Podczas różnych świąt może być Ci trudno utrzymać przyjęte cele zdrowotne. Niestety Święto Dziękczynienia nie jest wyjątkiem. Właśnie dlatego powstało poniższe menu na kuloodporne potrawy, od indyka po ciasto z dyni. W przepisach nie znajdziesz ziaren, glutenu ani rafinowanego cukru. Nasza propozycja to zdrowe i pyszne dania, które zasmakują całej Twojej rodzinie.
Wiele tradycyjnych potraw spożywanych podczas Święta Dziękczynienia wpisuje się w zasady diety kuloodpornej (zielona fasola, tłuczone słodkie ziemniaki, pieczony indyk). Natomiast inne pokarmy mogą przyczyniać się do powstawania stanu zapalnego, mgły mózgowej i głodu cukru (bułki z rafinowanej mąki, zapiekanki z zagęszczonych zup i wielokrotnie przetworzone smakołyki.
Na szczęście możesz w pełni uczestniczyć w święcie i jednocześnie czuć się dobrze następnego dnia. Oto pełne kuloodporne menu na Święto Dziękczynienia oraz lista zakupów.
Kuloodporne menu Święto Dziękczynienia
Danie główne : Pieczony indyk z sosem
Dodatki : Kuloodporny sos żurawinowy, zacier bekonowy z kalafiora i pieczone słodkie ziemniaki
Deser : Kuloodporne ciasto z dyni
Danie główne: pieczony indyk z sosem
Indyk jest pokryty pikantną, ale prostą marynatą drobiowym. Nacieranie i klepanie suchej skóry może wydawać się zbędnym krokiem, ale pomaga połączyć się składnikom i zapewnia, że skóra stanie się złotobrązowa i chrupka. Indyk to chude mięso, więc nie bój się podawać go z sosem.
Czas przygotowania : 15 minuty Czas całkowity: około 3,5 godziny
½ łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie; pomiń, jeśli jesteś wrażliwy na czosnek)
½ łyżeczki cebuli w proszku (opcjonalnie; pomiń, jeśli jesteś wrażliwy na cebulę)
W przypadku sosu :
sos z indyka powstały w piekarniku
3 łyżki mąki ararutowej
2 szklanki wywaru z kurczaka lub indyka
2 łyżki stołowe octu jabłkowy lub soku z cytryny
różowa sól do smaku
½ łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
Wskazówki
Rozgrzać piekarnik do 325 ° F.
Poklep swojego indyka do sucha, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Połącz zioła i przyprawy, aby zmiękczyć indyka.
Umieść indyka na brytfannie. Rozpuść ghee w rondlu i potrzyj lub posmaruj indyka, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Potrzyj indyka mieszanką ziół.
Pieczeń z indyka przez około 3 ½ godziny, smażąc go co 30 minut, aby pozostało wilgotne. Usuń po zarejestrowaniu termometru żywności 45 ° F w najgrubszej części uda.
Przenieś indyka na półmisek i połóż nad nim namiot z folii aluminiowej. Niech odpocznie 30 minut lub dłużej. Zachowaj kapanie.
W sosie wlać ociekające indyki do rondla na średnim ogniu. Dodaj skrobię ze strzałek i wymieszaj, aż mieszanina zacznie się wygładzać. Dodaj bulion, zagotuj i ubij, aż sos będzie gładki. Zmniejsz do wrzenia i gotuj, aż sos osiągnie żądaną grubość. Dodaj ocet jabłkowy (lub sok z cytryny) i sól, a następnie zdejmij ogień.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie.
Privacy settings
Ustawienia
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Aby uzyskać więcej informacji lub zmienić ustawienia kliknij tutaj. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij “Zamknij” lub po prostu kontynuuj przeglądanie.
NOTE: These settings will only apply to the browser and device you are currently using.
Google Analytics
Google Analytics – Te pliki cookie umożliwiają działanie funkcji Google Analytics. Oprogramowanie to pomaga zdobyć i analizować informacje na temat wykorzystywanego rodzaju przeglądarki, liczby odwiedzających stronę, skuteczności kampanii marketingowych i czasu poszczególnych wizyt. Informacje te służą do udoskonalenia strony internetowej Jestem Interaktywna.