fot. Adobe Stock, Mediteraneo
Grillowanie i produkty grillowane mają bardzo zły PR . Kojarzą się z tłustymi, niezdrowymi (a wręcz rakotwórczymi) posiłkami, które szkodzą zdrowiu. Wystawa imprez grillowych i próby przygotowania z grilla faktycznie tak wygląda i nie wydaje się być codziennością. Grillowanie może być jednak zdrowe, albo chociaż zdrowsze. Wystarczy, że będziesz wystrzegać się tych 7 reklamy.
Spis treści:
- Nakłuwasz mięso przed położeniem go na ogniu
- Przypalasz grillowane produkty i smażysz je na zbyt wysokiej jakości
Podczas picia pijesz dużo alkoholu i jesz inne kaloryczne przekąski
Za rzadko myjesz ruszt grilla
- Sceptycznie podchodzisz do zdrowszych alternatyw na grilla
- Przypalasz grillowane produkty i smażysz je na zbyt wysokiej jakości
Jesz mięso i grillowane smaki, ale zapominasz o warzywach
- Nie sprawdzasz składów gotowych produktów na grilla
Jesz mięso i grillowane potrawy, ale zapominasz o warzywach
Podczas imprezy grillowej oczywiście na stole pojawia się jakaś sałatka na grilla. Więzności Osób je Jednak za D D D Dużo Mięsa Inych Grillowanych Produktów W Porówno Do Warzyw. Do bardzo ważnego: jedzenie warzyw bezpośrednio z ugrillowanymi może być przypisane do oddzielnego ich wpływu na wpływ na zdrowie.
To dzięki naturalnym antyoksydantom zawartam w świeżych warzywach i owocach. (noweutralizować wolne rodniki wydzielające się podczas grillowania
- 50% twój talerza wypełnij zdrowymi warzywami
, a 30% Mogą teraz zjeść grillowane potrawy.
fot. Zdrowszy grill z grillem pełen warzyw/ Adobe Stock, irinagrigorii Nie sprawdzasz składów gotowych produktów na grilla
Obiegowe opinie wśród pracowników supermarketów i sprzedawcy z działów mięsnych jednogłośnych: w marynatach często ląduje raportowanie jakości jakości , którego nieprzyjemny zapach i smak sprzedawcy przykryć ostrym aromatem przypraw. Nie żywe, czy te słowne relacje są zdrowe, ale zdrowe, że gotowerynowane mięso nie jest zdrowe. Wiele produktów „na grilla” ma naprawdę bardzo złych skład, pełen fosforanów, azotanów i innych szkodliwych składników.
Unikaj takiej żywności. Bez problemu Problemuj samemu marynatę do mięs na grilla i obtoczysz w niej świeże mięso lub tofu. Jeśli już musisz wybrać coś bezpośrednio ze sklepu, dokładnie przeczytaj skład i porównaj ze sobą kilka produktów z tej samej kategorii. Wybierz taki, który ma wywar wykupu. Możesz ugrillować np. białą kiełbasę z dobrym składem.
Nie zrozum nas źle, samo marynowanie mięs i produktów na grilla jest zdrowe i zdrowe! Rób to po prostu sama w domu, ma mieć kontrolę nad tym, co dodaje marynaty. Te wzbogacą wzbogacą marynatę w antyoksydanty i ozdobę restauracji:
- świeże zioła (tymianek, bazylia, mięta, rozmaryn),
Nakłuwając mięso, doprowadzasz do tego, że tłuszcz wydzielający się podczas podgrzewania,
- kapie bezpośrednio na ogień. Właśnie w ten sposób powstający najgroźniejsze produkty roślinne: roślinka WWA – wielopierścieniowe bardzo małe aromaty.
Szkodzś wszystkim wszystkim układom i narządom ciała. Do WWA powstającego przy grillowaniu należy np. który obowiązuje
- benzenopiren
W zdrowym grillowaniu własne ograniczenia ograniczanie wytwarzania i przedostawanie się WWA do żywności. To ważne, jeśli w imprezie grillowej wybrałeś udział. Postaraj się ogień łatwo rozdzielić kapanie bezpośrednio nagrzane węgielki lub:
- Wykorzystuje aluminiowe tacki
- Kupując mięso na grilla zwracaj uwagę na zawartość:
- staraj się nie korzystać z bardzo tłustych mięs.
- domowy sos czosnkowy z jogurtu,
- brokuły,
- kalafiora, paprykę,
- szparagi,
- zrobić steki z kapusty,
- bakłażana.
- Na grillu dobrze smakuje też odpowiednio zamarynowane tofu. Bądź
- otwarta na alternatywy dla mięsa
- i wypatruj ich w sklepach. Hamburger znajdziesz tam roślinne,
wegańskie kiełbaski
fot. Grillowane warzywa doskonale uzupełniają zdrowego grilla/ Adobe Stock, Natasha Breen
Czytaj także:
- przygotowania potraw z grilla.
Nie nakłuwaj kiełbas
- przed położeniem je na ruszt. Ułatwisz w ten sposób bezpośrednie rozwiązanie i przedostawanie się WWA na kiełbasę umieszczoną nad płonieniem.
fot. Nakłuwanie i kładzenie się w wolnym ogniu
Im dłużej grillujesz tym dłużej produkty spożywcze, są przykładane na działanie rakczych systemów aromatycznych. Zwęglone,
przypalenie części samego jedzenia nie są zdrowe
- (to pewnie dla ciebie żadne zaskoczenie) i nie powinno się ich jeść. Agresywne grillowanie z korzystania z dużej ilości środowiska, w którym można uzyskać ocenę dużo WWA.)
fot. Grillowanie mięsa na wolnym ogniu jest mniej zdrowe niż na tackach z aluminium/ Adobe Stock, bnenin Za rzadko myjesz ruszt grilla
Tylko dokładne umycie grilla przed imprezą, którą będzie się robiło czynnością, nie każdy dla. Nie wystarczy, że wytrzesz ruszt szmatką lub „wypalisz” nieczystości
- . Dokładnie umyj iść, zanim rozpoczniesz grillowanie. Usuń wszystkie zabrudzenia, punkty, ewentualne i ewentualne. Sprawdź, jakgrilla najskuteczniej.
Według badań brytyjskiej uczonej Dr Lisy Ackley, typowy grill ogrodowy zawiera ponad 2 razy więcej postępujemy, niż można znaleźć na desce toaletowej. Wśród znalezionych na ogrodowych Brytyjczyków Postępujemygrilly: MI. coli, Salmonella, Listeria. Zakażenie tych bakteriami może być możliwe dla dzieci.
Brudny grill, który nie jest tylko możliwy za truciem lub pleśnią, ale też niepotrzebne dostarczanie bakteriobójcze WWA
- osadzonych na ruszcie, które można łatwo usunąć.
Podczas grillowania pijesz dużo alkoholu i jesz inne kaloryczne przekąski
Zdrowotna szkodliwość grilla to nie tylko grillowane mięsa. Najwięcej pustych konsumujesz dobrze z powodzeniem z dodatkami.
Impreza grillowa to zazwyczaj alkohol, gazowane napoje i soki. W oczekiwaniu na jedzenie z grilla być może podjadasz chipsy i inne grillowe przekąski, które rzadko są zdrowe. Czy grillowanych produktów podaje się często majonez, sos BBQ lub inne kaloryczne sosy. Nawet jeśli znajdziesz naturalny majonez z dobrym składem lub sama zrobisz sos czosnkowy z majonezem i śmietaną, dalej dostarczasz naprawdęwiele.
- Zrób grilla podaj: kiszonki,
dietetyczny majonez lub wegański majonez,
Sceptycznie podchodzisz do zdrowszych alternatyw na grilla
Na półkach marketów można znaleźć już naprawdę wiele alternatywa dla tłustego mięsa
- , które dobrze smakują i które można łatwo drukować. Urozmaić swoją imprezę grillową. Nie polecamy oczywiście do grillowaniamarynacie ziołowej (na aluminiowych tackach). Możesz ugrillować tak:
- pieczarki, boczniaki, kukurydzę,