zdrowie nauka / edukacja / szkolenia

Prawidłowe odżywianie organizmu, czyli dostarczenie mu wszystkich preparatów ó w odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach potrzebnych do sprawnego funkcjonowania, nie zawsze jest łatwe dla os ó b zdrowych, a co dopiero w sytuacji, kiedy organizm zmaga się z chorobą. Jego potrzeba w tym czasie może znaczą co si ę zmienić, a następnie mogą ćwiczyć dolegliwości lub objawy, kt ó ponownie utrudniają spożywanie posiłków posiłk ó w, np. zmniejszony apetyt czy zaburzenia smaku. Układ pokarmowy pacjentów onkologicznych, w wyniku prowadzonej terapii czy choroby choroby nowotworowej, może nie funkcjonować prawidłowa. Dlatego warto wiedzieć, jak o niego zadbać, aby zminimalizować dolegliwości i wspomócóc.

Co się dzieje z układem pokarmowym w chorobie onkologicznej?

W progowaniu z chorobą nowotoworową, wykorzystuje się metody różne terapeutyczne – od zabiegów operacyjnych po leczenie systemowe (chemio-, immunoterapię, leczenie ukierunkowane) i radioterapię. W przypadku radykalnej radykalnej choroby nowotworowych stosuje się łączenie metod leczenia ze sobą w różnej energii – jest to tzw. leczenie skojarzone. Pytanie z częstymi problemami z terapią są dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, które mogą prowadzić do niedożywienia i polwać na dalsze działanie na cały proces leczenia.

Obecność nowotworu może oddziaływać na pracę (motorykę) przewodu pokarmowego, powodując zaleganie treści pokarmowej i upośledzając wchłanianie składników odżywczych. Dotyczy to odpowiedzi nowotworów jajników, żołądka czy trzustki. W wyniku prowadzonej terapii (chemio- czy radioterapii) może dochodzić do źródła błon śluzowych źródła pokarmowego co również stanowi przyczynę takich dokuczliwych, jak: suchość w ustach, biegunka lub zaparcia, nudności, wymioty, zapalenie szczęki czy trzustki, co z kolei wejściowe zaburza przyjmowanie pokarmów, a także wchłanianie składników odżywczych.

Warto również wartościowe wartościowe , wł. choroba nowotworowa, w zwłaszcza rozsianym stadion , to choroba o często przewlekłym przebiegu, powiązana z uogólnionym odczynem zapalnym . Rozwój zapalnego w organizmie, będący rezultatem obecności i choroby nowotworowej, rozwój wzrostu zapalnego w przygotowaniu, przyczynia się do wzrostu tempa wzrostu materii (posiłku na energię), maksymalny przy jednoczesnym spadku apetytu, limiteniu pokarmu ilościów, co prowadzi do upośledzenia podaży białkowo-biletowe, aw konsekwencji stanu do powstawaniu niedoborów żywieniowych. W tym czasie sytuacja organizmu chorego zaczyna się radzić sobie z niedoborami w inny sposób – wykorzystuje to produkcję energii dostępne w tym przypadku, w tym białko budujące tkankę mięśniową. Konsekwencje prowadzi do spadku masy mięśniowej i spadku masy mięśniowej i spadku masy ciała, oceny możliwości regeneracji, a oceny kondycji części zmęczenia, brak sił – wyjaśni dr Manuela Las-Jankowska, onkolog kliniczny z Centrum Onkologii im. prof. Franciszka Łukaszczyka w Bydgoszczy.

W trakcie choroby onkologicznej zapotrzebowanie organizmu na białko lub nawet lub (do 1,5 g / kg mc / dobę), por również na zapotrzebowanie na energię. Z tego powodu dieta pacjenta onkologicznego badanie podnoszące wsparcieone seryjne misyjne makroskładnika, jak i energii.

Jak stymulować układ pokarmowy do włączenia funkcji podczas choroby?

U pacjentów onkologicznych, u których dolegliwości ze strony pokarmowego, warto wdrożyć dietę lekkostrawną. Polega ona na stronie internetowej produktów długo zalegających w żołądku, wzdymających i powodujących pogorszenie jakości dyskomfort trawienny (m.in. produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i błonnika, pikantne), drugie miejsce do jadłospisu dań gotowanych, duszonych, pieczonych w folii z ulonychką ulotką, portu oszczędzająco na błonę śluzową jelita.

kilku chorzy: m.in. po radioterapii okolic miednicy lub leczeni preparatami 5-fluorouracylu, nabywają też czasowej nietolerancji laktozy, dlatego warto obserwować, jak organizm reaguje na produkty mleczne (szczególnie mleko), w razie dolegliwości zastosować produkty bez laktozy.

czasami zjedzenie potrzebnej wartości odżywczych z tradycyjną dietą, przy zmniejszonym apetycie i złym samopoczciu związanym z chorobą, może być trudne. Dlatego lekarze mogąkomendować wdrożenie żywienia medycznego w celu wsparcia organizmu w procesie terapii, a tym samym wsparcie wsparcia pokarmowego. – Specjalistyczne żywienie medyczne (Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego), zawiera duże ilości energii, prawo i inne składniki odżywcze w mocy i formie płynnej , a więc w formie łatwej do spożycia przez pacjentów. Może być stosowane jako przygotowanie do rozpoczęcia leczenia, czyli do chemioterapii, radioterapii i zabiegu operacyjnego, a także stosowane w trakcie prowadzonej terapii oraz w okresie rekonwalescencji. Specjalistyczne żywienie medyczne jest przeznaczone dla pacjentów niedożywionych, ale również zagrożonych niedożywieniem. W przypadku pacjentów onkologicznych zalecenie zaleca się preparaty wysokobiałkowe, jednak dla osób, u których zwiększona podaż białko jest wskazana, dostępne są też inne rodzaje żywienia medycznego – zawsze dobiera je lekarz w opcjach o informacje na temat stanu zdrowia i prowadzonego leczenia danego pacjenta często przy pomocy dietetyka klinicznego – mówi dr Manuela Las-Jankowska.

Układ pokarmowy potrzebuje regularności

pielenie organizmowi, zmagającemu się z chorobą, odpowiednie ilości odżywcze jest niezwykle ważne. Ale to nie wszystko. – Równie ważne i kosztowanie na stan odżywienia organizmu jest regularność stosowania żywienia medycznego. Nie robimy przerwania kilkudniowych, a nawet dniowych w jedzeniu, dlatego nie powinno ich być także w przypadku stosowania specjalistycznych preparatów odżywczych. Lekarze często rekomendują ich systematyczne spożywanie przez min. dwa tygodnie. Jak wypadki z badań , wdrożenie i regularne przyjmowanie żywienia medycznego na 14 dni przed operacją może skupić i stopień ciężkości powikłań pooperacyjnych. U pacjentów w grupie badanej, którzy przed operacją nie przyjmowali dodatkowego wsparcia żywieniowego w postaci doustnych preparatów odżywczych, oceniano większą liczbę pooperacyjnych powikłań infekcyjnych, w tym przypadku zakażeń ran – tłumaczy ekspert.

Kabata P. i in. , Przedoperacyjne wsparcie żywieniowe u chorych na raka bez klinicznych objawów niedożywienia – prospektywne, randomizowane badanie z grupą kontrolną ”, Support Care Cancer (2015) 23: 365 – 370

kontakt dla mediów

logo Fundacja Nutricia

Fundacja Nutricia został powołana w 1996 r. przez kontrakt Nutricia Polska Sp. z oo Od początku swojej działalności Fundacja optymalizacja na temat roli żywienia, początkowo angażując się m.in. w edukację żywieniową w okresie 1000 pierwsze dni życia dziecka. Od 2019 r. misją Fundacji Nutricia jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Swoje działania Fundacja kieruje do dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji i organizacji pozarządowych. Fundacja prowadzi ogólnopolskie programy edukacyjne, takie jak: „1000 pierwsze dni dla zdrowia ”czy żywiec medyczne – Twoje jedzenie w wieczne z chorobą”. Realizacja także ogólnopolski konkurs grantowy, prowadząc badaniacom prowadzenie badań z zakresu żywienia człowieka.

załączniki

więcej z kategorii zdrowie

Czytaj dalej … %% custom_html1 %%