Podczas różnych świąt może być Ci trudno utrzymać przyjęte cele zdrowotne. Niestety Święto Dziękczynienia nie jest wyjątkiem. Właśnie dlatego powstało poniższe menu na kuloodporne potrawy, od indyka po ciasto z dyni. W przepisach nie znajdziesz ziaren, glutenu ani rafinowanego cukru. Nasza propozycja to zdrowe i pyszne dania, które zasmakują całej Twojej rodzinie.

Wiele tradycyjnych potraw spożywanych podczas Święta Dziękczynienia wpisuje się w zasady diety kuloodpornej (zielona fasola, tłuczone słodkie ziemniaki, pieczony indyk). Natomiast inne pokarmy mogą przyczyniać się do powstawania stanu zapalnego, mgły mózgowej i głodu cukru (bułki z rafinowanej mąki, zapiekanki z zagęszczonych zup i wielokrotnie przetworzone smakołyki.

Na szczęście możesz w pełni uczestniczyć w święcie i jednocześnie czuć się dobrze następnego dnia. Oto pełne kuloodporne menu na Święto Dziękczynienia oraz lista zakupów.

Kuloodporne menu Święto Dziękczynienia

  • Danie główne : Pieczony indyk z sosem
  • Dodatki : Kuloodporny sos żurawinowy, zacier bekonowy z kalafiora i pieczone słodkie ziemniaki
  • Deser : Kuloodporne ciasto z dyni

Danie główne: pieczony indyk z sosem

roast turkey with herbs and vegetables

Indyk jest pokryty pikantną, ale prostą marynatą drobiowym. Nacieranie i klepanie suchej skóry może wydawać się zbędnym krokiem, ale pomaga połączyć się składnikom i zapewnia, że ​​skóra stanie się złotobrązowa i chrupka. Indyk to chude mięso, więc nie bój się podawać go z sosem.

Czas przygotowania : 15 minuty
Czas całkowity: około 3,5 godziny

Składniki

  • 1 indyk hodowany na pastwisku, bez podrobów
  • 2 łyżki stołowe. ghee karmione trawą
  • Marynata:
    • 2 łyżeczki rozmarynu suszonego (lub 2 łyżki świeżego rozmarynu drobno pokrojonego)
    • 2 łyżeczki tymianku suszonego (lub 2 łyżki świeżego tymianku drobno pokrojonego)
    • 1 łyżeczka szałwii suszonej (lub 1 łyżka świeżej szałwii drobno pokrojonej)
    • ½ łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie; pomiń, jeśli jesteś wrażliwy na czosnek)
    • ½ łyżeczki cebuli w proszku (opcjonalnie; pomiń, jeśli jesteś wrażliwy na cebulę)

W przypadku sosu :

  • sos z indyka powstały w piekarniku
  • 3 łyżki mąki ararutowej
  • 2 szklanki wywaru z kurczaka lub indyka
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowy lub soku z cytryny
  • różowa sól do smaku
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)

Wskazówki