoczesnych potraw.

1. Gleba zubożona w składniki odżywcze

Ze względu na nowoczesne techniki rolnicze i nawozy większość gleby jest pozbawiona witamin, minerałów i przeciwutleniaczy znalezione w uprawach konwencjonalnych. Możesz pomyśleć, że jedzenie ekologiczne jest najlepszym rozwiązaniem. Podczas gdy niektóre badania sugerują , że żywność ekologiczna zawiera więcej składników odżywczych niż żywność nieekologiczna inne badania wykazały, że nie ma znaczących różnic w zawartości składników odżywczych między nimi. Ponadto, przez większość historii ludzkości (i prehistorii), nasi przodkowie jedli już prawie wymarłe, bogate w gęste komórki węglowodany w postaci pokarmów takich jak dzikie bulwy, które dostarczały niezbędnych prebiotyków, aby bakterie probiotyczne mogły się rozwijać (w przeciwieństwie do wyrafinowanych ziaren bezkomórkowych i białego ryżu, które zawierają nowoczesne węglowodany). Ponadto współczesne wysokie spożycie rafinowanych węglowodanów i przetworzonej żywności powoduje znaczące wahania poziomu cukru we krwi i zmienność glikemiczną, których nasi przodkowie nie spotkali w tak dużym stopniu. Rzut oka na kawiarnię lub hotelowy bar śniadaniowy z bajgielami, babeczkami i słodkimi płatkami zbożowymi wyjaśnia, dlaczego wiele osób potrzebuje przekąski kilka godzin po śniadaniu, aby przetrwać nieunikniony poranny krach cukru we krwi. Brak równowagi cukru we krwi prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego i może być odpowiedzialny za 80% współczesnych chorób , w tym choroba Alzheimera. To kolejka górska, na którą zdecydowanie chcesz zeskoczyć.

Podobnie mięso , jaja i produkty mleczne powszechnie spotykane w sklepy spożywcze dostarczają mniej przeciwzapalnych składników odżywczych , takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 kwasy, niż te pochodzące od dzikich lub wypasanych zwierząt. Większość zachodnich dietetyków spożywa także niezrównoważony stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do kwasów tłuszczowych omega-3 , dalsze zaostrzenie przewlekłe zapalenie .

2. Związane z wiekiem spadki wchłaniania składników pokarmowych

Twoja zdolność do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia zmniejsza się z wiekiem . Podczas gdy dorastające dzieci powinny bezwzględnie przyjmować multiwitaminę w celu wspierania zdrowego tworzenia tkanek i kości, suplementacja staje się równie ważna dla starszych pokoleń . Wiele leków stosowanych w leczeniu chorób związanych z wiekiem, takich jak refluks i nadciśnienie, również zaburza prawidłowe wchłanianie składników odżywczych , co dodatkowo zwiększa potrzebę przyjmowania suplementów.

Są też cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina D. Chociaż zalecenia dotyczące wystarczającego poziomu witaminy D są kontrowersyjne, można śmiało powiedzieć, że wielu Amerykanów, zwłaszcza starzejących się Amerykanów, którzy spędzają coraz więcej czasu w pomieszczeniu, nie ma wystarczającej ilości witaminy D . Nawet jeśli dołożymy wszelkich starań, aby uzyskać ekspozycję na słońce – czy to rano, czy wychodzisz na lunch – rzadko zdarza się dostawać tyle światła słonecznego i witaminy D, co nasi przodkowie mieszkający na zewnątrz.

3. Złe praktyki postępowania z żywnością

Nowoczesne techniki zbioru, wysyłki, przetwarzania i przechowywania obniżają zawartość składników odżywczych w żywności . Rośliny uprawiane przy użyciu nowoczesnego nawozu mogą zawierać tylko 20% mikroelementów roślin uprawianych przy użyciu bardziej tradycyjnych metod uprawy, a zawartość składników odżywczych spada, gdy są wysyłane i siedzą na półkach sklepowych. Ma sens, że świeżo zebrane jabłko jest bardziej pożywne niż jabłka kupowane w supermarkecie zimą, które prawdopodobnie zostały potraktowane 1-metylocyklopropenem i może wynosić do miesięcy (według rzecznika FDA). A środki konserwujące stosowane w celu utrzymania świeżości mogą utrudniać biodostępność składników odżywczych żywności, a nawet zwiększyć organizm potrzeba więcej składników odżywczych do przetworzenia tych syntetycznych dodatków.

4. Pestycydy, herbicydy i zanieczyszczenia

Pestycydy, herbicydy i chemikalia znajdujące się w nowoczesnym zaopatrzeniu w żywność są łączone z wodą o niskiej jakości, zanieczyszczeniami środowiska pochodzącymi z takich elementów, jak zdegradowane tworzywa sztuczne i zanieczyszczenia w powietrzu takie jak tlenek węgla, ołów i rtęć. Te synergiczne czynniki znacznie zwiększają zapotrzebowanie na dodatkowe witaminy, minerały i składniki odżywcze w celu zwalczania tworzenia wolnych rodników i ataku na metabolizm i układ odpornościowy.

5. Ćwiczenie

Czy jesteś sportowcem lub często ćwiczysz? Ilość dodatkowego tlenu i energii zużywanej przez osoby aktywne wymaga znacznie więcej niż wartości odżywczej RDA przeciętnej populacji. Rzeczywiście, spożywanie tylko podanej wartości RDA może faktycznie ograniczyć wydajność sportową. Jeśli więc angażujesz się w Crossfit WOD, triathlony Ironmana, wyścigi przeszkód lub podnoszenie ciężarów, twoje wymagania żywieniowe oznaczają, że musisz brać suplementy.

Oprócz tych pięciu czynników, naukowo wykazano korzyści wynikające z długowieczności wynikające z ograniczenia kalorii. Biorąc pod uwagę te korzyści, głupotą wydaje się argumentowanie, że można zignorować kalorie i po prostu zjeść więcej jedzenia, aby uzyskać składniki odżywcze. Jest to kolejny kluczowy obszar, w którym pojawiają się suplementy – są one pomocne dla tych z nas, którzy chcą spożywać wystarczającą ilość składników odżywczych, aby dobrze funkcjonować, ale także chcą żyć dłużej, stosując strategie takie jak przerywany post, post na co dzień i ograniczenie kalorii.

Założenie, że poprzednie generacje nie przyjmowały suplementów, również nie jest prawdą. Starożytne suplementy obejmują herbaty z korzeni, łodyg i liści , proszki lecznicze zmielone moździerzem i tłuczkiem i wysoko skoncentrowane ekstrakty olejowe . To, że te suplementy diety nie wyglądały jak kapsułki i absurdalnie duże pojemniki z proszkami, nie oznacza, że ​​nie były suplementami. Ponadto nasi przodkowie z pewnością pochłonęli brud , który obecnie wiemy, zawiera szeroki zakres korzystne probiotyki . Być może jeszcze bardziej przekonujący jest fakt, że zwierzęta, od owadów po szympansy, samoleczenie i suplementacja poprzez spożywanie określonych związków . Na przykład, gdy niektóre gąsienice zostaną zainfekowane przez pasożytnicze muchy, zjadają trujące rośliny, aby zabić inwazyjne larwy. Mrówki zwalczają drobnoustroje i bakterie, dodając do swoich gniazd żywicę świerkową. Kilka gatunków zwierząt spożywa błoto, aby przeciwdziałać zaburzeniom żołądka, a wszelkiego rodzaju zwierzęta stosują lek roślinny jako własne przybliżone „suplementy”.

Ostatecznie suplementacja witaminami, minerałami, a nawet nootropami i psychedelikami to naturalny, uświęcony od dawna sposób na poprawę ciała i mózgu. W naszej współczesnej erze, podczas gdy wielu twierdziło, że twój mózg powinien dobrze działać sam z siebie, działając z nieskazitelną precyzją w obecności czystej żywności, czystej wody, słońca i świeżego powietrza, błagam, by się różnić i bardzo skorzystałem pradawnej mądrości połączonej z lepszym życiem dzięki nauce.

Podczas tego podcastu odkryjesz:

)

– Dlaczego chcesz przyjmować suplementy w pierwszym miejsce… 9: 48

  • Wiek postindustrialny tworzy większy potrzeba żywienia niż poprzednie pokolenia
  • Telefony komórkowe, powietrze, woda powodują toksyczność dla naszych systemów
  • Żywność, która jest hodowana i produkowana nie zawierają taki sam poziom składników odżywczych jak poprzednio
    • Gleba jest zubożona w minerały, witaminy, przeciwutleniacze
    • Brak istotnych różnic w produktach ekologicznych w składzie odżywczym poziomy
  • Przodkowie jedli prawie wymarły pokarm: komosa ryżowa, bulwy, ziarna komórkowe
  • Nowoczesne jedzenie to ziarniste ziarna i biały ryż
  • Obfitość rafinowanych węglowodanów i przetworzonej żywności tworzy wysokie wahania poziomu cukru we krwi
  • Mięso, jaja i produkty mleczne zawierają mniej Omega-3 i inne przeciwzapalne składniki odżywcze
    • Niezrównoważone Omega-6 do Omega-3 stosunek (tak wysoki jak 40: 1)
  • Nowoczesne nawozy zubożają żywność w składniki odżywcze
  • Konserwanty mają szkodliwe skutki (wiek „Świeże” produkty są nieco szokujące)
    • Zmniejsza biodostępność składników odżywczych i zwiększa organizm potrzeba składników odżywczych
  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (Witamina D) u większości osób występuje niedobór
  • Wiele przykładów suplementacji występujących w starożytnych pokoleniach
    • Herbaty z korzenia, łodygi, liści
    • Proszki ekstrahowane i mieszane, aby wspomóc organizm wchłanianie składników pokarmowych
    • Zjadł brud, który zawiera duże ilości probiotyki
    • Szympansy i małpy samoleczą poprzez spożywanie określone rośliny (czasami związki psychodeliczne)

– Suplementy, których Ben używa do codziennego uzupełniania podstawowych składników odżywczych i mikroelementów … 20: 10

)

-Energia uzupełnia… 27: 13

)

2210833515000672 Czytaj więcej