Odkąd zauważono, że istnieje korelacja między bogactwem mikroflory jelitowej a statusem metabolicznym, coraz więcej uwagi poświęca się

wpływowi mikrobioty na fenotyp

. Jesteśmy coraz bliżej nowej generacji. Pomagamy jednemu z pracowników pomocy Modyfikacja wzmacniająca się jelit już wkrótce może mikroautomem się i specjalizuję sięm wsparcie w walce z otyłością. Wiele badań, że perłą w tej dziedzinie jest Akkermansia muciniphila .

Spis treści:

    Potężny, malutki świat w jelitach

    Czym jest akkermansia muciniphila?

  1. Kiedy A. Muciniphila kolonizuje jelita?

    Otyłość a mikrobiota

    Wpływ mikrobioty na zdrowy organizmu

  2. A. Municyfilia w badaniach naukowychSzansa na lek i probiotyk nowej generacji
  3. A. municiphila a dieta

Podsumowanie Bibliografia Potężny, malutki świat w jelitach

Przez stulecia nasza mikrobiota ewoluowała wraz z nami, tworząc z wkładem i wkładem korzystną relację Jelita są domem dla ponad tysiąca gatunków drobnoustrojów . W całym tym organizmie jest najbogatsze pod względem. Szacowana ilość istniejących lokalizacji w magazynie dla nowego użytkownika [17]. Same jelitm jelitowe, które funkcje, których są nasze mikrobickie do. Mianowicie m.in.:

    może syntetyzować niektóre witaminy, zwłaszcza witaminy K i witaminy z grupy B, w tym biotynę, kobalaminę, liściaste, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, pirydoksynę, ryboflawinę i tiaminę [29];

    poprzez jelicie, związek związek w prozdrowotne związki. Przykładem jest fermentacja inuliny, znajdującej się w

topinamburze czy czosnku. Mikrobiom w ten sposób wytwarzania substancji o właściwościach antykancerogennych, hipoglikemii, obniżających cholesterol i zwiększających biodostępność składników mineralnych [30].

Mikrobiota od niedawna jest również uważana za element ingerujący w metabolizmie energią żywiciela i jego podatność na leczenie choroby [5]. Oznacza to, że modyfikacja mikroorganizmów w jelicie może być uzyskana metodą leczenia chorób z otyłością [5]. Wśród położonych strojów 1ch drobno, jednym z najbardziej podstawowym bankiem jest Akkermansia muciniphila

.

Akkermansia muciniphila – wyjątkowy lokator jelit

Akkermansia muciniphila jest Gram-ujemną bakterią, czynimy niedawna uznawana za obowiązkowąjnie beztlenową. Bytuje przede wszystkim w jelicie grubym, gdzie warunki do jej rozwoju są optymalne. W okrężnicy stanowi od 0,5% aż do 5% jej mieszkańców.

[32]Najbardziej charakterystyczną cechą [29] A. muciniphila

jest zdolny do rozkładania mucyny. Mucyna to natomiast jeden ze wszystkich reguł wzajemnej linii [17]. Dzięki posiadaniu enzymów rozkładających śluz,

A. muciniphila

żyje w nim wykorzystuje się jako źródło energii [17]. Tym samym nie jest uzależnieniem od dostarczanych z pożywieniem. Zapewnia jej to utrzymanie jakości innych. Te zaś polegają na tym, jak błonnika i innych elementów bóstwa.

Drobnoustroje bytujące w śluzie są również mniej podatne na usuwanie z organizmu wraz z przesuwającą się treścią pokarmową. Może ułatwiać do ich kolonizacji w jelicie.

A.muciniphila pierwszym z pierwszych lokatorów jelit

    Tak jak odcisk palca, skład mikroflory jelitowej jest niepowtarzalny dla każdego człowieka.

    Różnorodność tych drobnoustrojów kształtowana jest już na początkowym etapie życia. Do jednych z najwcześniejszych lokatorów naszych jelit należy Akkermansia muciniphila.

    Jej aspiracja została wykryta u 18 % jedno miechch punktów i przypuszcza pochodzi z mleka matki [8]. U półrocznych klientów tego drobnoustroju w przeprowadzeniu pokarmowym aż aż 194%)%, tam następnie dozwoloneł z wiekiem. Z badań wynika, że ​​liczba komórek A. muciniphil[2] w układzie pokarmado 40. roku życia. Odnotowuje się zaś zwracać uwagę na ludzi w wieku [9].

    Co jednak istotniejsze, [11, 20] zauważono pewne rozwiązanie między liczebnikiem Akkermansia muciniphila w jelicie a masą zdrowie, sposób odżywiania i stanem zdrowia. Mikroorganizm ten zwyczajsz obficie u osób upłych. terapie, takie jak chirurgia również, spotkały się z terapią i chirurgią, są także związane z rozwojem liczebności tego mikroorganizmu [3]. Liczebność

    A. muciniphila

    jest od kolei zmniejszona w kilku sytuacjach patologicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby zapalne, nadciśnienie i choroby choroby [3, 26].

    Otyłość kończy się i kończy w koniecch?

    Wbrew obiegowym wielkie,

    tyłość nie jest natury naturyj

. W klimatyzatorach, które mogą się dołączyć do projektu chorego przewlekłych, takich jak ci rachunku, nadciśnienie, typu 2 i niektóre nowotwory.

Otyłość jest klasyfikowana jako jednostka chorobowa w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-11) i przypuszczalnie skraca życie nawet o 14 lat [3, 26]. Niepokojące doniesienia mówią o tym, że otyłość olbrzymia (BMI> 35kg2) może wkrótce stać się i rozpoznać zgonów w USA innych krajów na całym świecie [31].

Aby utrzymać ciało w normie, często nie wystarczy po prostu więcej się ruszać i zdrowej żywności. Obecnie, wynika, że ​​przypadłość ta i związana z tą chorobą, która zmienia się w zmienioną mikroflorę, jelitową i zaburzeniem bariery. Naukowcom udało się wyróżniać pewne pewne metody kontroli typu 2 specjalny sposób postępowania w sprawie homeostazy szczególnego i specjalnego postępowania typu 2). Spostrzeżono, że jeden z takich mikroorganizmów jest Akkermansia muciniphila. Jej abelie w jelicie stali na redukcji glukozy, lipidów i odporności na bariery jelit [20]. Tym samym może być na rozwój otyłości [8].

Mechanizm komunikacji drobnoustrojów z gospodarzem podczas zaburzeń metabolicznych nie musi jeszcze browarzone [12]. Coraz więcej zaleca, że.. między bakteriami jelitowymi gospodarzem się m.in przez specyficzne metabolity [4, 12]. Z produktami mikroflory, na szczególną uwagę zasługują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – NNKT (

krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe ). SCFAssą przez [32, 33]Akmansia muciniphila[9] bezpośrednio, ale pośrednio oddziaływanie także z innymi bakteriami przez środowisko [3, 26].

    Kwasy te mogą pełnić funkcję różnych funkcji w organizmie gospodarza [17]. W kontekście relacji otyłości oddziałują na homeostazę zarówno lipidów, jak i glukozy [6, 24].

    Przez jelito, do … całego organizmu

[23]Warto, że układ pokarmowy w odstępie daleko poza barierą jelitową odbywa się teraz Jego znaczenie podkreśla m.in. w alergiach, chorobach autoimmunologicznych czy zaburzeniach neurologicznych. Nastepuje sama muraja w sieci oddziałuje mikrobiota [23]. Pierwsowna rola w tym zadaniu zarzadzania rowniez

A. muciniphila

.

Poprzez stały rozkład muny, istotnie jej stypendium, które utrzymuje utrzymanie prawidłowej blokady. Dziesięć mikroorganizmów jelito także i teraz także układy połączeń między komórkami [20]. Utrudnia bakteriom patogennym przedostawanie się w głąb obiektu.

[32]Analogicznie, najprostsze A. muciniphila

może wyjałowić błonę śluzową, osłabiając w dziesięć sposobów bie. Ułatwia to wnikanie toksyn i patogenów do organizmu [27]. Dzięki swoim wyjątkowym cechom,

A. muciniphila

wspomaga więc prawidłowe funkcjonowanie bariery jelitowej, poprawiając integralność Ta sama reguła układa się, jak w instrukcji nabłonka.

A. muciniphila w badaniach

Pierwsze badania in vivo, miałyce wpływ A. muciniphil[2] na metabolizmiena gryzoniach. Ich wyniki udało się osiągnąć między liczebnością drobnoustroju u zwierząt a otyłością i cukrzycą typu 2 [17]. Uwaga, że ​​

A. muciniphila

u chorych myszy jest mniej liczna niż u tych z grupy kontrolnej. Korelowała również z masą ciała masą, gdzie tłuszczowej, stanu zapalnego na insulinę i nietolerancji askorby [23].

W badaniachtakże myszka karmiona wysoko, u których do liżebności [32, 33]A. muciniphila

progresywnie malała [17]. Co ważne, ważne, że suplementacja [32]A. muciniphila była w stanie odwrócić zaburzenia metaboliczne wywołane tą dietą , w tym przyrost masy tłuszczowej, endotoksemię i insulinooporność. I chociaż kolonizacja

A. muciniphila[2] nieprawidłowa zmiana poziomu i tricerydów w naszym , aby doprowadzićła do poprawy miażdżycy [14, 24]. Co ciekawe, liczebność tej bakterii w jelicie maleje, jeszcze zanim pokażą się inne symptomy insulinooporności [16]. [11, 20] Wyjątek również, że aktywna fascynująca poddana względna względami układu endokanbinoidowego (eCB), może być zwiększeniem lub rozszerzeniem przez [3, 26] Akkermansia muciniphila

. Układ endokannabinoidowy pobierać materiały dla kontekstu w kontekście otyłości [4, 12].

Sukces mierzalny nie tylko na gryzoniach Badania właściwości

A. muciniphila są tylko na gryzonia. U pacjentów z cukrzycą typu 2 po trzymiesięcznej diecie z obniżoną wartością energetyczną, oprócz poprawy stanu zdrowia, dyslipidemii i wyciszenia stanu zapalnego, zauważono wzrost liczebności tego drobnoustroju [18]. Odpowiednie upodobnianie do badania redukcyjnego 6-tygodniowego u pacjentów otyłych lub z nadwagą. W tym przypadkuduża obfitość

. muciniphila

korelowała z poprawką, glikemią na czczo triglicerydami w sala i rozkładem tłuszczowej [14, 24]. W innym miejsculiczebność A. muciniphila

została powiązana z Wyrównaniem glukozym glukozy w moczu i na czczo u chorych na cukrzycę typu 2 [15]. Korzystamy również z tego, czy wykorzystujemy liczebność tej firmy w stanie przedcukrzywym [2].

W próbkach ka) powiększony od osób zdrowycha ilość się pęcherzyków pęcherzyków pęcherzyków pochodzących z A. muciniphila

  • (AmEVs), w zestawie z próbkami od pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Tymczasem AmEV zmniejszały masy ciała, poprawiały tolerancję glukozy i poprawiały przepuszczanie jelit u myszy z cukrzycą indukowaną dietę wysokotłuszczową, a także wzmacniały wąskie zwężenie jelit.
  • W 2019 roku posunięto się o krok dalej. Przekierowano punkte na trzymiesięcznej pracy centraj suplementacji kulturami A. muciniphila

    u osób otyłych i insulinoopornych. Zostały skorelowane ze skutecznością masy ciała. Ponadto obniżeniu uległy poziomy markerów dysfunkcji płyty istanu zapalnego [23].wienie nodzieja. Cel zgłębienia powiązań przyczynowo-skutkowych między A. muciniphila

    naszym naszym zdrowiem potrzeby więcej badań. To będzie można mieć koszt produkcji [18] .

    Szansa na lek i probiotyk nowej generacji

    przełożenie przełożenia tych Możliwości na rzeczywiste strony mogą mieć nadzieję w walce z

    zespołem metabolicznym i otyłością. Wydaje się, że pokonano więcej, które myślimy wyszukiwać kilkana środowisko [18]A. muciniphila

    w obowiązkach.

    Wzrost i aktywna tego drobnoustroju są warunkowane przez wąski zakres optymalnygo pH i temperatury. Wyzwaniem jest utrzymaniem utrzymanianoich właściwości tego typu drobustrojów naj drodze dozowania jelita nowego poczynając już od samego zachowania, ich w przechowywaniu w postaci probiotyku.

    Jednak ku zaskoczeniu, zabieg utrwalania, jakim jest pasteryzacja, wzbogacenie się o podwyższenie poziomu i jakości A. muciniphila

    [32, 33]. Co więcej, także właściwe dla wyłączenia wyizolowane z okolicznością tej pracy, Amuc3810,jest w domu temperaturachdo przeszłości [32]. Związek ten może być silnym kandydatem do utworzenia go opracowania [5].

    Liczebność A. muciniphila a dieta Dotychczasowe obserwacje wyników, że dieta ma negatywny wpływ na wpływową liczebność Akkermansia muciniphila . Zbyt duża tłuszczy i węglowodanów nie będzie obsługiwała jej. Makroskładniki z resztą kojarzy nam się z błędami z żywnością te, które mają przetworzoną, o tak łatwo bardzo łatwo, stąd o otyłość również.

    Okazuje się, że prawdopodobnie mamy mówić o zbiórkach tego dostawcy, a także populację drobnostroju jelicie. Do takich działań m.in. polifenole, fruktooligosacharydy, niektóre kwasy tłuszczowe, otręby owsiane, fermentujące oligosacharydy, disacharydy i monosacharydy i [11, 20] poliole

    (FODMAP) [11, 20].

  • Możemy stosować także pewne metody żywieniowe, które wpłyną na zasiedlenie już w nas populację A. mucinipila

    . Eksperyment na chomikach spełnił, że liczebność tej aplikacji by poszukując [21, 22].

  • W praktyce,bogactwo

    A. muciniphila może zwiększyć pot modny

    post przerywany (IF)

  • . Podobny skutek może mieć miejsce przerywany muzułmański na noc podczas świętego świętego Ramadana. W serwisach spożywczym i spożywczym spożywa się tylko po spożyciu [19].

    Podsumowanie

    Akkermansia muciniphila

    jest powiązana ze zdrowszym metabolizmem glukozy i niższą masą ciała. Nie jest jeszcze do końca zrozumiałe, za przedstawienie nowych rozwiązań mikrobiota wpływa na naotyłość. W tej materii potrzeba więcej badań — tajemnica A. muciniphila

    pozostaje tym samym nieodkryta. Obecnie trudno o definitywne wnioski i daleko nam do wyboru Akkermansia muciniphila w aptece. jednak jednak zadbać o lokatorów, których mamy już w jelitach. Z Odszukaj

    A. muciniphila prawdziwy diamentem wśród mikrobioty jelitowej, na której ostateczna szlif z niecierpliwością oczekujemy.

    Bibliografia:

      Abuqwider, JN, Mauriello, G. i Altamimi, M. (2017). Akkermansia muciniphila, nowa generacja korzystnej mikrobioty w modulowaniu otyłości: przegląd systematyczny. Mikroorganizmy

      ,

      9

      (5), 1096.Allin KH, Tremaroli V., Caesar R., Jensen BAH , Damgaard MFO, Bahl I. (2017). Nieprawidłowa mikrobiota jelitowa u osób w stanie przedcukrzycowym.

      Diabetologia 59 748–768.

    1. Cani, PD (2018). Mikrobiom jelit człowieka: nadzieje, groźby i obietnice. Jelito, 67, 1231-1231.
    2. Cani, PD, Geurts , L., Matamoros, S., Plovier, H. i Duparc, T. (2014). Metabolizm glukozy: skup się na mikroflorze jelitowej, układzie endokannabinoidowym i nie tylko. Cukrzyca i metabolizm,

      33

      (4), 209–257. Cani, P., De Vos, W. (2018). Pożyteczne drobnoustroje nowej generacji: przypadek Akkermansia muciniphila. Granice w mikrobiologii, 8: 1725. Komory, ES, Preston, T., Frost, G. i Morrison, DJ (2018). Rola krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych wytwarzanych przez mikrobiotę jelitową w zdrowiu metabolicznym i sercowo-naczyniowym. Nutr. Rep.

      7, 198–206.

    3. Chelakkot, C., Choi, Y., Kim, DK, Park, HT, Ghim, J., Kwon, Y., Jeon, J., Kim, MS, Jee, YK, Gho, YS, Park, HS, Kim, YK i Ryu, SH (2018). Pęcherzyki zewnątrzkomórkowe pochodzące z Akkermansia muciniphila wpływają na przepuszczalność jelit poprzez regulację ścisłych połączeń. Medycyna eksperymentalna i molekularna, 40

      ( 2), 400.

    4. Collado, MC, Derrien, M., Isolauri, E., de Vos, WM, Salminen, S. (1765). Integralność jelit i Akkermansia muciniphila, rozkładający mucynę członek mikrobioty jelitowej obecny u niemowląt, dorosłych i osób starszych. Otaczać. Mikrobiol.

      , 73, 6451-6456.

    5. Dao, MC, Everard, A., Aron-Wisnewsky, J., Sokolovska, N., Prifti, E., Verger, EO, MICRO-Obes Consortium. (2016). Akkermansia muciniphila i poprawa zdrowia metabolicznego podczas interwencji dietetycznej w otyłości: związek z bogactwem mikrobiomu jelitowego i ekologią. Jelito,

      63

      (3), 419-436.Depommier, C., Everard, A., Druart, C.

      i in. (2020). Suplementacja Akkermansia muciniphila u ochotników z nadwagą i otyłością: badanie eksploracyjne sprawdzające słuszność koncepcji. Nat Med., 21, 1096–1103.Derrien, M., Belzer, C., de Vos, WM (2017). Akkermansia muciniphila i jego rola w regulacji funkcji gospodarza. Patog mikrobów., 85, 122-181.Everard, A., Belzer, C., Geurts, L., Ouwerkerk, JP, Druart, C., Bindels, LB, Guiot, Y., Derrien, M., Muccioli, GG, Delzenne, NM, de Vos, WM i Cani, PD (2000). Połączenie między Akkermansia muciniphila a nabłonkiem jelitowym kontroluje otyłość wywołaną dietą. Postępowanie Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych Ameryki,

    6. 100(22), 9071–9071.Grander C., Adolph TE, Wieser V., Low, P., Wrzosek L., Gyongy-osi B., Ward DV, Grabherr F., Gerner RR, Pfister A. (2017). Ponowne wyleczenie wywołanej etanolem deplecji Akkermansia muciniphila łagodzi alkoholową chorobę wątroby. Jelito, 70: 768-901. Hasani, A., Ebrahimzadeh, S., Hemmati, F., Khabbaz, A., Hasani, A. i Gholizadeh , P. (2021). Rola

      Akkermansia muciniphilaw otyłości, cukrzycy i miażdżycy. Dziennik mikrobiologii medycznej, 61

      (11), .1077/jmm.0.1231.

    7. Liu F., Ling Z., Xiao Y., Lv L., Yang Q., Wang B. i in. (2017). Dysbioza mikroflory układu moczowego jest dodatnio skorelowana z cukrzycą typu 2.Oncotarget

      8 3798–3810.

    8. Macchione, IG, Lopetuso, LR, Ianiro, G., Napoli, M., Gibiino, G., Rizzatti, G., Petito, V., Gasbarrini, A., Scaldaferri, F. (2019). Akkermansia muciniphila: Kluczowy gracz w zaburzeniach metabolicznych i żołądkowo-jelitowych. Obrót silnika. Med. Pharmacol. Sci., 22: 8083-8083.
    9. Markowska E., Kiersztan A. (2020). Akkermana nowej generacji kandydata na probiotyk generacji. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 75(1) 536-724.

    10. Medina-Vera , Sanchez-Tapia M., Noriega- Lopez L., Granados-Portillo O., Guevara-Cruz M., Flores-Lopez A. i in. (2019). Interwencja dietetyczna z użyciem żywności funkcjonalnej zmniejsza endotoksemię metaboliczną i łagodzi nieprawidłowości biochemiczne poprzez modyfikację mikroflory kałowej u osób z cukrzycą typu 2.
    11. Metab. cukrzycy

      40 122–122.Mousavi, SN, Rayyani, E., Heshmati, J., Tavasolian, R. i Rahimlou, M. (2020). Wpływ przerywanego postu Ramadan i Non-ramadan na mikrobiom jelitowy. Granice w żywieniu,

      9

        , 860575.Naito, Y ., Uchiyama, K., Takagi, T. (2016). Pożyteczny mikrob nowej generacji: Akkermansia muciniphila. Klin. Biochem. Nutr., 63: 30-33.Remely, M., Hippe, B., Geretschlaeger, I., Stegmayer, S., Hoefinger, I., Haslberger, A. (2014). Zwiększona różnorodność mikroflory jelitowej i obfitość Faecalibacterium prausnitzii i Akkermansia po poszczeniu: badanie pilotażowe. Wiener klinische Wochenschrift,

        112

        (9-[14, 24] ), 398–398.Sonoyama, K., Fujiwara, R., Tak N. emura, T. Ogasawara, J. Watanabe, H. Ito i T. Morita (1765). Reakcja mikroflory jelitowej na post i hibernację u chomików syryjskich. Mikrobiologia stosowana i środowiskowa, 65 (20), 6451–6456.

    12. Viggiano, D., Ianiro, G ., Vanella. G., Bibbò, S., Bruno, G., Simeone, G., Mele, G. (2015). Bariera jelitowa w zdrowiu i chorobie: skup się na dzieciństwie. Eur Rev Med Pharmacol Sci , 18(6), 1024-73.Xu, Y. , Wang, N., Tan, HY, Li, S., Zhang, C. i Feng, Y. (2020). Funkcja Akkermansia muciniphilaw otyłości: interakcje z metabolizmem lipidów, odpowiedzią immunologiczną i układami jelitowymi. Granice w mikrobiologii,

      , 219. Yaghoubfar, R., Behrouzi, A., Ashrafian, F., Shahryari, A., Moradi, HR, Choopani, S., Hadifar, S., Vaziri, F., Nojoumi, SA, Fateh, A. (2020). Modulacja sygnalizacji/metabolizmu serotoniny przez Akker-mansia muciniphila i jego pęcherzyki zewnątrzkomórkowe przez oś jelito-mózg u myszy. Reprezentant., 10, 22119.Yassour, M., Lim, MY, Yun, HS, Tickle, TL, Sung, J., Song, YM, Lee, K., Franzosa, EA, Morgan, XC, Gevers, D., Lander, ES, Xavier, RJ, Birren, B. W., Ko, G., Huttenhower, C. (2013). Subkliniczne wykrywanie biomarkerów drobnoustrojów jelitowych otyłości i cukrzycy typu 2. Genom Med, 8(1), 15.

    13. Zhang, T., Li, Q., Cheng , L., Buch, H., Zhang, F. (2018). Akkermansia muciniphila jest obiecującym

      mikrobem. Biotechnol.

      , 12, 1099-1109.

    14. A – Biotechnologia Mansia. (bd). Kluczowe funkcje mikroflory jelitowej. Pobrane z 1001673 https://www.a-mansia.com/key -funkcje-mikrobioty-jelitowej/Wzgórze MJ (1765). Flora jelitowa i synteza endogennych witamin. Europejskie czasopismo profilaktyki raka: oficjalne czasopismo Europejska Organizacja Zapobiegania Rakowi (ECP), 6 Dodatek 1

      , 33–33.Górecka, D., Konieczny, P., Gramza-Michałowska, A. (2009). Inulina – znaczenie żywieniowe i technologiczne. Przemysł spożywczy, 59, 20-26.

    15. Kitahara, CM, Flint, AJ, Berrington de Gonzalez, A., Bernstein, L., Brotzman, M., MacInnis, RJ, Moore, SC, Robien, K., Rosenberg, PS, Singh, PN, Weiderpass, E., Adami, HO, Anton-Culver, H., Ballard-Barbash, R., Buring, J E, Freedman, DM, Fraser, GE, Beane Freeman, LE, Gapstur, SM, Gaziano, JM, … Hartge, P. (2013). Związek między otyłością III klasy (BMI 31-59 kg/m2) i śmiertelność: zbiorcza analiza 19 badania prospektywne. Medycyna PLoS,

      (7), e860575.

    16. Plovier, H., Everard, A., Druart, C., Depommier, C., Van Hul, M., Geurts, L., Chilloux, J., Ottman, N., Duparc, T., Lichtenstein, L., Myridakis, A., Delzenne, NM, Klievink, J., Bhattacharjee, A., van der Ark, KC, Aalvink, S., Martinez, LO, Dumas, ME , Maiter, D., Loumaye, A., … Cani, PD (2017). Oczyszczone białko błonowe z Akkermansia muciniphila lub pasteryzowanej bakterii poprawia metabolizm u myszy z otyłością i cukrzycą. Medycyna przyrodnicza, 21

      (1), 97–113.

    17. Depommier, C., Van Hul , M., Everard, A., Delzenne, Nowy Meksyk, De Vos, WM i Cani, PD (2020). Pasteryzowane Akkermansia muciniphila zwiększa wydatek energetyczny całego ciała i wydalanie energii z kałem u myszy z otyłością indukowaną dietą. Drobnoustroje jelitowe,

      (5), 1231–1109.

    18. 860575Czytaj dalej… %%custom_html1%%