Utrzymanie koncentracji i utrzymanie wysokiej wydajności w gorączkowym rytmie pracy prowadzi do stresu i wyczerpania psychicznego. Jak więc naturalnie poprawić pamięć mózgu?

Dobrą wiadomością jest to, że można zapobiec negatywnym skutkom wzmożonego wysiłku poznawczego: pokarmy dla mózgu w połączeniu ze zdrowym trybem snu i ćwiczeniami, poprawiają pamięć, koncentrację i intelekt.

Co więcej, wycinanie z diety wielu produktów, które uważamy za „ogólnie szkodliwe”, poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko dla zdrowia mózgu.

Jak poprawia się żywność zdrowie mózgu? Badania dowodzą, że określone pierwiastki zawarte w żywności pozytywnie wpływają na układy molekularne i wspierają funkcje poznawcze. Oto jak:

  • Aminokwasy wspierają neuroprzekaźniki, endogenne substancje chemiczne, które przekazują sygnały między komórkami nerwowymi. Pomaga to zachować ostrość mózgu.
  • Glukoza jest głównym źródłem energii dla ludzkiego mózgu. Prawie cała energia konsumowana przez mózg pochodzi z glukozy.
  • Kwasy tłuszczowe wzmacniają komórki nerwowe. Wprowadzają niezbędne składniki odżywcze do komórek mózgu i chronią przed szkodliwymi toksynami.
  • Przeciwutleniacze chronią komórki mózgowe, hamując utlenianie, zmniejszając jego negatywne skutki i usuwając utleniacze z organizmu.

Wiedząc, jakie substancje są dobre dla zdrowia mózgu, łatwiej jest wybrać dietę, która poprawia pamięć, utrzymuje zdrowie mózgu i chroni go przed czynnikami uszkadzającymi. Wiadomo, że wiele pokarmów ma pozytywny wpływ na zdrowie poznawcze, więc każdy może wybrać swoje ulubione, które zostaną uwzględnione w codziennej diecie.

10 Żywność, która poprawia mózg

1. Orzechy i nasiona

Orzechy, takie jak orzechy włoskie i migdały, zawierają tłuste kwasy Omega-3, których mózg potrzebujedo zdrowego funkcjonowaniaoraz przeciwutleniająca witamina E, która chroni komórki nerwowe i zmniejsza ryzyko dla zdrowia mózgu.

Całe ziarna, fasola i nasiona – słonecznik, dynia i inne – są również doskonałym źródłem aminokwasów i cynku, które poprawić pamięć i poprawić jasność umysłu.

Dietetycy zalecają spożywanie orzechów i nasion jako zdrowej przekąski – garść z nich wystarczy, aby zaspokoić głód w południe i zaspokoić twoje codzienne zapotrzebowanie na substancje wspomagające mózg.

2. Łosoś i inne tłuste ryby

Łosoś jest kolejnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które utrzymują zdrowie mózgu. Niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w tłustych rybach, takie jak tuńczyk, śledź i sardynki, działają ochronnie na mózg w procesie starzenia, zmniejszając ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

W perspektywie krótkoterminowej , wykazują pozytywny wpływ na zdrowie poznawcze i behawioralne: znacznie zmniejszają ryzyko i objawy depresji, ADHD i lęku.

3. Ciemnozielone warzywa

Bogate w przeciwutleniacze i witaminę C zielone warzywa liściaste znane są z pozytywnego wpływu na ogólne samopoczucie i ostrość umysłu.

Dodatkowo takie warzywa jak brokuły, awokado lub jarmuż są silnymi lekami przeciwnowotworowymi . Zawierają witaminę K, która zwalcza brak koncentracji, zapobiega chorobie Alzheimera i działa jako substancja przeciwstarzeniowa.

Szpinak, jarmuż i boćwina zawierają również witaminy B i żelazo wspomagające mózg tlen do mózgu.

4. Ciemna czekolada

Często zakładamy, że zdrowe jedzenie nie jest smaczne, a nasze ulubione słodycze są niezdrowe, ale to nie do końca prawda.

W przypadku czekolady połączenie użytecznego z przyjemnym jest możliwe – im ciemniejsze, tym lepiej : najlepszym wyborem jest 70% kakao i więcej. Ciemna czekolada jest bogata w flawonoidy, które stymulują przepływ krwi do mózgu, a takie pierwiastki, jak żelazo, mangan, miedź i magnez, które zwiększają energię i wspierają wiele funkcji organizmu.

Spożywanie kakaopoprawia funkcje poznawcze, zmniejsza stres i chroni zdrowie psychiczne.

5. Pomidory

Pomidory są wypełnione karotenoidami, które chronią tłuszcz w organizmie. Ponieważ mózg składa się głównie z tłuszczu, funkcja ta jest dla niego szczególnie ważna.

Pomidory są doskonałym źródłem dwóch rodzajów karotenoidów: likopenu i beta-karotenu. Są silnymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, regulują wzrost komórek, działają przeciwstarzeniowo i poprawiają pamięć.

6. Jajka

Wielu z nas głównie spożywa jajka jako źródło białka, ale mają one znacznie większą wartość dla naszego zdrowia. Zawierają cholinę, która reguluje enzymy niezbędne dla zdrowia psychicznego.

Jajka to bezpieczny sposób na spożywanie cholesterolu, który wzmacnia komórki mózgowe i struktury. Poza tym jaja są pełne przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów, które odżywiają i chronią mózg.

7. Jagody

Jagody są doskonałym źródłem witamin, które pomagają naszemu ciału prawidłowo funkcjonować. Zawierają witaminy C i K, przeciwutleniacze, błonnik i wiele innych ważnych składników odżywczych.

Ciemne jagody, takie jak jeżyny, jagody i wiśnie, są źródłem flawonoidów, które poprawiają zdrowie mózgu i poprawiają pamięć

I chociaż świeże jagody są zwykle sezonową ucztą, suszone i mrożone są również bogate w zdrowe składniki odżywcze i można je spożywać przez cały rok.

8. Zielona herbata

Zielona herbata była używana przez wieki jako lek. Lista korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia jest bardzo długa – ale skupimy się tutaj na jej pozytywnym wpływie na mózg. Jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze, które chronią mózg przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko raka.

W 1494, japońscy naukowcy zidentyfikowali w zielonej herbacie aminokwas zwany L-teaniną.promuje relaksacjęi ułatwia sen, pomaga utrzymać koncentrację, reguluje emocje i poprawia zdolności poznawcze .

9. Szałwia i rozmaryn

Dodanie tych ziół do ulubionych potraw nie tylko poprawia smak, ale także wyostrza umysł, łagodzi zmęczenie i zwiększa jasność umysłu.

Zioła te zawierają ponad 40 związki aktywne, które korzystnie wpływają na zdrowie mózgu i zwiększają aktywność poznawczą. Promują skupienie, koncentrację i spokój, co jest niezbędne dla czujności i pamięci długotrwałej.

(*************************************). Czerwone wino

Podczas gdy wysoki poziom alkoholu ma destrukcyjny wpływ na ogólne samopoczucie, a w szczególności na zdrowie mózgu, niewielkie ilości czerwonego wina odświeżają i pobudzają mózg.

Badania wykazały, że czerwone wino wraz z nim działanie relaksujące, poprawia także zdolność mózgu do usuwania szkodliwych toksyn poprzez regulację układu limfatycznego, zmniejsza ryzyko stanu zapalnego oraz poprawia zdolności poznawcze i zdolności motoryczne.

5 produktów spożywczych, które uszkadzają mózg

Ustaliliśmy, które jedzenie jest zdrowe – ale wiedza o tym, czego należy unikać, jest również niezbędna do utrzymania zdrowia mózgu, dobrej pamięci i ostrego skupienia. Oto lista najbardziej szkodliwych pokarmów, które wpływają na pamięć, wpływają na nastrój i zwiększają ryzyko dla zdrowia:

1. Słodka żywność i napoje

Badania dowodzą, że wyższy poziom cukru we krwi nie tylko powoduje nadmierną masę ciała i zwiększa ryzyko cukrzycy – narażają również na ryzyko demencji. Dlatego tak ważne jest zastępowanie słodkich napojów i żywności zdrowszymi produktami.

Zastanów się nad spożywaniem niesłodzonej herbaty, wody, soku warzywnego i niesłodzonych produktów mlecznych.

2. Tłuszcze trans

Tłuszcze trans lub nienasycone kwasy tłuszczowe występują w niewielkich ilościach w naturalnych i zdrowych produktach, takich jak nabiał i mięso, gdzie nie są poważnym problemem. Znacznie bardziej szkodliwe są te produkowane przemysłowo, które są stosowane w przekąskach, pakowanych wypiekach i fast foodach.

Ponieważ istnieje związek między spożyciem tłuszczów trans a ryzykiem choroby Alzheimera, World Health Organizacja wprowadziłaprzewodnik do eliminacji tłuszczów transz globalnych zasobów żywności.

3. Rafinowane Węglowodany

Rafinowane węglowodany obejmują cukier i wysoko przetworzone ziarna – na przykład białą mąkę. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (GI) są uważane za szkodliwe dla mózgu: produkty bogate w GI zaburzają pamięć zarówno u dzieci, jak i dorosłych, zwiększają ryzyko zapalenia i mogą powodować choroby zwyrodnieniowe.

Zdrowa alternatywa to produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.

4. Aspartam

Rzecz, która jest uważana za „lepszą niż cukier”, ale w rzeczywistości wcale nie jest lepsza. Jest skuteczny w odchudzaniu, ponieważ ma zero kalorii, ale jego składniki – fenyloalanina, metanol i kwas asparaginowy – mają negatywny wpływ na zdolności poznawcze, nastrój i czujność.

Zdrowy wybór zalecany przez eksperci ograniczają ilość cukru i sztucznych słodzików w diecie lub całkowicie je eliminują.

5. Alkohol

Podczas gdy eksperci wspominają o pozytywnym wpływie umiarkowanych ilości czerwonego wina na zdrowie mózgu, nadmierne spożywanie alkoholu może powodować poważne problemy, o których wszyscy powinni wiedzieć.

Zmniejszenie objętości mózgu, problemy metaboliczne, zaburzenia neuroprzekaźników są najczęstszymi skutkami negatywnymi. Powodują utratę pamięci, zaburzenia zachowania i długotrwałe uszkodzenie mózgu.

Utrzymuj spożycie alkoholu na umiarkowanym poziomie lub w ogóle go unikaj, szczególnie jeśli już masz jakiekolwiek ryzyko dla zdrowia.

Porady dotyczące premii…

Czasami po prostu zdrowe jedzenie nie jest oczywiście wystarczające do poprawy zdolności poznawczych w perspektywie długoterminowej. Kluczem do osiągnięcia najlepszego rezultatu jest konsekwentne pozyskiwanie zdrowych składników odżywczych. Właśnie dlatego staranne zbilansowanie codziennego posiłku jest niezbędne do zachowania koncentracji i produktywności.

Oto kilka porad na temat tego, jakie pokarmy możesz wybrać do codziennej diety, aby zwiększyć pamięć, koncentrację i zdrowie mózgu:

Śniadanie

Pełne i zdrowe śniadanie toskuteczny sposób na rozpoczęcie dniaproduktywnie – więc nigdy tego nie pomiń!

Płatki owsiane, koktajle jagodowe i jajka to tradycyjne śniadania, które są doskonałym źródłem składników odżywczych poprawiających pamięć.

Obiad

Czasami kusi wybór fast foodów lub pakowanych wypieków, ale trzymaj się z dala od nich, jeśli chcesz pozostać zdrowym i energetyzowanym.

Kanapki i sałatki z rybami, zielonymi warzywami liściastymi, pełnoziarnistym i kurczakiem są doskonałym wyborem na lekki i zdrowy lunch.

Obiad

Ponownie nie zamieniaj fast foodów w nawyk – takie opcje jak owoce morza i ryby, sałatki z pomidorami i zielonymi warzywami, jarmuż i produkty pełnoziarniste energetyzują twoje ciało i są lepszym wyborem dla zdrowia mózgu i ogólnego samopoczucia.

Przekąski i desery

Ciastka i cukierki to popularna (i niezbyt zdrowa) opcja na przekąskę lub deser. Zamiast tego spróbuj wybrać zdrowsze posiłki jako przekąskę. Orzechy włoskie lub migdały, świeże owoce lub jagody (w zależności od sezonu) lub mieszanka owoców i orzechów dają potężny zastrzyk energii.

I nie zapominaj, że ciemna czekolada jest również zdrowym wyborem na deser!

Dolna linia

Poprawa i utrzymanie pamięci, koncentracji i zdolności poznawczych ma kluczowe znaczenie dla pełnego i aktywnego życia. Wybór zdrowej żywności i unikanie niezdrowych pomaga wspierać zdrowie mózgu zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej. Utrzymuj spójną dietę i łącz dobre nawyki żywieniowe z ćwiczeniami, zdrowym trybem snu i rozsądną równowagą między życiem zawodowym a prywatnym, aby osiągnąć najlepsze wyniki.

Polecane zdjęcie:

Thomas Evans przez unsplash.com 
Czytaj więcej