Colorful vegetables and fruits spilling out of shopping bag

Diety roślinne zakorzeniły się w kulturze amerykańskiej w ostatnich latach, głównie dzięki rosnącej świadomości na temat korzyści zdrowotnych tego wzorca jedzenia. Ale w przeciwieństwie do tego, co myślą niektórzy ludzie, produkty pochodzenia roślinnego niekoniecznie oznaczają, że musisz zrezygnować ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Zamiast tego możesz rzadziej jeść mięso lub produkty mleczne lub w mniejszych porcjach. Aby uzupełnić utracone kalorie, powinieneś jeść więcej fasoli i roślin strączkowych, warzyw, produktów pełnoziarnistych i owoców. Te przeważnie niskotłuszczowe, bogate w składniki odżywcze produkty spożywcze zostały powiązane z poprawą wielu problemów zdrowotnych, w tym nadciśnienia, cukrzycy i chorób serca.

Twój budżet i planeta

Dieta roślinna może również pomóc w zmniejszeniu budżetu na żywność. Jest jeszcze jeden powód, by czuć się dobrze z tym wzorcem żywieniowym: pomaga zachować zdrowie naszej planety. Dieta zawierająca tylko niewielkie ilości pokarmu zwierzęcego wymaga ułamka zasobów, takich jak woda, energia i ziemia do uprawy, i generuje mniej gazów cieplarnianych. Co więcej, jedząc nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną żywność, unikasz dodatkowej energii i opakowań, które są potrzebne do produkcji przetworzonej żywności.

„Przestrzeganie diety roślinnej może być ważnym sposobem aby zmniejszyć swój ślad węglowy ”- mówi Teresa Fung, adiunkt w Harvard TH Chan School of Public Health. Badania sugerują, że dieta bogata w czerwone mięso powoduje pięciokrotnie większą emisję niż diety roślinne.

Do jakiej ilości pożywienia roślinnego należy dążyć, jeśli chcesz naprawdę zrównoważonej diety? Na początku 2019 Komisja EAT-Lancet ds.Żywności, Planety, and Health – multidyscyplinarna grupa składająca się z 37 czołowi naukowcy z 16 kraje – opisano rodzaj diety potrzebnej do utrzymania światowej populacji 10 miliardów rocznie 2050 w zdrowy i zrównoważony sposób. W swoim raporcie wezwano ludzi do podwojenia ilości spożywanych owoców, warzyw i orzechów oraz zmniejszenia spożycia czerwonego mięsa i dodatku cukru co najmniej o 50%. Zalecenia są dość odbiegające od tego, co je większość Amerykanów – pozwalając na tylko jedną 3,5-uncjową porcję czerwonego mięsa na tydzień. Komisja zawarła graficzną reprezentację swojej „planety zdrowia”, która pokazuje, jaka część ogólnej diety danej osoby powinna pochodzić ze źródeł roślinnych.

przepisy na obiady

Jeśli potrzebujesz inspiracji do przejścia na dietę roślinną, wypróbuj te proste przepisy od Monique Tello, MD, MPH. Oba zawierają różnorodne warzywa i można je łatwo dostosować – po prostu zamień swoje ulubione warzywa lub te, które masz pod ręką. Warzywa mrożone lub o niskiej zawartości sodu w puszkach są wygodną i nadal pożywną alternatywą dla świeżych produktów.

Łatwa patelnia Frittata

Ten przepis bardzo dobrze sprawdza się w przypadku mrożonych warzyw. Na obiad może to służyć od dwóch do trzech osób. Jeśli to możliwe, dodaj sałatkę boczną.

  • 1/2

    mała posiekana cebula
  • 1

    Puchar

    czerwony i zieloną paprykę, pokrojoną w cienkie plasterki lub drobno posiekaną
  • 4

    kubki

    szpinak i / lub inne warzywa liściaste , podarte lub posiekane (1 szklanka w przypadku mrożenia)
  • 1

    łyżki

    oliwa z oliwek extra vergine lub olej rzepakowy
  • 1/4

    łyżeczka

    czosnek w proszku
  • 1/4

    łyżeczka

    czarny pieprz
  • 1/2

    łyżeczka

    suszone oregano i / lub bazylia (lub 2 łyżki posiekanych świeżych ziół)
  • 4

    jajka

  1. Użyć średniej wielkości patelnia na średnim ogniu i rozgrzej olej, aż będzie błyszcząca.

  2. Dodaj cebulę, mieszając, aż będzie miękka

  3. Dodaj paprykę.

  4. Mieszaj, aż cebula i papryka będą bardzo miękkie i dobrze zarumienione.

  5. Dodaj szpinak / zieleninę na patelnię i mieszaj, aż zwiędłe i gorące.

  6. Wbij jajka do miski i ubij widelcem, aż będą jednolicie żółte i trochę spienione.

  7. Wlej jajka na wszystkie warzywa, zmniejsz ogień i przykryj patelnię.

  8. Kilkakrotnie potrząśnij patelnią podczas gotowania, co spowoduje równomierne rozprowadzenie jajek i zapobiegnie przywieraniu.

  9. Sprawdź frittata po trzech do czterech minut.

  10. Jeśli jajka wyglądają na gotowe , poluzuj go szpatułką, aby upewnić się, że nie ma płynności. Jeśli tak, gotuj przez trzydzieści sekund do minuty dłużej pod przykryciem.

  11. Za pomocą łopatki delikatnie wsuń frittatę na duży talerz i podawaj. Kroimy to jak pizzę.

Miękkie taco zrób to sam

Ten przepis wystarczy na sześć osób, jeśli niektóre z nich to małe dzieci. W przypadku głodnych nastolatków i dorosłych spodziewaj się, że nakarmi trzy lub cztery.

  • 1

    15 – puszka uncjowa niesolonej czarnej fasoli
  • 1

    Puszki kukurydziane, niesolone
  • 2

    awokado
  • 1

    czerwony papryka, cienka w plasterkach
  • 1

    łyżki soku z cytryny
  • 1

    szklanka salsy (świeża lub w słoikach)
  • 1

    rozdrobniony ser cheddar lub ser Monterey Jack
  • 1/2

    szklanka zwykłego greckiego jogurtu
  • 1/2

    puchar pepitas ( pestki dyni), niesolone (opcjonalnie)
  • 1/2

    szklanka zielonych oliwek (opcjonalnie)
  • 8 – 12

    tortille kukurydziane (bez smalcu)

  1. Awokado pokrój w kostkę i delikatnie wymieszaj z sokiem z cytryny.

  2. Podgrzej fasolę w kuchence mikrofalowej lub na płycie kuchennej; zamieszaj.

  3. Podgrzej tortille (możesz zawinąć je w czysty ręcznik i upiec w kuchence mikrofalowej z dużą mocą na 30 sekundy).

  4. Rozłóż wszystkie składniki na blacie (lub stole) i pozwól każdemu ułożyć własne zdrowe tacos.